Genelge ‘baro seçimlerini’ böldü: Ankara, İstanbul genel kurulları ekime kaldı

İçişleri Bakanlığı genelgesi sonrası baroların genel kurulları netleşti. İstanbul ve Ankara barolarının genel kuralları ekim ayına kaldı. İzmir 10-11 Temmuz’da, Antalya 26-27 Haziran'da seçim yapacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Covid-19 salgını gerekçesiyle birçok kez ertelenen baro genel kurulları, İçişleri Bakanlığının son genelgesine göre bugün (15 Haziran) itibariyle yapılabilecek.

Bakanlığın valiliklere gönderdiği ‘Baro Genel Kurulları’ konulu ek genelgesine göre 15 Haziran'dan itibaren üye sayısı 400'ün altındaki barolar pazar günleri hariç diğer günlerde seçim yapabilecek. Üye sayısı 400'ün üzerindeki barolar ise 26-27 Haziran'dan itibaren salgın tedbirlerine uygun şekilde genel kurullarını gerçekleştirebilecek.

İZMİR VE ANTALYA BAROLARI SEÇİME GİDİYOR

Ekim 2020 tarihinden bu yana genel kurulları ertelenen İstanbul Barosu, bu süreçte seçimleri ekim ayında yapma kararı alırken, Ankara Barosu’nun 19-20 Haziran’da yapacağı genel kurul, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından genelgenin yayımlanmasından bir gün önce iptal edildi.

Genelgeye göre en yüksek üye sayısına sahip ilk dört barodan sadece İzmir ve Antalya Barosu, belirledikleri tarihte seçimlerini yapabilecek. Genelge doğrultusunda Afyon Barosu, 17-18 Temmuz’da genel kurul yapmaya hazırlanırken, çoklu baro yasasının akabinde kurulan İstanbul 2 Nolu Barosu’nun genel kurul tarihi olan 26-27 Haziran tarihlerinde seçime gitmesi bekleniyor.

BÜYÜK BAROLARIN SEÇİMLERİ FİİLEN EYLÜL SONRASINA KALIYOR

Barolara göre; Bakanlık tarafından yayımlanan genelgede genel kurul için izin verilen tarihler daha önce seçim kararı almış baroları etkilemiyor olsa da üye sayısı en yüksek İstanbul ve Ankara Barolarının genel kurul ve seçimleri fiilen eylül sonrasına kaldı.  Avukatlık Kanunu, baro genel kurul kararının en az 30 gün önceden alınmasını hükmediyor. Bu durumda barolar, genelgenin yayınladığı 11 Haziran’dan sonra karar alsa, en erken 12 Temmuz’dan sonra genel kurul ve seçim yapabilir. Bu da 15 Temmuz, akabinde Kurban Bayramı ve adli yıl sürecine denk geliyor.

TÜM GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Ekim 2020’de yapılması gereken baro genel kurullarının  ‘pandemi’ gerekçe gösterilerek bugüne kadar yaptırılmamasının Avukatlık Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi.

durakoğlu
Mehmet Durakoğlu

 

Bu süreçte birçok kez genel kurul çağrısı yaptıklarını ancak devamlı iptal edildiğini, kararlara karşı açılan yürütmeyi durdurma talepli davaların ise sonuçsuz kaldığını kaydeden Durakoğlu şöyle konuştu:

“Avukatlık Yasasının 82 ve 84. maddeleri uyarınca toplanması gereken Genel Kurulumuz için, 03-04/10-11 Ekim 2020 ve 05-06/12-13 Aralık 2020 tarihinde yapılan çağrılar, ilçe seçim kurulu kararları pandemi sebep gösterilerek iptal edildi, bu kararlar aleyhine yürütmenin durdurulması istemli olarak açtığımız dava da reddedildi. Son olarak 05-06/12-13 Haziran 2021 tarihi için yaptığımız başvuru da 1 Haziran’da yayımlanan genelge doğrultusunda reddedildi. Yani bu süreçte tüm girişimler sonuçsuz kaldı.”

İSTANBUL BAROSU GENEL KURUL TARİHLERİ: 16-17 EKİM

İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan son genelgeyle baro seçimlerinin yapılabileceğinin ifade edildiğini kaydeden Durakoğlu’na göre genelgede belirlenen tarihler tanıdık. Durakoğlu, “Üye sayısı 400’ün altında olan barolar 15 Temmuz’dan itibaren, üye sayısı 400’ün üzerinde olan barolar ise 26-27 Haziran tarihleri itibariyle seçime gidecek. Şimdi düşünüldüğünde 26-27 Haziran, İstanbul 2 Nolu Barosu’nun genel kurul tarihleri; bu tesadüf mü, bilmiyoruz” diye konuştu.

İstanbul Barosu olarak bugün seçim tarihi alsalar en erken bir ay sonra seçim yapabileceklerine dikkat çeken Durakoğlu, belirledikleri seçim takvimini şu sözlerle açıkladı:

“Tarihler Kurban Bayramı ve adli tatile çok yakın. O yüzden bu dönem seçim yapmamız mümkün görünmüyor. Kaldı ki genel kurulda yarışacak başkan adayı meslektaşlarımızla birlikte 1 Haziran tarihinde toplantı yaptık. Tüm adayların katıldığı toplantıda, yasanın öngördüğü ilan ve askı yükümlülükleri ile ilgili takvim görüşüldü ve geniş bir mutabakatla temmuz ve ağustos ayları içinde genel kurul yapılmasının katılım açısından sakıncalı olacağına karar verdik. 3 Haziran’da yaptığımız yönetim kurulu toplantısında İstanbul Barosu Genel Kurulu ilk toplantısı 9-10 Ekim, ikinci toplantısı ise 16-17 Ekim olarak kararlaştırdık.”

İstanbul 2 Nolu Barosu ise seçimleri 26-27 Haziran tarihinde yapmaya hazırlanıyor. 

ANKARA BAROSU SEÇİMLERİ EYLÜLE KALDI

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Özgen Hindistan, Yüksek Seçim Kurulu’nun 19-20 Haziran tarihlerinde yapılacak genel kurulu iptal kararından bir gün sonra İçişleri Bakanlığı genelgesinin yayınlandığına dikkat çekerek, “Böylelikle Ankara Barosu Genel Kurulu eylül ya da ekim ayına sarkacak. Bu hafta baro yönetim kurulu olarak toplanıp bir tarih belirleyeceğiz ama o yaz dönemi olmayacak gibi görünüyor. Çünkü bugün ilana çıksak en erken 15 Temmuz’da seçim yapabiliriz. O da bayram tatili, adli tatil derken eylül ekime kalır” dedi.

hindistan
Özgen Hindistan

 

'HUKUK ÖRGÜTÜ HUKUK ARARKEN KARŞILIĞINI BULAMIYOR'

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre baro genel kurulu tarihlerini Haziran 15’ten önce alanlar genelgeye takılıyor. Başından bu yana baro seçimleriyle ilgili hukuksuz işlemlerle hem yargı yolunda hem de sokakta mücadele ettiklerini ifade eden Hindistan şöyle konuştu:
“Bu hukuksuzluğun bir ölçüsü de yok. Kararnameler ile ülke yönetilirse böyle çelişkili kararlar ortaya çıkar. Bir taraftan siyasi partilere on binlerce kişilik lebalep kongreler yaptırıyorsunuz diğer taraftan baro genel kurullarını 9 aydır yaptırmıyorsunuz. Bunun nedeni kararların demokratik yollarla alınmamasıdır. Hukuk örgütü, hukuk ararken maalesef bir karşılığını bulamıyor. Genelgelerle yönetilen bir devlet olduk. Bekleyip sonucu göreceğiz.”

İZMİR BARO SEÇİME GİDİYOR: İKİ ADAY YARIŞACAK

İzmir Barosu ise son yayımlanan genelgeye göre 10-11 Temmuz tarihlerinde seçime gidiyor. Mevcut İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’in yeniden aday olacağı genel kurulda avukat Mustafa Çetin de baro başkanlığı için yarışacak.

yucel
Özkan Yücel

 

Özkan Yücel, baro genel kurullarıyla ilgili birçok başarısız girişimin ardından 9 ay sonra pazar günü uygulanan kısıtlamadan muaf olarak seçim yapacaklarına dikkat çekti. Yücel şunları söyledi:

“Biz Covid-19 salgının başından bu yana pazar günleri uygulanan sokağa çıkma yasağının baro genel kurulları önünde bir engel oluşturamayacağını söylemiştik. Bugün bizim söylediğimiz husus Bakanlık tarafından da kabul ve teyit edilmiş durumda. Bu, uygulanan sınırlama ve yasakların  aslında hukuka aykırı olduğunun bir teyidi mahiyetinde. İzmir Barosu Olağan Genel Kurulu, 19-20 Haziran olarak belirlenmiş; ancak ilçe seçim kurulu tarafından 1 Haziran 2021 tarihli genelge doğrultusunda ‘pazar’ günlerinin yasak olduğu gerekçesiyle reddedilmişti. Bu güne kadar getirilen bütün kısıtlamalar hukuka aykırı şekilde uygulandı. Bu durum aslında demokrasiye karşı bir saldırı anlamı taşıyordu.”

KOŞULLU İZİN: BAŞKA BİR KARAR ALINMADIĞI TAKTİRDE

Yücel, ilçe seçim kurulunun genel kurulu ‘koşullu’ onayladığını kaydederek, “İlçe seçim kurulundan 10-11 Temmuz’da genel kurul yapabilmemiz için onay da geldi. Yine de başka bir madde koymayı ihmal etmemişler ve “Başka bir karar alınmadığı takdirde” diye eklemişler. Hep söyledik kanun hükümleri genelgeyle ortadan kaldırılamaz. Türkiye bırakın hukuk devletini bir kanun devleti olma vasfını bile yitirmiştir. Siyasi partilerin lebalep kongrelerini unutmadık, hala hafızalarımızda. Biz hukukçular olarak adaleti, hukuku savunmaya devam edeceğiz. Kimse umutsuzluğa kavuşmasın” dedi.

ANTALYA BAROSU’NDAN ‘OLAĞANÜSTÜ’ GENEL KURUL: 3 ADAY YARIŞACAK

Antalya Barosu da yayımlanan genelgeye göre 26-27 Haziran tarihlerinde olağanüstü genel kurula gidiyor.  Mevcut Baro Başkanı Polat Balkan’ın yeniden aday olmayacağı seçimlerde şu ana kadar 3 kişi adaylığını açıkladı.

balkan
Polat Balkan

 

Avukat Hüseyin Geçilmez, Makbule Tanış ve Mehmet Kara, baro başkanlığı için genel kurulda yarışacak isimler arasında yer aldı. Polat Balkan, genel kurulun neden olağanüstü toplandığını ve  yeniden aday olmamasını şu şekilde açıkladı:
“Biz ekim 2020’den sonra gelişen süreçte yaşanan hukuksuzlukları olağanlaştırmamak, bütün hukuksuzluklara meşruiyet kazandırmamak için hep olağanüstü genel kurul çağrısı yaptık. 2016 yılında baro başkanlığına aday olurken ‘en fazla 2 dönem başkanlık yapacağım. Demokrasi inandım gereği üçüncü dönem aday olmayacağım’ demiştim ve de yeni dönemde aday olmayacağım.”

'BU GENELGE BÜTÜN SORUNLARI ÇÖZMÜYOR'

“Avukatlık Kanunu’nun emredici hükümlerine rağmen baro genel kurullarını yapmamız hukuka aykırı ve gayrimeşru şekilde hep ertelenmişti” diyen Balkan, “Fakat 3 kez yine hukuka aykırı şekilde ertelendi. En son dördüncü kez yine olağanüstü genel kurul kararı aldık. Muratpaşa birinci ilçe seçim kurulu da bizim talebimizi uygun gördü. Gerekli görüşmeler yapıldı ve 26-27 Haziran tarihlerinde genel kurula gidiyoruz.  Bu genelge bütün sorunları çözmüyor. Daha yeni Bursa, Ankara ve İstanbul Barolarının genel kurul talepleri ertelendi. Barolar şimdi karar alsa, en erken 30 gün sonra seçim yapabilecek. Bu süreçte hem Kurban Bayramı tatili hem de adli tatil geliyor. Avukatların yaz aylarında genel kurula katılmaları kolay değil. Dolayısıyla Ankara ve İstanbul için en erken genel kurul tarihi eylül, ekim ayları olacaktır. Baro seçimlerinin önünün açılması, bir an önce yapılması lazım. Yoksa demokrasiye olan inancımız yok olacak” uyarısında bulundu.