Genel-İş İzmir, 8 Mart'ta müzikle sokaklarda

Genel-İş İzmir şubeleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde yürüyüş gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi bandosunda çalışan kadınlar da yürüyüşe müzikleriyle eşlik etti.

Büyükşehir Belediyesi bandosu da kadınlara müzikleriyle eşlik etti. (Fotoğraf / Evrensel)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Kırmızı Kedi Kitabevi önünde toplanan kadınlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi Sevinç Pastanesi önüne kadar yürüdü.  

Büyükşehir Belediyesi bandosunda çalışan kadınlar da yürüyüşe müzikleriyle eşlik etti.

'HAKLARIMIZ İÇİN DİRENMEKTEN VAZGEÇMİYORUZ'

Evrensel'de yer alan habere göre, zamların geri alınması, şiddetin, sömürünün ve savaşın son bulması gibi taleplerin ön plana çıkığı yürüyüşte basın açıklamasını Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin okudu. “Tüm dünyada olduğu gibi bugün burada biz işçi kadınlar olarak eşit nitelikteki işlerde eşit ücret, eşit yaşam hakkı, özgürlük ve insanca yaşam talebi ile sokaktayız” diyen Gümüştekin, Türkiye’nin dört bir yanında hakları için direnen emekçi kadınlara selam yolladı.

Ekonomik krizin en çok kadınları etkilediğini söyleyen Gümüştekin, “Artan zamlar, yükselen faturalar ve sefalet ücretleriyle karşı karşıya kalan kadınlar yaşamaya çalışıyor. Yine kriz derinleştikçe yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik ve şiddetin boyutları artıyor. Biz kadınlar emeğimiz ve haklarımız için direnmekten, ‘krizin faturasını kadınlar ödemeyecek’ demekten vazgeçmiyoruz” dedi.

'13 MİLYON KADIN ÇALIŞMA HAYATINA KATILAMIYOR'

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden sonra nafaka hakkına da göz diktiğini ifade eden Gümüştekin, “Kadınların mücadele ile kazanmış olduğu nafaka hakkının elinden alınmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Gümüştekin, “2021 yılının ilk dokuz ayında ise 113 kadın işçi iş cinayetleri nedeniyle hayatını kaybetti. Kadınlarda resmi işsiz sayısı 1,5 milyon, gerçek kadın işsizliği ise 3,5 milyonu buldu çünkü 13 milyon kadın; aile, ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımı nedeni ile çalışma hayatına katılamıyor” ifadelerini kullandı.