Gemlik Yürüyüşü'ne polis engeli: 89 gözaltı

Kadıköy’de Gemlik Yürüyüşü için toplananlar polis tarafından engellendi. Gözaltına alınanların sayısı 70'e yükseldi. Bursa'da da 19 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHAD FED) öncülüğünde, Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağını protesto etmek için "Tecrit Siyasetine Karşı Özgürlüğü Savunmak İçin Gemlik’e Yürüyoruz" sloganıyla düzenlenmesi planlanan Gemlik Yürüyüşü'ne polis izin vermedi.

Polis 50 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlardan bazılarına ters kelepçe takıldı.

Bursa’nın Gemlik ilçesine gerçekleştirilecek yürüyüşün İstanbul ayağı için kitle Kadıköy’de toplandı. Serasker Caddesi üzerinden toplanan kitle Bahariye Caddesi’ne doğru yürüyüş gerçekleştirmek istedi ancak polis kitleye engel oldu.  

Serasker Caddesi’nde toplanan kitlenin içinde HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, HDP milletvekilleri, Tevgera Jinên Azad- Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti eşbaşkan ve yöneticileri de yer aldı.

BAŞARAN: SİZ DE DİŞLİLERİ OLDUNUZ BU AKP'NİN ÇEMBERİNİN

Milletvekilini çembere alan polise seslenen HDP'li Ayşe Acar Başaran, "Faşizmin dişlerinin çemberi olmayın, yazık! Vallahi bu çark sizi de öğütür. Sizi de öğütecek benzerleriniz gibi... Kadınlar, yoksullar, gençler, Kürtler, Türkler, Aleviler, Sünniler, Lazlar... Hepsi sizin çemberinizden bıktı artık. Siz de dişlileri oldunuz bu AKP'nin çemberinin" dedi.

ÖCALAN: ŞU AN POLİS KANUN DIŞINA ÇIKMIŞTIR

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan ise, "Şu rezalete bakın. Polis, halka, milletvekiline, siyasete şiddet uyguluyor. Biz demokratik siyaset zemininde halkımızla fikrimizi paylaşacağız ama şu hale bakın Kadıköy'e bu yapılır mı? Biz buradayız. Demokratik zeminde tepkimizi dile getiriyoruz ama şiddet, kanun dışılık, barbarlık anlayışlarının hepsi mevcut. Siz bize inanın ve güvenin, biz bunları ülke yönetiminden tasfiye edeceğiz. Bu demokrasi anlayışına uymuyor. Şu an polis kanun dışına çıkmıştır. Yasa dışı hareket ediyor. Ben onlara sürekli söylüyorum yedi yıl önce 30 bin polis görevden uzaklaştırıldı. Cemaat adı altında örgütlenmişti. Ben diyorum 'Kanunlara uyun siz de örgütleme yapmayın. Herhangi bir örgüte bağlı olmayın. Kanunları uygulayın'" ifadelerini kullandı.

BURSA VALİLİĞİ KENTE GİRİŞE İZİN VERMEDİ

Öte yandan Bursa Valiliği yürüyüş için il dışından gelmek isteyen HDP’lilerin şehre girişine izin vermiyor. HDP Gemlik ve İnegöl ilçe binalarına giriş ve çıkışlar polis tarafından kapatıldı. Gemlik ilçe binasının kapısı ise polis tarafından dışarıdan kilitlendi. 

HDP Bursa İl Örgütü tarafından belirlenen toplanma alanı olan Arabayatağı Pazar alanına polis kimseyi almadı. Arabayatağı Pazar Alanı’nda basın açıklaması yapmak isteyen aralarında HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik’inde olduğu kitleyi polis engelledi. Müdahalede HDP Bursa İl Eşbaşkanı Mehmet Dilek, HDP PM Üyesi Avukat Cahit Kırkazak ve HDP Kadın Meclisi’nden Selvi Kalır gözaltına alındı. Milletvekili Habip Eksik ile birlikte kitle Arabayatağı Pazar Alanı yakınında bir kıraathanede abluka altına alındı. Kıraathaneden çıkmak isteyenler de gözaltına alındı. Resmi açıklamaya göre toplam 19 kişi gözaltına alındı.  

NE OLMUŞTU?

2 Haziran’da HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Genel Merkezi’nde program için çağrı yapmıştı. Günay çağrısında, “Yakın tarihte çokça deneyimlediğimiz üzere, İmralı tecridi derinleştikçe savaş ve baskı da artıyor; tersinden İmralı’da görüşme ve diyalog kanallarının açık tutulduğu dönemlerde ise Türkiye’de demokrasi kültürünün yükseldiği, toplumsal iklimin farklılaştığı görülüyor. Bu bir tespit değil bu tamamen reel durum, hakikattir” ifadelerini kullanmıştı.

SOYLU DBP'Lİ AYDENİZ'İ HEDEF GÖSTERDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polisin engellediği 'Gemlik Yürüyüşü'nde yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. 

Twitter'dan yaptığı paylaşımda yürüyüşlere müsaade etmediklerini belirten Soylu, "Bugün, terörist başı, bebek katiliyle ilgili yürüyüş için Bursa Gemlik'e; içinde PKK'nın emir eri sözde milletvekilleri dahil birçok yerden gitmek isteyenlere hiçbir yerde elbette müsaade etmedik" ifadesini kullandı. 

Soylu paylaşımında ismini 'Saliha Aydemir' olarak yazdığı DBP Milletvekili Salihe Aydeniz'i de hedef gösterdi: "Polisimize yumruk atan terörist bozuntusunun ismi, HDP Milletvekili Saliha Aydemir. Gerekli suç duyurusu yapılıyor. Kılıçdaroğlu, müsebbibi sensin."

İSTANBUL VALİLİĞİ: 70 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valiliği toplam gözaltı sayısını 70 olarak açıkladı. İstanbul Başsavcılığı ise "^DBP'li Milletvekili Salihe Aydeniz'le ilgili olarak, "yasama dokunulmazlığı" kapsamında bulunan milletvekillerinin kimliklerinin ve eylemlerinin tespit edilmesi yönünde talimat verildiğini açıkladı.

AKŞENER: GEREKLİ ADIMLARIN ATILMASINI BEKLİYORUZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Kadıköy'de yaşananlara tepki gösterdi. Akşener Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: "Kadınlar Günü'nde bile gösteri izni vermeyenlerin, ilginç bir şekilde göz yumduğu, Kadıköy'deki terör propagandasında polisimize yapılan çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum. Huzurumuz için çalışan evlatlarımıza el kaldıranlar için acilen gerekli adımların atılmasını bekliyoruz."