Gelecek’ten Berberoğlu tepkisi: AYM için yasal değişikliğe zemin hazırlanıyor

Gelecek Partisi, milletvekilliği düşürülen Enis Berboroğlu’na ilişkin Anayasa Mahkemesi kararına yerel mahkemenin uymamasının anayasa ve yasa ihlaline neden olduğunu ifade ederek tepki gösterdi. Açıklamada Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini kısacak ve bireysel başvuru müessesesini işlemez kılacak yasal düzenlemeye zemin hazırlandığı öne sürüldü.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı 2012 yılında getirildi. Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gelecek Partisi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararının, yerel mahkeme tarafından tanınmamasına ilişkin açıklama yaptı.

Yerel mahkemenin kararıyla açık bir anayasa ve yasa ihlalinin ortaya çıktığı vurgulanan açıklamadai, “Anayasa Mahkemesi’nin kararları kesindir ve devletin yasama, yürütme ve ‘yargı’ organlarını bağlar. Yapılan ihlal ile yargı kararlarının bağlayıcılığı kuralı bu ilkeye sıkı sıkıya bağlı olması gereken ilk derece mahkemesi tarafından ortadan kaldırılmıştır” denildi

‘TARTIŞMALARIN AMACI YASAL DEĞİŞİKLİKLERE ZEMİN HAZIRLAMAK’

İlk derece mahkemenin Berberoğlu’na ilişkin verdiği kararla, hukuk devleti, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ile, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru sisteminin büyük yara aldığını belirten Gelecek Partisi, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

POLEMİKLERLE OYALANACAK ZAMANIMIZ YOK: Asıl konuşmamız gereken konular bunlar iken, eski Türkiye’nin kısır tartışmalarını hatırlatan komplocu polemikler ile oyalanacak zamanımız yoktur. Suni ve içi boş bu tartışmaların öncelikle hedefinin yaşatılan açık hukuksuzluğu örtmek ve sonrasında da genelde Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısacak, özelde de vatandaşların son bir umut olarak başvurduğu hak arama yollarından ‘Bireysel başvuru müessesesini’ işlemez kılacak yasal değişikliklere zemin hazırlamak olduğunun farkındayız.

HUKUK DEVLETİ VADEDİYORUZ: Koalisyon iktidarı kurumların, kuralların değersizleştirilmesi çabalarından artık vazgeçmelidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları evrensel standartlarda adalet, hukuk güvenliği, insan hak ve özgürlükleri ile demokratik hakları fazlası ile hak etmektedir. Gelecek Partisi olarak vatandaşlarımıza hak ettikleri, hayatın her alanında adalet ve demokratik bir hukuk devleti vadediyoruz.