Gelecek Partisi’nden deprem bölgesi için soru önergesi

İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, 6 Şubat depremlerinin ardından deprem bölgelerindeki çalışmaların son durumu hakkında soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek-Saadet Partileri Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, 6 Şubat 2023 Maraş Depremleri'nin ardından deprem bölgelerindeki çalışmaların son durumu hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması isyemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Şahin, önergesinde, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Maraş Depremleri'nin ülkenin tarihindeki en büyük felaketlerden biri olduğunu vurgulayarak, 11 ilde büyük can ve mal kaybının yaşandığını dile getirdi. Depremin ardından ülkede büyük bir dayanışma örneği sergilendiğini belirten Şahin, iktidardan muhalefete, sivil toplum kuruluşlarından, yerel yönetimlere kadar her kesimin deprem bölgesine yardım ettiğini ifade etti.

Ancak, Maraş Depremleri'nin birinci yılını geride bırakırken bile, bölgedeki çalışmaların yeterli seviyede olmadığını savundu. 25 Ağustos-2 Eylül 2023 tarihleri arasındaki 9 günlük ziyaretlerin sonucunda kendisi tarafından oluşturulan Deprem Bölgesi Gözlem Raporu’nda, bölgedeki eksikliklerin detaylı bir şekilde ortaya konulduğunu aktaran Şahin, bu raporun Bakanlık ve kamuoyu ile paylaşıldığını da belirtti.

Deprem bölgesinin en önemli sorununun barınma ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Şahin, Cumhurbaşkanı'nın "bize 1 yıl müsaade edin" şeklindeki açıklamasına rağmen, deprem konutlarının yetersiz olduğunu ve mağduriyeti gidermeye yetmediğini ifade etti. Ayrıca, konteyner ihtiyacının devam ettiğini, bazı vatandaşların çadırlarda yaşadığını, ağır hasarlı binaların yıkılmadığını ve eğitim faaliyetlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Şahin, bölgedeki yaşam koşullarını olumsuz etkileyen sorunların çözümü için doğru, etkin ve kararlı bir planlamaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Şahin, soru önergesinde şu soruları yöneltti:

"1)  Deprem Bölgesi için 2024 yılı bütçesinden ne kadar pay ayrılmıştır? Bu bütçenin illerimize göre dağılımı nasıldır?

2)  Kahramanmaraş Depremleri sonucunda konut ihtiyacı oluşan depremzede vatandaşımız sayısı kaçtır?

3)  Deprem Bölgesinde TOKİ tarafından bugüne kadar kaç adet bağımsız bölüm dairenin ya da köy evinin inşaatı tamamlanmıştır?

4)  Kaç depremzede vatandaşımıza konut teslimi yapılmıştır? Bu teslimatın illerimize göre dağılımı nasıldır?

5)  Vatandaşlarımızın tamamının konut sorununun çözümü için Bakanlığınızın bir takvim planlaması var mıdır? Varsa deprem bölgesinde konut tesliminin tamamlanması için öngörülen tarih nedir?

6)  Bölgede şu anda konteynerde yaşayan depremzede vatandaşımız sayısı kaçtır? Halen ihtiyaç duyulan konteyner sayısı kaçtır?

7)  Bölgede halen çadırlarda yaşayan depremzede vatandaşımız var mıdır?

8)  Bölgedeki eğitim faaliyetleri yeterli seviyede midir? Eğitim imkanı oluşturulamayan konteyner kent var mıdır?

9)  Deprem bölgesindeki şehirlerimizde yaşanan içme suyu sorununun ve bu sorunun ortaya çıkardığı sağlık sorunlarının çözümü için nasıl tedbirler alınmaktadır?

10)  Ağır hasarlı binaların yıkılması işlemleri hangi seviyededir?

11)  Hafriyat kaldırma süresinde kullanılan yerinde ayrışma uygulamasına hangi kurum tarafından izin verilmektedir? Yerinde ayrışma sorununun ortaya çıkardığı zararların önlenmesi amacıyla alınan bir tedbir planlaması var mıdır?

12)  Ticari hayatın canlandırılması yönünde bakanlığınızın bir planlaması ya da çalışması var mıdır? Bu konuda esnafımız için teşvikler düşünülmekte midir?"