Gelecek Partisi ve İYİ Parti’den parlamenter sistem mutabakatı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile İYİ Parti Lideri Meral Akşener bir araya geldi. Görüşmede Gelecek Partisi’nin açıkladığı parlamenter sistem çalışması konuşuldu. Akşener, "Bizim de hazırladığımız bir çalışma var. İki çalışmayı bir araya getirerek ortak çalışacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. Akşener, Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Genel Merkez girişinde karşıladı.
Görüşmede, Davutoğlu’na Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Selçuk Özdağ, Siyasi İşler Başkanı Nedim Yamalı, Dış İlişkiler Başkanı Ümit Yardım, İletişim Başkanı Mustafa Mente eşlik etti.
İYİ Parti heyetinde ise Genel Sekreter Uğur Poyraz, Siyasi İşler Başkanı Cihan Paçacı, Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır, TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Toplumsal Politikalar Başkanı Ünzile Yüksel ve STK İlişkileri Başkanı Burak Hakburak yer aldı.

iyi parti
Davutoğlu ve Akşener görüştükten sonra basın toplantısı düzenledi.

Saat 16.30’da başlayan yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından iki lider gazetecilerin karşısına çıktı.

'ARKADAŞLARIMIZ ORTAK ÇALIŞACAK'

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu ve ekibinin ziyaretinin bir iadeyi ziyaret olmakla birlikte 9 Kasım’da açıkladıkları Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını sunmaları olduğunu ifade eden Meral Akşener,
“Bizim de Anayasa şekliyle değil, parlamenter sistemin tasarımına yönelik, vesayetin olmadığı, kurumların itibarının olduğu, kapsayıcı kurumların yer aldığı, şeffaflığın, liyakat sisteminin zorunlu olduğu bir sistem üzerine çalışmamız var. Şimdi bu iki çalışmayı bir araya getireceğiz ve ortak noktalara bakacağız. Arkadaşlarımız bu noktada ortak çalışacaklar” ifadelerine yer verdi.

DAVUTOĞLU: CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ ÇARPIK BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ

İYİ Parti ile komşuluk ilişkilerinin yanı sıra birçok noktada ortak kaygıları olduğunu belirten Ahmet Davutoğlu ise, 9 Kasım’da açıkladıkları parlamenter sistem çalışmalarını kendilerine sunduklarını söyledi.
Davutoğlu, şöyle konuştu: “Siyaset eğer ülkeye hizmet için bir araçsa hepimizin ortak görevi yapılan yanlışlar karşısında alternatifler ortaya koymak. Cumhurbaşkanının da hem ekonomi, hem hukuk ve demokraside problem olduğu gerçeği aynı zamanda cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin iflası demektir. Mesele bir kişi meselesi değil sistem meselesidir. Bizlerin Türkiye’nin geleceğine hazırlanırken vazifemiz eleştirdiğimiz cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi karşısında neleri vaat ettiğimizdir. Bizim burada temel yaklaşımız cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi çarpık bir başkanlık sistemidir. Türkiye’de daha önce uygulanan sistemler de çarpık parlamenter sistemlerdi. Bugünkü cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı çıkarken 1924 Anayasası ile gelen çoğunlukçu sisteme de, 1961 Anayasası ile gelen vesayetçi sisteme de 1982 Anayasası ile gelen melez sisteme de karşıyız. Tam şeffaf, açık bir parlamenter sistem öngörüyoruz. Bugün burada hem genel başkan hem de ekibiyle görüşmemizde mutabakat zeminin çok güçlü olduğunu görmekten mutluluk duydum."

AKŞENER: ÜMİT ÖZDAĞ KONUSU KEŞKE BÖYLE OLMASAYDI

Basın açıklaması sonrası İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’e, Ümit Özdağ’ın ihracı ve Adana Milletvekili İsmail Koncuk’un istifasıyla Meclisteki sandalye sayısının 36’ya düşmesi soruldu. Akşener bu soruya şöyle yanıt verdi:
“Evet, 36’ya düştü. Bütün bunların her birine elbette çok üzülüyorum. Herhangi bir milletvekili arkadaşımızı bir yana bırakın bir üyemizin dahi partimiz ile yolunu ayırması bizi üzüyor. Bu istifaya ilişkin irade beyanında bulunmuş hiçbir arkadaşımızı incitecek herhangi bir kelime sarf etmedim. Sayın Özdağ konusunda keşke böyle olmasaydı. Sayın Özdağ, bana, partimize iftira boyundaki söylemi nedeniyle merkez disiplin kurulu tarafından ihraç edildi. Herkes için hayırlı olsun diyorum ama üzüldüğümü beyan etmek isterim.”

'SOYLU ÇEVRESİNE ÇOK DİKKAT ETSİN'

Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yazılı ifadesinin talep edilmesine ilişkin ise şunları söyledi:

"Şimdi bendeki belge ve bilgiler benim söylediğim gibi. 27 yıldır aktif politika yapan Meral Akşener'in hiçbir zaman söylediği herhangi bir konu tekzibe uğramamıştır. Burada ben Sayın Soylu'nun çevresine çok dikkat etmesi gerektiğini söylüyorum. Uzun süre İçişleri Bakanlığı görevi yürütmediğim için zaman zaman acemilikle itham edilsem dahi kendisine eski İçişleri Bakanı olarak çevresine çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyeyim buradan. Herkes anladığını anlasın."