Gelecek Partili Temurci: Bütçe hakkının yürütme tarafından kullanılması kuvvetler ayrılığına aykırı

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, milletvekillerinin Cumhurbaşkanlığı'nın bütçesine müdahale yetkisinin olmamasının kuvvetler ayrılığına aykırı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bütçe hakkının yürütme tarafından geniş bir yetkiyle kullanılmasının, kuvvetler ayrılığı ilkesini açıkça ihlal ettiğini ve demokratik normlara uymadığını rakamlarla vurguladı.

Konuşmasında, bütçeyle ilgili örnek veren Temurci, mevcut bütçe kanununun 5. maddesine göre 600 milletvekilinin herhangi bir bakanlığın, Cumhurbaşkanlığının veya bağlı kuruluşun bütçesine müdahalede bulunma yetkisi olmadığını, bu yetkinin sadece Cumhurbaşkanına ait olduğunu belirtti. Bu durumun demokratik prensiplere aykırı olduğunu ve milletin parlamentoya verdiği bütçe hakkının bu şekilde yürütmeye devredilmesinin kuvvetler ayrılığına açık bir müdahale olduğunu ifade etti.

Bütçe açığı konusunda rakamlar paylaşan Temurci, bütçe açığının son yıllarda dramatik bir şekilde arttığını belirterek, 55 kat arttığını söyledi. Ayrıca, son iki yılda Türkiye'nin bütçe açığının 19 kat arttığını ve devletin toplam borçlarının 7 kat arttığını rakamlarla dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi altında genişletilen yetkilerin gelecekte risk oluşturabileceğine dikkat çeken Temurci, bütçe üzerinde milletvekillerinin etkin bir rol oynayamamasının demokratik açıdan endişe verici olduğunu vurgulayarak, kuvvetler ayrılığı ilkesinin korunması gerektiğini ifade etti.

Ekonomik sorunların çözümü için daha fazla insan odaklı bütçelere ihtiyaç olduğunu belirten Temurci, mali disiplinin yeniden tesis edilmesi, vergi sisteminin adil bir şekilde düzenlenmesi, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlığının korunması ve mali kuralların güçlendirilmesi gerektiğini rakamlarla vurgulayarak, güçlü bir ekonominin güçlü bir hukuk devletiyle mümkün olduğunu söyledi.