'Geçinemiyoruz' diyen kamu emekçileri bordrolarını yaktı

KESK İzmir Şubeler Platformu, zam talebiyle düzenlediği basın açıklamasında insanca yaşayacak ücret talep ederek, bordrolarını yaktı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - KESK İzmir Şubeler Platformu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyonun gerçeği yansıtmadığı belirterek, gerçek enflasyon rakamlarına göre zam talebiyle basın açıklaması düzenledi.

Konak YKM önünde düzenlenen açıklamada, “Rakamlar yalan yoksulluk gerçek, geçinemiyoruz, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” yazılı pankart taşıyan kamu emekçileri, “Saraya değil emekçiye bütçe”, “Sefalete teslim olmayacağız” ve “Sadaka değil insanca bir ücret istiyoruz” sloganları attı.

Kamu emekçileri adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam, bin bir türlü zorluk içinde borçla harçla ayakta kalmaya çalışırken yeni yıla da gözlerini fahiş zamlarla açtıklarını söyledi.

Yılın daha ilk dakikalarında elektriğe, doğal gaza, akaryakıt ürünlerine, ulaşıma yapılan zamların şokunu atlatmadan “zam kasırgası” ile karşılaştıklarını ifade eden Beyazadam, TÜİK rakamlarının bile son 19 yılın en yüksek enflasyonunu gösterdiğini hatırlattı.

'KURDAKİ KISMİ DÜŞÜŞE RAĞMEN ZAM SAĞANAĞI DEVAM EDİYOR'

Hem açlık hem de yoksulluk sınırının yüzde 55 arttığını dile getiren Beyazadam, “Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 5 bin TL’yi aştı. Halkın cebinden alınıp piyasaya sürülen milyarca dolarla döviz kuru 3-4 puan düşürüldü. Buna rağmen yılın başında 7,40 TL olan dolar kuru 13 TL üzerinde kalmaya devam etti” dedi.

Tüketilen her şeyin döviz fiyatlarına göre arttığını belirten Beyazadam, kurdaki kısmi düşüşe rağmen başta akaryakıt ürünleri olmak üzere iğneden ipliğe “zam sağanağı”nın devam ettiğini vurguladı.

Kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5'lik maaş zammı dayatıldığını söyleyen Beyazadam, “2020 başında 4 bin 450 TL, 2021 yılında 5 bin 156 TL olan ortalama kamu emekçisi maaşı bu Ocak’ta 7 bin 151 TL’ye çıkmış olacak. Ancak söz konusu maaşla alınan dolardan çeyrek altına, gıda ürünlerinden tüketim maddelerine her şeyin miktarı azalmaya devam edecek” diye konuştu.

'YOKSULLUĞUMUZUN BELGESİ OLAN BORDROLARIMIZI YAKIYORUZ'

Gittikçe ağırlaşan koşullarda yarın nasıl bir ülkeye uyanacaklarını bilmediklerini söyleyen Beyazadam, şöyle devam etti:

“Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz. Üstümüze çöken bu zifiri karanlıktan tek çıkış yolumuz hangi sendikanın üyesi olursak olalım yetkinin asıl sahipleri olarak bir araya gelmemizden ortak mücadeleyi yükseltmemizden geçiyor. Bunun bir adımı olarak 'Geçinemiyorum, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyorum' diyen tüm kamu emekçileri bugün, yoksulluğumuzun belgesi olan bordrolarımızı yakıyoruz.”

Açıklamanın ardından kamu emekçileri bordrolarını ateşe verdi. (DUVAR)

Etiketler İzmir KESK