Gece Tokatköy'e gelen polis, yıkım için mahalleyi ablukaya aldı

Beykoz Tokatköy, evlerin yıkımı için gece saatlerinden itibaren yüzlerce polisle abluka altına alındı, sokaklar kapatıldı. Koçbaşıyla kapılar kırılarak, evler zorla tahliye ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi’nin yürüttüğü Tokatköy kentsel dönüşüm projesi kapsamında evler tahliye edilip, yıkılıyor. Yıkım için Tokatköy Mahallesi gece saat 03.30 sıralarında polis tarafından ablukaya alındı.
Mahalleli, kentsel dönüşüm projesine karşı başlatılan hukuki süreçler devam etmesine ve mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen belediyenin evleri zorla tahliye ederek, yıkmak istediğini söylüyor.

MAHALLEYE GİRİŞ-ÇIKIŞ KAPATILDI

Gece saatlerinde yüzlerce polis, çok sayıda TOMA ve zırhlı aracın geldiği mahallede sokaklara barikatlar kuruldu. Mahalle giriş-çıkışlara kapatıldı. Polis bazı evlerin kapılarını koçbaşıyla kırarak içerip girip, aileleri zorla dışarı çıkardı.

TERS KELEPÇELİ GÖZALTI

Zorla yapılan tahliyeler sırasında kapısı polis tarafından koçbaşıyla kırılan Burçin Tuncer ters kelepçeyle gözaltına alındı. Tuncer'le birlikte gözaltı sayısı 3'e yükseldi.

PLASTİK MERMİ KULLANILDI

Yıkıma karşı çıkan bazı mahalle sakinleri ise çatılara çıktı. Mahallelinin çatılardan inmesi için polis bir kez daha plastik mermi ve gaz kullandı.

AVUKAT ÇELEN: BURADA İŞKENCE EDERCESİNE YIKIM VAR

Mahalleye gelen Avukat Nimet Çelen, yıkımın hukuka aykırı şekilde yürütüldüğünü belirterek, şu açıklamada bulundu: "Buradaki kentsel dönüşüm hukukuna uygun yapılsa, insanlarla yasalar çerçevesinde anlaşılsa zaten kimsenin buna itirazı yok. Bu insanlar, 'Haklarımızı koruyun, bizi güvenceye alın, güvenli yerlere taşıyın, buna razıyız' diyor. Ama belediye başkanı bu projede 230 daireyi kendine almak için bazı müteahhitlerle kapılar arkasında konuşmuş, anlaşmış. Bu anlaşmalardan dolayı halkı kâale almıyor. Ve diyor ki, 'Ben yüzde altmışıyla anlaştım.' Hayır böyle bir şey yok, yalan. Geçen gün bir basın açıklaması yapmış, 'Biz insanlarla anlaştık, kura çektik' diyor. Hiçbir şey yapılmamış, bütün açıklamalar yalan. İnsanların basına karşı çekinceleri var diye, örtbas etmeye çalışıyorlar. Yoksa buradaki insanların uzlaşılamayacak bir yapısı yok.

Yıllardır buraya emek vermişler, burada tutunmuşlar. Bu evler 6 senelik değil, 60 senelik, 100 senelik evler. Bu zamana kadar bu insanlar size oy verirken tanıyordunuz, şimdi niye bu insanları ezip geçiyorsunuz, tanımıyorsunuz. Burada geceden beri insanlar çok büyük zulüm yaşıyorlar, çocuklar ağlıyor. İnsanları sakinleştirmek, bilgi vermek istiyoruz, bize engel oluyorlar. Baro temsilcisi geldi, onu da engellediler. Burada işkence edercesine bir yıkım var. Bunun bir şekilde düzeltilmesi, ilgili makamların el koyması lazım. Belediye başkanı bir gün buraya gelip, insanlara derdini sormadı. Basın mensuplarını da olaylara tanıklık etmesin diye mahalleye sokmuyor polis. Büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. İdare mahkemelerinde açtığımız 60'a yakın davanın birçoğunda durdurma aldık, idare mahkemelerini susturdular, şimdi de bizi ve basını susturmaya çalışıyorlar.

238 KONUT YIKILMAK İSTENİYOR

Kentsel dönüşüm kapsamında olan Tokatköy’de 238 konutun yıkılarak yerine 776 konut ve 47 işyeri inşa edilmesi planlanıyor. Belediye, 238 yapının tamamının ruhsatsız ve imar durumuna aykırı olduğunu iddia ediyor. Mahalleli ise belediyenin iddiasını tapularıyla yalanlıyor.

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, imar planının parsel bazında yürütmesini durdurdu.
Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yaparak, ‘telafisi güç zararlar doğabileceğine’ dikkat çekti. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, ‘halk yararına olmayan bir proje’ ifadelerine yer verildi. Beykoz Belediyesi ise biran önce yıkımları tamamlamak istiyor.