Gece aydınlatmasıyla yollarını şaşıran caretta caretta yavruları öldü

Sorgun Halk Plajı'nda gece saatlerinde yuvadan çıkan 11 caretta caretta yavrusu deniz yerine yola yönelince araçlar tarafından ezildi. Belediye konuyla ilgili gerekli önlemlerin alındığını savundu.

Sorgun Halk Plajı yanındaki yol aydınlatmalarının, caretta carettaların yönünü şaşırttığı savunuluyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya'ya bağlı Sorgun Manavgat Halk Plajı'nda yumurtadan çıkan 11 yavru caretta caretta, deniz yerine yola yönelince araçların altında kaldı. Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği (DEKAFOK) Başkanı Seher Akyol, plaj çevresindeki aydınlatmaların caretta caretta yavrularının yollarını şaşırmasına neden olduğunu söyledi. 

Daha önce aynı yerde caretta caretta ölümleri yaşanmış ve pek çok kez konuya dikkat çekilmişti. Konuyla ilgili Manavgat Belediyesi tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, bölgede yuvalama alanı oluşturan deniz kaplumbağaları ve kum zambaklarının korunması için her türlü tedbirin alındığı belirtildi. 

Her gün onlarca caretta caretta yavrusu yola çıktığı için ölüyor.

'HER GÜN ONLARCA YAVRU EZİLEREK ÖLÜYOR'

DHA'nın haberine göre Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Sorgun Halk Plajı'nda gece saatlerinde yuvalarından çıkan 11 caretta caretta yavrusu, deniz yerine yola yöneldi. Yavrular, yoldan geçen arabalar nedeniyle ezildi.

Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği (DEKAFOK) Başkanı Seher Akyol, plaj çevresindeki aydınlatmaların caretta caretta yavrularının yollarını şaşırmasına neden olduğunu söyledi. Akyol, deniz kaplumbağalarının yumurtlama ve yavruların yuvadan çıktıkları dönemde aydınlatmaların kapatılmasını belediye yetkililerinden talep ettiklerini, ancak yanıt alamadıklarını söyledi. Akyol, bu sebeple her gün onlarca yavrunun öldüğünü belirterek "Cadde üzerinde ezilmiş 11 yavruyu saat 06.00 civarında bulduk. Işıkların fazla olması, sahildeki yavruların ışıklara yönelmesi sonucu son olarak 11 yavru öldü. Her gün 10-15 civarı yavru ezilerek ölüyor. Ortalama 200 civarında yavru öldü. Yetkililerden yardım istiyoruz" dedi. 

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Deval de şunları söyledi: "Kıyılardaki yapay ışıklar, deniz kaplumbağalarını ve doğal hayatı olumsuz etkiliyor. Birinci etkisi, yumurtlamak için kıyıya çıkan dişi kaplumbağaların sayısını düşürüyor. İkinci etkisi ise yapay ışıklar altında yumurtadan yeni çıkan yavru kaplumbağalar oryantasyonlarını kaybediyor, denize gitme süreleri uzuyor, bazen ters tarafa gidiyorlar. Özellikle ay ışığı olmadığı zamanlar, yapay ışıklara gidiyorlar. Denize gidebilseler bile bu alanda çok zaman kaybettiklerinden denize ulaştıklarında yorgun oluyorlar. Böylelikle denizdeki yırtıcılara karşı daha korumasız kalıyorlar."

'AYDINLATMA CARETTA CARETTALARI ŞAŞIRTACAK AY IŞIĞI RENGİNDE DEĞİL'

Konuyla ilgili açıklama yapana Manavgat Belediyesi şunları söyledi: "Caretta carettalar düşünülerek komplike reflektör yapısı ile ışık kaynağı gizlenen ve homojen aydınlatma sağlayan, aynı zamanda 3000 K ışık sıcaklığına sahip aydınlatma teknolojisi kullanılarak hem vatandaşların keyifle vakit geçirmesi sağlanmış, hem de caretta carettaların yaşam alanları aydınlatma yönünden korunmuştur. Ayrıca bir hafta önce ilave olarak pergoleli oturma alanlarındaki aydınlatmaların denize bakan kısımları da siyaha boyanarak ekstra önlem alınmıştır. Bunun dışında Boğaz sahilimizde kullanılan aydınlatma armatürleri carettaların yönlerini şaşırtacak olan ay ışığı renginde değildir." (HABER MERKEZİ)