Gazzeli doktor, İsrail hapishanesinde hayatını kaybetti

Gazze'de İsrail güçleri tarafından dört ayı aşkın süre önce alıkonulan ortopedi uzmanı Dr. Adnan Bursh'un İsrail'de tutulduğu hapishanede hayatını kaybettiği açıklandı.

İsrail'in saldırıları sonrası Gazze'deki Şifa Hastanesi. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistinli doktor Adnan Bursh'un dört ayı aşkın bir süredir tutulduğu İsrail hapishanesinde hayatını kaybettiği açıklandı. Bursh'un ölümünü, iki Filistinli tutuklu örgütü yaptıkları ortak açıklama ile duyurarak bu ölümden İsrail'i sorumlu tuttu. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ortopedi uzmanı Dr. Adnan Bursh, Şifa Hastanesi'ndeki ortopedi bölümünün başındaydı. Bursh, geçici olarak Gazze Şeridi'nin kuzeyine Al Awada Hastanesi'nde çalıştığı dönemde İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmıştı. Filistinli kurumlar, Bursh'un ölümünü 'suikast' olarak nitelendirdi ve cansız bedeninin halen İsrail'in elinde olduğunu bildirdi. İsrail hapishane servisi, 19 Nisan'da yaptığı açıklamada, 'milli güvenlik gerekçesiyle' gözaltına alınan bir kişinin Ofer hapishanesinde öldüğünü duyurmuş ancak bu kişinin ölüm sebebi hakkında bilgi vermemişti. 

İSRAİL HAPİSHANE SERVİSİNDEN AÇIKLAMA

İsrail hapishane servisinden bir sözcü, söz konusu açıklamada Bursh'a atıfta bulunulduğunu teyit ederek olayın soruşturulduğunu söyledi. Filistin Sağlık Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Bursh'un ölümüyle birlikte 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında öldürülen sağlık çalışanlarının sayısının 496'a yükseldiğini belirtti. Açıklamaya göre, bu sürede 1500 sağlık çalışanı da yaralandı, 309 sağlık çalışanı gözaltına alındı.

İsrailli yetkililer, 2 Nisan Perşembe günü erken saatlerde, Gazze Şeridi'nden alıkoydukları 64 Filistinlinin serbest bırakıldığını, bu kişilerin arasında gözaltındayken hayatını kaybeden başka bir erkeğin cansız bedeninin de olduğunu bildirmişti. Salıverilen bir kişinin ise sağlık durumunun kritik olduğu ve hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

KARDEŞİ 'NEREDE TUTULDUĞUNU BİLMİYORUZ' DEMİŞTİ

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan Awni Bursh, 7 Ocak 2024 tarihinde Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada, ortopedi uzmanı olan kardeşi Dr. Adnan Bursh’un da İsrail güçleri tarafından çalıştığı hastaneden alıkonulduğunu ve 25 günü aşkın süredir hapishanede tutulduğunu anlatmıştı. “Bizde iletişim yok, telefon yok” diye konuşan Awni Bursh, Birleşmiş Milletler’in (BM) de Gazze’nin kuzeyinde faaliyet göstermediğini belirterek kardeşinin hangi hapishanede tutulduğunu ve yerini bilmediklerini ifade etmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)