İsrail Şifa Hastanesi'nin girişinde yaralı taşıyan ambulansları vurdu

İsrail, Gazze'deki Şifa Hastanesi yerleşkesinin girişinde ağır yaralıları taşıyan ambulansları hedef aldı. Saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurdu.  

AA'nın haberine göre, İsrail'in Şifa Hastanesi giriş kısmına yönelik saldırısı, Mısır'da tedavi görmek üzere yaralıları taşıyan ambulans konvoyunun yola çıkacağı sırada gerçekleşti. Saldırı sonucu, ilk belirlemelere göre 13 kişi öldü, 26 kişi yaralandı, ambulanslarda ciddi hasar oluştu.

Hayatını kaybedenler arasında bir gazetecinin de olduğu bildirildi. Filistin Gazeteciler Sendikası'ndan konuya dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Gazeteci Heysem Harara, Şifa Hastanesi girişindeki katliamda şehit oldu" ifadeleri kullanıldı.

İsrail Ordu Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde "karadaki askerlere saldırı hazırlığındaki Hamas teröristlerini taşıyan ambulansın" hedef alındığı iddia edildi.

'DEHŞETE DÜŞTÜK'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan İsrail'in Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurmasına ilişkin paylaşımda bulundu. "Şifa Hastanesi yakınında hastaları tahliye eden ambulans konvoyuna düzenlenen, hasar, ölüm ve yaralanmalara neden olan saldırı karşısında tamamen dehşete düştük" ifadelerini kullanan Ghebreyesus, hastalar, sağlık çalışanları ve tesisler ile ambulansların her zaman korunması gerektiğini yineledi.

İsrail hemen ardından da Kudüs Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'nin çevresini hedef aldı.

REFAH SINIR KAPISI'NA YARALI TAŞIYORLARDI

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi'nde basın toplantısı düzenledi.

İsrail'in sağlık çalışanlarını hedef aldığını belirten Kudra, "İsrail, Refah Sınır Kapısı'na ulaşmak üzere güneye doğru hareket eden ambulans konvoyunu hedef aldı" dedi. İsrail ordusunun sahil yolundaki Reşid Caddesi'nde de iki ayrı noktada ambulansları hedef aldığını söyleyen Kudra, söz konusu ambulansların da Refah Sınır Kapısı'na doğru yaralı taşıdığını kaydetti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, çok sayıda yaralının Mısır'da tedavi olmak üzere güneydeki Refah Sınır Kapısı'na doğru ambulanslarla yola çıkacağını duyurmuştu. 

KOCA: DAHA FAZLA NE OLMALI?

Bu arada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile saldırıyı kınadı.

Koca şunları söyledi:

"İçinde hastalar ve yaralılar olan ambulanslar saldırıya uğradı. Uluslararası toplumun harekete geçmesi için daha fazla ne olmalı?

İsrail’in sağlık kuruluşlarına, hasta ve yaralı taşıyan ambulanslara yönelik utanç verici, insanlık dışı olmakla bile tarif edilemeyecek saldırıları devam ediyor. Bugün, durumları kritik olan, Refah sınır kapısından Mısır’a transfer edilmeyi bekleyen hastalar ve yaralılar, Şifa Hastanesi önünde transfer için gelen ambulansların içerisinde saldırıya uğradılar.

Biz, durumu kritik olan Gazzeli kardeşlerimizi tedaviye ulaşabilmeleri için ülkemize transfer etmeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Bu hedef gözetmeyen saldırıların bir an önce durdurulması için uluslararası toplumun harekete geçmesini talep ediyoruz." (DIŞ HABERLER)