'Gazze'de çocuklar açlıktan ölüyor'

Gelecek-Saadet Grubu Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, Gazze'de yaşanan trajedinin sadece can kayıplarıyla sınırlı olmadığını belirterek açlık ve kıtlık krizine dikkat çekti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek-Saadet Grubu Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, Meclis'te yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarına ve bu saldırıların yol açtığı acil insani krize dikkat çekti.

Torun, İsrail'in 7 Ekim'den beri süregelen saldırılarında binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, yüzbinlerce kişinin de yaralandığını ifade etti. Bu trajedinin sadece can kayıplarıyla sınırlı olmadığını belirterek Gazze'de yaygınlaşan açlık ve kıtlık krizine de dikkat çekti. Çocukların açlıktan ölmekte olduğunu, ailelerin ise çaresizce hayatta kalmaya çalıştığını, hatta bazılarının ailelerini doyurabilmek adına hayvanlarını bile kesmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

UNRWA gibi önemli bir kuruluşa yapılan yardımların İsrail'in baskısıyla kesildiğini ve Gazze'ye insani yardımların engellendiğini belirten Torun, Türkiye'nin bu krize derhal müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Torun, Gazze'ye insani yardım ulaştırılması için Ürdün ile iş birliği yapılması, Deniz Kuvvetlerinin eşliğinde yardım gemileri gönderilmesi, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Refah Sınır Kapısı'nın kontrolünü devralması için Türkiye'nin öncü rol alması ve UNRWA'ya yapılan kesintilerin telafi edilmesi önerilerinde bulundu. Ayrıca, İstanbul'da bir bağışçılar konferansı düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Torun, Meclis'in bu konuda ortak adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, siyasi hesaplar yerine insani duyarlılıkla hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. İsrail ile ticari ilişkilerin durdurulması ve Gazze'deki insanlara destek olunması çağrısında bulundu.