Gazze'de can kaybı 28 bini aştı: Almanya'dan İsrail'e 'Refah' uyarısı

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine kara harekatı başlatılabileceği yönündeki açıklamasının ardından Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, "Bu, insani bir felaket olur" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 127 gündür devam ediyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde onlarca Filistinliyi daha öldürdüğünü, ölen kişi sayısının 28 bin 64'e yükseldiğini bildirdi. Son saldırılarda 152 kişinin daha yaralandığı Gazze Şeridi'nde toplam yaralı sayısının da 67 bin 611'e ulaştığı kaydedildi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Sağlık Bakanlığı, açıklamasında, hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğunu ancak İsrail güçlerinin engellemesi sebebiyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığını vurguladı.

ALMANYA: REFAH'A SALDIRI İNSANİ FELAKET OLUR

İsrail Başbakanlık Ofisi'nin Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah kentindeki sivillerin tahliyesi ve bölgedeki Hamas güçlerinin bertaraf edilmesi için güvenlik güçlerinden 'plan' talep etmesinin ardından Almanya'dan da 'Refah' uyarısı geldi. 

Almanya Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partili siyasetçi Annalena Baerbock, sosyal medya platformu X'ten (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada, Refah kentinde durumun inanılmaz olduğunu belirtti. 1,3 milyon insanın çok dar bir alanda çatışmalardan korunmaya çalıştığına işaret eden Baerbock, "İsrail ordusunun Refah'a saldırması, anons edilmiş bir insani felaket olur. Gazze'deki insanlar buhar olamazlar" ifadesini kullandı.

Baerbock, İsrail'in Hamas'a karşı kendisini savunması gerektiğini belirterek, "Ancak bunu yaparken sivil halkın acılarını mümkün olduğu kadar hafifletmeli" dedi. Çatışmalara insani ara verilmesini isteyen Baerbock, gelecek hafta İsrail'e gideceğini açıkladı.

Ne olmuştu?

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 4 Şubat'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarından kaçan yüz binlerce kişinin sığındığı Refah'a kara saldırısı başlatacaklarının işaretini vermişti. Filistin yönetimi, İsrail'in Refah'a saldırmasının 'yeni bir soykırım döngüsü' anlamına geleceğini ve bunun 1,5 milyon Filistinliyi tehdit ettiğini açıklamıştı. Gazze'deki hükümet ise İsrail'in Refah'a düzenleyeceği saldırıların on binlerce ölü ve yaralıya yol açabilecek küresel bir felaket olacağı uyarısında bulunmuştu.

Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah kenti, İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen binlerce kişinin kente sığınmasıyla birlikte 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze'nin yaklaşık yarı nüfusuna ev sahipliği yapıyor. İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yerlerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)