Gazeteciye tehdide cezasızlık: Hale Gönültaş’ı tehdit edenlerin dosyası kapatıldı

Gazeteci Hale Gönültaş'ın cihatçılar tarafından tehdit edilmesinin ardından açtığı ve takipsizlik kararı verilen davada itirazlar da reddedildi ve dava kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artı Gerçek muhabiri Hale Gönültaş’ın “IŞİD’li kadının bıçaklı cihat videosu millet bahçesinde çekilmiş” başlığı ile yayınlanan haberi sonrası telefon ve sosyal medya üzerinden tehdit edenlerle ilgili takipsizlik kararı çıktı.

Gönültaş’ın avukatlarının “Araştırma ve teknik inceleme yapılmadan, eksik soruşturma ile takipsizlik kararı” verilmesinin “özensizlik olduğuna” dikkat çekerek yaptığı itiraz başvurusuna da “itiraz reddedilmiştir” yanıtı verildi ve dosya kapatıldı.

'IŞİD’Lİ KADIN BIÇAKLI CİHAT VİDEOSUNU İSTANBUL’DA ÇEKTİ'

Hale Gönültaş, 12 Mayıs 2022 tarihinde Kısa Dalga'da yayınlanan “IŞİD’li kadının bıçaklı videosu millet bahçesinde çekilmiş” başlıklı haberinden sonra tehdit telefonları aldı.

Haber, bahsi geçen IŞİD’li kadının gözaltına alınmasının ardından Terörle Mücadele Şubesi’nde verdiği ifadeye dayanıyordu. Haberde şüpheli kadının “elindeki bıçakla şeriata karşı çıkanları ölümle tehdit ettiği” görüntülerin İstanbul Başakşehir Millet Parkı’nda çekildiği yer alıyordu.

IŞİD’li kadın, TEM ifadesinde Halis Bayancuk ve Tevhid grubu ile bağlantısına da yer veriyordu.

BAYANCUK DAVASI İÇİN TEHDİT ETTİLER

Haberden sonra telefonla arayan kişiler, Gönültaş’ı yaptığı haberle “Halis Bayancuk davasını olumsuz etkilemekle” itham ederek haberi kaldırmazsa bunun bir vebali ve sonucu olacağını söyledi. Gönültaş’a kayıtlarda “Tevhid grubu işletme hesabı” diye geçen numaradan aramalar daha sonra da devam etti.

Gönültaş’ı, haberin içeriğinde 'Tevhid Grubu' geçmesinden rahatsız olduğunu söyleyen bir kişi de arayarak Ebu Hanzala Kod adlı Halis Bayancuk ile aynı koğuşta kaldığını, kısa süre önce tahliye olduğunu, yayınlanan haberin Ebu Hanzala'nın cezaevinde kalma sürecini uzatacağını, bunun da ağır bir bedeli olacağını söyleyerek tehdit etti.

TEHDİT MESAJLARI YARGIDA

Gönültaş, aleyhine kampanya açan Tevhid Grubu üyeleri tehditlerini sosyal medyaya da taşıdı. Bunun üzerine tehditleri kamuoyuna duyuran Gönültaş, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Gönültaş, savcılığa kendisini arayan numarayı ve sosyal medya mesajlarını teslim etti.

 

HATTIN SAHİBİ 'HATIRLAMAYORUM' DEDİ

Savcılık, Gönültaş’ın 24 Mayıs 2022 tarihli suç duyurusu ile ilgili bir yıl sonra, 13 Haziran 2023’te, iki satırlık takipsizlikle sonuçlandırdı.

Bu süre içinde sadece Gönültaş’ın aranarak tehdit edildiği hattın sahibi Kahraman I. hakkında soruşturma açıldığı, diğer tehditlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı ortaya çıktı.

İfadesinde “Ben bu telefon hattından şu an haberdar oldum. Kesinlikle bu telefon hattını kullanmadım. Bu hattı kendi adıma çıkartıp başka birisinin kullanması için verdiğimi de hatırlamıyorum” diyen Kahraman I. hakkında da savcılık takipsizlik kararı verdi.

SAVCILIK ARAŞTIRMA YAPMADI

Savcılık, Hale Gönültaş’ın tehdit edildiği telefon hattının Tevhid Dergisi resmi WhatsApp hattı notuyla ve “işletme hesabı” olarak kullanılmasına dair de herhangi bir araştırma yapmadı.

MAHKEMEDEN 'TEHDİTLER SOYUT' KARARI

Gönültaş’ın telefonla aradığı kişiyle ilgili olarak tarif vermesine, çok sayıda sosyal medya mesajını sunmasına karşılık, sadece tek kişiyi şüpheli olarak belirleyen savcılık, kararında, “Yürütülen soruşturma ve toplanan deliller ışığında, şüphelinin müştekiye karşı tehdit suçunu işlediğine dair soyut iddia dışında kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte her türlü şüpheden uzak yeterli delil elde edilemediği…” ifadelerini kullandı.

 

'BTK VE HTS KAYITLARI İSTENMEMİŞ'

Gönültaş’ın avukatı Sezgin Kesim, Sulh Ceza Hakimliği’ne 13 Haziran 2023 tarihli takipsizlik kararının kaldırılarak gerekli araştırmaların yapılması başvurusunda bulundu. İtiraz dilekçesinde savcılığın soruşturmayı “son derece özensiz yürüttüğünü” belirtti. Kesim, itiraz dilekçesinde şunları kaydetti:

“Dosyada müşteki ifadesi, şüpheli ifadesi ve GSM sorgulaması haricinde hiçbir araştırma evrakı bulunmamaktadır. Savcılık tarafımızdan belirtilen GSM hattının kimin adına olduğunu GSM sorgulaması ile belirlemiş ve akabinde sadece şüpheli ifadesi ile yetinerek son derece basit kalıplaşmış bir gerekçe ile karar vermiştir. Bu durum, savcılığın etkili ve yeterli bir soruşturma yapmadığının apaçık göstergesidir. Soruşturma dosyasında BTK'dan ne şüphelinin müvekkili arama kayıtları istenmiş ne de şüphelinin adına kayıtlı telefonun suç tarihinde nerede olduğuna dair HTS kayıtları istenmiştir. Başkaca hiçbir araştırma yapılmaksızın, dosya hakkında 'soyut iddia dışında' delil olabilecek başkaca bir delil bulunmadığını belirtmek bu anlamda yapılan soruşturmanın özensizliğini göz önüne sermektedir.

Dosyada bulunan GSM sorgulamasından da görüleceği üzere telefon hattı şüpheli adına kayıtlıdır. Şüphelinin bu ifadesi karşısında savcılık, telefon hattının kim tarafından, hangi kimlik bilgileri ile ne zaman ve nerede açıldığına ilişkin abonelik evraklarını ilgili GSM operatöründen talep etmeyerek de soruşturmanın eksik olmasına sebebiyet vermiştir.”

İTİRAZ DA REDDEDİLDİ VE DOSYA KAPATILDI

Ankara Sulh Ceza Hakimliği 8 Aralık tarihli kararında Gönültaş’ın avukatlarının itirazın reddine ilişkin başvurusunun da “reddine” hükmetti. Kararda, “Kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararın dayandığı gerekçeler usul ve yasalara uygundur” denilerek itirazın da reddine karar verdi. Sulh Ceza Hakimliği kararında gazeteciye tehdit dosyasının kapatılmasına hükmedildi. Böylelikle Hale Gönültaş’ın yazdığı haber nedeniyle cihatçılar tarafından ölümle tehdit edilmesine ilişkin dosya kapatılmış oldu. (HABER MERKEZİ)