Gazeteciye dava açan savcı Evrensel ve Bianet'e 'Sözde yayın' dedi

Sokağa çıkma yasaklarına ilişkin açıklamaları nedeniyle gazeteci Cihan Ölmez hakkında dava açıldı. Savcı, Evrensel gazetesi ve Bianet’i “örgüte müzahir” ve “sözde yayın organı” diye niteledi.

Gazeteci Cihan Ölmez'e dava açıldı. Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekim 2020’de “Gizli tanık ifadeleri” doğrultusunda başlattığı bir soruşturma kapsamında 151 kişi ile birlikte gözaltına alınan gazeteci Cihan Ölmez hakkında iddianame hazırladı. 2015 ve 2016 yıllarında Şırnak’ın Cizre ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmalar sırasında kentte olan Ölmez’in kimi basın yayın organlarına verdiği demeçleri sosyal medya hesaplarından paylaşması suçlama konusu yapıldı. Savcılık, Ölmez hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiası ile iddianame hazırladı. Savcılığın hazırladığı iddianame Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

İDDİANAME KABUL EDİLDİ 

Hazırlanan iddianamede Ölmez’in Evrensel Gazetesi’nde 25 Şubat 2016’da “DİHA Muhabiri Cihan Ölmez: Cizre’de gazeteciler şans eseri yaşıyor”, Demokrat Haber’de 8 Mart 2016’Da “Biz tarihe not düşüyoruz” ve Bianet’te 10 Ocak 2016’da “Cizre Muhabiri Cihan Ölmez: Gördüklerimden Sonra, Ben Eski Ben Değilim” başlıkları ile yayınlanan haberleri paylaşması suçlama konusu yapıldı.

İddianamenin değerlendirme bölümünde savcılık, Evrensel ve Bianet için “PKK/KCK terör örgütüne müzahir sözde yayın organları” tanımlaması dikkati çekti. Savcılık, sokağa çıkma yasakları döneminde yaşanan çatışmalara Ölmez’in “savaş benzetmesi” yapmasını da suçlama konusu yaparken, “(…) Yürütülen operasyonlar üzerinden katliam algısı oluşturarak, ayrıca yine aynı saikle argümanlar kullanarak terör örgütü ve terörizmi meşrulaştırmak maksatlı kimi demeçler verdiği” ifadelerini kullandı. Savcılık, haberlerde yer alan ifadeler ile Ölmez’in “Cebir ve şiddet içeren yöntemleri övdüğü” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.

‘AYNI KOŞULLAR HALEN GEÇERLİ’

Hakkında açılan davaya ilişkin konuşan Ölmez, yer verilen demeçlerinde belirttiği koşulların bölge için halen geçerliliğini koruduğunu kaydetti. Ölmez, “İktidar kendi propagandasını yapmayan herkesi terörize ediyor. Yargı da bu çerçevede hareket ediyor. Sokağa çıkma yasağı esnasında çok sayıda suç işlendi. Bugüne kadar yargının bu konuda en ufak bir adım attığını görmedik. Hazırlanan iddianame tamamen taraflı ve hukuktan uzak bir dille hazırlanmış bir iddianamedir. Bunu Evrensel ve Bianet gibi yılların gazeteleri hakkında ‘örgüte müzahir’ ve ‘sözde yayın organı’ ifadelerinin kullanılmasından anlayabiliyoruz” diye konuştu.
 
Davanın ilk duruşması 13 Temmuz’da görülecek. (MA)