Gazetecilikte Kadın Koalisyonu'ndan kadın gazetecilere yönelik saldırılara karşı kampanya

CFWIJ’ın raporuna göre 2021 başından bu yana, dünya çapında kadın gazetecilere yönelik 741’den fazla şiddet, taciz ve tehdit belgelendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), dünyanın dört bir yanındaki kadın gazetecilere yönelik tehdit ve saldırılara karşı Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Günü'nde kampanya başlattı.

Çevrimiçi karalama kampanyalarıyla mücadele eden gazetecilere karşı işlenen suçlara yönelik yeni yasal düzenlemeler yapılması için çağrıda bulunan CFWIJ, dünya genelinde 92 ayrı ülkeden kadın gazetecilerin karşı karşıya kaldığı zorlukları hazırladığı raporda kayda geçti.

2021 BAŞINDAN BUGÜNE 741’DEN FAZLA KADIN GAZETECİYE ŞİDDET, TACİZ VE TEHDİT VAKASI BELGELENDİ

CFWIJ, sadece 2021 başından bu yana, dünya çapında kadın gazetecilere yönelik 741’den fazla şiddet, taciz ve tehdit vakası belgeledi. 2021 yılında dokuz kadın gazetecinin öldürüldüğünü, kadın gazetecilerin 157'sinin yasal yolla uygulanan tacize maruz bırakıldığını ve 124 gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığını belirten Koalisyon, raporunda şunlara yer verdi:

“Haber takibi yapan 71 kadın sahada engellenirken, 96'sı gözaltına alındı. 87 kadın gazeteci sosyal medyada büyük çevrimiçi karalama kampanyalarında hedef gösterildi. 49'u susturulmak amacıyla tehdit edildi. 40 gazeteci çalıştığı kurumdan atıldı. 26’sı işyerinde tacize uğrarken, 22 kadın cinsel tacize uğradı. 13 kadın gazeteci ise işini yaparken sözlü tacize maruz kaldı. Sekiz kadın ırkçı saldırıların hedefinde yer aldı. Bir diğer sekiz kadın ise devlet baskısına maruz kaldı. Altısı tutuklandı, üç gazetecinin akreditasyonu iptal edildi. Ayrıca, üç gazeteci kaçırılırken, diğer üçü toplumsal cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldı. Dünya genelinde dokuz kadın gazeteci katledildi. 2020’ye kıyasla öldürülen gazeteci sayısı üç katına ulaştı.”

‘CEZASIZLIK KÜLTÜRÜNE SON VERİLMELİDİR’

Korona virüsü salgınının kadın gazetecileri zorlayan bir başka konu olduğunu belirten CFWIJ, evden çalışmanın birçok kişiyi olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Çevrimiçi saldırılar birçok kadın gazetecide anksiyete, kaygı bozukluğu gibi psikolojik sağlık sorunlarına neden oldu. Kadın gazetecilerin öldürülmesinden hapis cezalarına, fiziksel saldırılardan çevrimiçi karalama kampanyalarına kadar, CFWIJ birçok tehdit, şiddet ve taciz vakasını belgelemeye devam etti. Geçtiğimiz son iki yıla kıyasla vaka sayısı en yüksek seviyeye ulaştı” ifadelerini kaydetti.

Seslerini yükseltmeye devam eden kadın gazetecilere uygulanan baskı ve şiddete son verilmesini talep eden CFWIJ’ın raporunda, “Şimdiye kadar görmezden gelinen vakalara yönelik yeni yasal yaptırımların uygulanmasını ve faillerin gereken cezaları almasını istiyoruz. Söz konusu saldırıların ve saldırganların çevrimiçi veya çevrimdışı bir gazeteciyi hedef alırken taşıdıkları güvenin derhal sonlandırılması gerekiyor. Cezasızlık kültürüne bir son verilmelidir” denildi.