Gazetecilerin duruşmasına çağrı: Yaptıkları haberler dışında delil yok

Diyarbakır'da 15 gazeteci hakkında açılan davanın duruşması yarın görülecek. Gazeteci meslek örgütleri, davaya katılım çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında tutuklanan 15 gazetecinin ilk duruşması ise 11 Temmuz'da Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Gazeteci meslek örgütleri, tutuklamaların gazeteciliği sindirme ve haber alma hakkını engelleme amacı taşıdığını belirterek, 11 Temmuz’da Diyarbakır Adliyesi’nde olma çağrısı yaptı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi Başkanı Demet Aran, Türkiye’de basın özgürlüğünün her geçen gün geriye gittiğini belirterek, halkın haber alma hakkının engellendiğini dile getirdi. Aran, şunları söyledi:

“Meslektaşlarımız gazetecilik yaptıkları için bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. 9 ay sonra hazırlanan iddianame bize gösterdi ki meslektaşlarımız hakkında yaptıkları haberler dışında tek bir delil bile yok. Bu tür yargılamalar basın özgürlüğünün geriye gitmesine yol açıyor. Üstelik ‘örgüt’ suçlaması ile meslektaşlarımızın ‘gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmadığı’ algısı yaratılmak isteniyor. Susturma, sindirme ve haber alma hakkını engelleme amacı taşıyan tutuklamalara karşı meslektaşlarımızın yanındayız.”

Herkesin duruşmaya gelerek dayanışma göstermesi gerektiğinin altını çizen Aran, “11 Temmuz’da 15 arkadaşımızın özgürlüklerine kavuşacağına inanıyoruz. Bunun da ancak duruşma günü kamuoyunun gazetecilere, gazeteciliğe ve haber alma hakkına sahip çıkmasıyla mümkün olacağını biliyoruz. Bu nedenle 11 Temmuz’da Amed’te görülecek duruşmaya gazeteciliği savunan herkesi en çok da meslektaşlarımızı davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Gazeteciler gözaltına alındıkları esnada kamera ve fotoğraf makinalarının suç unsuru olarak gösterildiğini hatırlatan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi Başkanı Sinan Tartanoğlu, "Gözaltına alınan gazetecilerin kameraları, fotoğraf makinaları, bilgisayar ve cep telefonları, ’ele geçirilen’ bir mermi, bomba, silah, uyuşturucu gibi sergilendi” dedi.

Özgür basının gerçekleri yazdığı için sürekli operasyonlara maruz kaldığını ifade eden Tartanoğlu, şu çağrıda bulundu:

“Özgür basına yönelik bir usul, neredeyse bir kanun haline gelen bu hukuksuzluklar karşısında bir kez daha mahkemelerde ‘Özgür Basın susmaz’ diyeceğiz. Duruşma salonlarında gazetecilik anlatılacak, duruşma tutanakları gazeteciliğin ne olduğu, nasıl ve neden yapıldığı anlatımlarıyla dolacaktır. ‘Gazetecilik suç değildir’ demek için bir kez daha 11 Temmuz’da hakim karşısında olacağız. Haber için, haber alma hakkı için, haber olma hakkı için duruşmaya çağırıyorum.”

Ne olmuştu?

Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022’de gözaltına alınan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin, 8 gün süren gözaltı sürecinin ardından çıkarıldıkları mahkemece mesleki faaliyetleri nedeniyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Dosyası ayrılan Alagaş, 15 Haziran’da görülen davanın ilk duruşmasında tahliye edilmişti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler gazeteci çağrı