Gazetecilere 19 Mayıs’ta ‘Anıtkabir’ yasağı: İçeri alınmadılar

Anıtkabir’de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen törenleri takip etmek isteyen gazeteciler yine içeri alınmadı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Anıtkabir'deki etkinlikleri takip etmek isteyen gazetecilere izin verilmedi. Bağlı bulundukları medya kuruluşları tarafından törenleri izlemek üzere görevlendirilen gazetecileri, Anıtkabir görevlileri 'aşı olmadıkları' gerekçesiyle içeriye alınmadı. Gazeteciler ise aşı olan meslektaşlarının da içeri alınmadığını, üstelik ziyarete gelen yurttaşlara aşının sorulmadığını belirtti.

TGS: HASMANE TUTUM VAR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığı görüşmeyi aktardı. Sendika tarafından yapılan açıklamada, 'törenlere ilişkin planlamaların haftalar öncesinden yapıldığı, gazetecilerin alınmayacağına yönelik şikayetlerin ise kendilerine son dakikada iletildiği'nin söylendiği belirtildi. Milli Savunma Bakanlığı Basın Birimi'nin, ‘bundan sonraki törenlere tüm gazetecilerin alınması için çalışmalar yapacakları’ yönünde açıklama yaptığını aktaran TGS, “Anıtkabir'de yapılacak törenlerin haftalar öncesinden planlamaları yapılırken gazetecilerin bu planlamanın dışında tutulmasını, Milli Savunma Bakanlığı'nın gazetecilere yönelik bu hasmane tutumunu anlamamız mümkün değil. Aşı olmayan vatandaşın rahatlıkla girebildiği Anıtkabir'e gazetecilerin alınmamasını kabul etmiyoruz. Görevlerini yapmak için türlü zorluklarla baş etmeye çalışan meslektaşlarımıza yönelik bir de 'aşı olmadınız' baskısını anlamıyoruz. Milli Savunma Bakanlığı'nı halkın haber alma hakkı için orada bulunan meslektaşlarımıza yönelik bir süredir devam eden bu uygulamasını derhal kaldırması için uyarıyoruz” açıklamasını yaptı.

TFMD DE TEPKİ GÖSTERDİ

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkanı Rıza Özel de gazetecilere yönelik uygulamaya tepki gösterdi. Özel, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Anıtkabir’e törenlere aşı yapılmış gazeteciler alınmıyor. Korona virüs tamam. Ama tören harici vatandaşın girebildiği Anıtkabir’e neden alınmaz gazeteciler. Biz önce bu ülkenin vatandaşıyız sonra gazeteci. Milli Savunma Bakanlığı’ndan gereğini yapmasını bekliyoruz” dedi.

AFP'den Adem Altan ise "Anıtkabir’deki törenlere sadece AA, iHA, DHA alınıyor. Oysa yabancı ajanslarda var. AFP, REUTERS, AP, EPA neden alınmıyor? Bunlar ajans değil mi? Bu ayrım neye göre yapılıyor? Gazete ve ajanslardan en az bir kişi alınmalı" eleştirisinde bulundu. (DUVAR)