Gazetecilerden açık mektup: 'Gazze'yi tüm yabancı basının erişimine açın'

50'yi aşkın gazetecinin ABD ve İngiltere’deki İsrail ve Mısır büyükelçiliklerine gönderdiği mektupta, iki ülkeden 'tüm yabancı medyanın Gazze'ye serbest ve sınırsız erişimine izin vermesi' istendi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere ve ABD merkezli medya organlarında çalışan 55 gazeteci, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde yaşananları takip edebilmek amacıyla bölgeye giriş için açık mektupla çağrıda bulundu. Gazeteciler, mektuplarında, “İsrail ve Mısır hükümetlerini tüm yabancı medyanın Gazze'ye serbest ve sınırsız erişimine izin vermeye çağırıyoruz” dedi. Mektubun imzacıları arasında, ABD’li gazeteci Christiane Amanpour da var.

'YEREL GAZETECİLERİN GÜVENLİĞİNİN KORUNMASI HAYATİ ÖNEMDE'

DHA'nın aktardığına göre, İngiltere merkezli SKY News tarafından yapılan açıklamada, mektupta imzası bulunan gazetecilerin çalıştığı medya organları arasında Sky News, BBC, ITV, Channel 4, CNN, ABC, NBC ve CBS'in bulunduğu ifade edildi. ABD ve İngiltere’de bulunan İsrail ve Mısır büyükelçiliklerine gönderilen mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Gazze'deki savaşın üzerinden neredeyse beş ay geçmesine rağmen, yabancı gazetecilerin bölgeye girişine, İsrail ordusunun eşlik ettiği nadir geziler dışında hâlâ izin verilmiyor.

İsrail ve Mısır hükümetlerini tüm yabancı medyanın Gazze'ye serbest ve sınırsız erişimine izin vermeye çağırıyoruz. İsrail hükümetine uluslararası gazetecilerin Gazze'de faaliyet göstermesine izin verdiğini açıkça belirtmesi ve Mısır makamlarına da uluslararası gazetecilerin Refah Sınır Kapısı'na erişimine izin vermesi çağrısında bulunuyoruz."

Gazze'de yaşananlara ilişkin haberlerin halihazırda orada olan gazetecilerden geldiğini hatırlatan haberciler, yerel gazetecilerin güvenliğinin korunmasının ve çabalarının uluslararası medyadaki basın mensuplarınca desteklenmesinin hayati olduğuna işaret etti. 

HER 4 GAZETECİDEN 3’Ü GAZZE’DE ÖLDÜ

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 27 Şubat Salı günü açıklama yaparak 2023 yılında dünya çapında 99 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü ve bu kişilerin dörtte üçünden fazlasının Gazze’deki saldırılarda öldürüldüğünü duyurmuştu. CPJ'nin açıklamasında, “2023 küresel toplamı 2015'ten bu yana en yüksek rakamdır ve 2022'ye göre neredeyse yüzde 44'lük bir artış göstermiştir” denilmişti. CPJ verilerine göre, 77 gazetecinin Gazze, Lübnan ve İsrail'de öldürüldü, 22 kişi ise bölge dışında hayatını kaybetti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)