Gazeteci Yılmaz’ın duruşması yarın: Hakikate sahip çıkalım

Tutuklu gazeteci Sedat Yılmaz’ın yarın görülecek duruşmasına katılım çağrısı yapan meslektaşları, “Sedat Yılmaz’a sahip çıkmak hakikate ve Özgür Basın’a sahip çıkmaktır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz’ın ilk duruşması 14 Aralık’ta Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Yılmaz’ın haberler, yurt dışına yaptığı ziyaretler suçlama konusu yapılırken, Yılmaz hakkında, “örgüt yönetmek” ve “örgüt üyesi olmak” iddialarıyla ceza talep ediliyor. 

Diyarbakır’da yarın görülecek gazeteci Yılmaz’ın duruşmasına meslektaşları Mehmet Ali Ertaş ve Vecdi Erbay çağrıda bulunarak, herkesin dayanışma göstermesi gerektiğini söyledi. 

Vecdi Erbay, gazetecilerin gördükleri işkence ve hak ihlallerine rağmen mesleklerini sürdürmeye çalıştıklarını dile getirdi. “Bana soracak olursanız eğer, bir yerde gazeteciler gözaltına alınıyor ve tutuklanıyorsa orada muhakkak bir hukuksuzluk, yolsuzluk, yozlaşmış bir durum vardır” diyen Erbay, gazetecilerin baskı altına alınma nedenlerine işaret etti. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, hakikati ortaya çıkarmaya çalışan gazetecilerin tutuklandıklarını ifade eden Erbay, “Biz buna alışığız sanki ama buna alışmamak gerekiyor. Çünkü yıllardır bu topraklarda gazeteciler sadece tutuklanmadı, öldürüldüler de ama buna alışmayan, karşı çıkan gazeteciler buna karşı çıkmaya devam edecekler. Sedat’ın da durumu buna benzer bir şeydi. Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra Ankara’ya götürüldü. Ve yolda ring aracının içerisinde işkenceye maruz kaldı” dedi. 

‘İLK DURUŞMADA BERAATİNİ BEKLİYORUZ’

Gazeteci Yılmaz’ın gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılandığını ve beraat etmesi gerektiğini dile getiren Erbay, “7 aydır tutuklu bulunuyor. 7 aydan sonra ilk duruşmasına çıkacak. İlk duruşmada beraat etmesini bekliyoruz. Tahliyesini değil beratını bekliyoruz. Çünkü hep dediğimiz gibi gazetecilik suç değildir. Sedat Yılmaz’da gazeteci bir arkadaşımız. Ve onun gazetecilik faaliyetleri suç kapsamında değerlendirilemez” ifadelerini kullandı. 

Dayanışmanın önemine dikkat çeken Erbay, 14 Aralık’ta görülecek dava için bütün kurumlara çağrıda bulunarak, “Sadece Sedat için değil, haber takibi yaparken darp edilen, gözaltına alınan, işkence gören gazetecilerle bütün kurumların dayanışma göstermesi gerekiyor. Çünkü bütün kurumların gazetecilere ihtiyacı var. O gazeteciler olmazsa, onların sesini duyuracak kimse kalmayacak. Bu yüzden herkesin Sedat için Diyarbakır Adliyesi’nin önünde ya da duruşma salonunda onunla dayanışmak için orada olmasını bekliyorum” diye konuştu.

Mahmet Ali Ertaş (solda), Vecdi Erbay (sağda)

‘BASKILARIN AMACI MUHALİF SESLERİ BASTIRMAK’

Gazeteciler üzerindeki baskının her zaman var olduğunu aktaran Xwebûn gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, yeni yasalarla sansürün devam ettiğini ifade etti. Ertaş, “Gazeteciler üzerindeki baskıların amacı muhalif sesleri bastırmak. Bu da tecridin bir başka şekli. Bunu bu şekilde değerlendirebiliriz. Bugün İmralı’da yürütülen tecrit, halk ve gazetecilerin üzerinde de sürdürülüyor. Sedat hakkında hazırlanan 44 sayfayı aşan iddianameye baktığımız zaman sadece birkaç sayfası onun hakkında yer alan iddialara dayanıyor. İddianamede PKK tarihinden bahsediliyor ve davayı onunla birleştirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET İNTİKAM ALMAYA ÇALIŞIYOR’ 

Gazeteci Yılmaz’ın hak odaklı gazetecilik yapmaya çalıştığını ve insanların sesi olmayı çabaladığını söyleyerek, “Ezilen, yok sayılan halkların, işçi ve emekçilerin sesi olmaya çalışıyor.  Onlara karşı yapılan haksızlıkları kamuoyuna duyurmaya çalışıyor.  Sedat Yılmaz şahsında Özgür Basın yargılanıyor. Hakikatin peşinde koşan gazeteciler yargılanmak istiyor. Devlet gerçeklerini gün yüzüne çıkardığımız için bizden intikam almak istiyor. Ama nasıl ki 1990’lı yıllarda katledilmelerle, tutuklanmalarla durmadıysak davamızı sürdürdüysek, gazeteciliğimizi engelleyemedilerse, bugünden sonra da gözaltı ve tutuklamalarla bizi durduramayacaklar. Bu da gösteriyor ki ne kadar baskı olsa da Özgür Basın geleneği devam edecek.”

DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI 

Görülecek olan ilk duruşma için güçlü katılımın önemine vurgu yapan Ertaş, “Arkadaşımız MA editörü Sedat Yılmaz’ın duruşmasına bütün meslektaşlarının, meslek örgütlerinin, insan hakları örgütleri, ve haber alma hakkı elinden alınmak istenen halkı adliyeye bekliyoruz. Gazeteci Sedat Yılmaz’a sahip çıkılmalı, ona sahip çıkmak hakikate, Özgür Basın’a sahip çıkmaktır” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)