Gazeteci Silêman Ehmed'den 50 gündür haber alınamıyor

Gazeteci Silêman Ehmed, 50 gün önce Semalka sınırında gözaltına alındı. Ehmed için Diyarbakır'da açıklama yapan meslektaşları, Ehmed'in serbest bırakılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Gazeteci Silêman Ehmed 25 Ekim tarihde Semalka sınır kapısında KDP tarafından alıkonuldu ve aradan 50 geçmesine rağmen halen kendisinden haber alınamıyor. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MGK), Ehmed'in akıbetini açıklanması ve serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Sanat Sokağı'nda bulunan DFG binasının önünde yapılan açıklamaya gazetecilerin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Sultan Yaray da katıldı. Açıklamayı, MGK Başkanı Rosa Metina okudu.

Rojnews Arapça servisi editörü Silêman Ehmed'in 25 Ekim’de KDP tarafından alıkonulduğunu hatırlatan Metina, "Bu zaman boyunca istisnasız her gün birçok basın kuruluşu, hak savunucuları ve sivil toplum örgütleri tarafından yapılan tüm çağrılara rağmen KDP, gazeteci Ehmed’in akıbetine ilişkin bilgi vermemektedir. KDP’nin bu tutumu kendisinin 20 yıllık iktidarı döneminde basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin anlayışını ortaya koymaktadır" dedi.

Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi ve özellikle KDP iktidarının mevcut uygulamalarının, kendilerini basın ve ifade özgürlüğü konularında dünya genelinde üçüncü dünya ülkeleri kategorisinin altına düşürdüğünü söyleyen Metina, "Bu söylemimiz sıradan bir iddia değildir, bunun uzun süreli bir geçmişi ve yaşanmışlıklar vardır. Bölgede basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan birçok vahim örnek uluslararası alanda KDP’nin kendisini teşhir eden temel konuların başında gelmektedir" ifadesini kullandı.

'GAZETECİLER ÖLDÜRÜLDÜ'

Bölgede gazetecilere yönelik baskılar hakkında bilgi veren Metina, şu örnekleri sıraladı:

"-2008’de Soranê Mame Heme katledildi ve halen katiller açığa çıkarılmadı. Güney Kürdistan’da Soranê Mame Heme ilk basın şehididir. 

-Gazeteci Serdeşt Osman 4 Mayıs 2010 tarihinde Hewler’de kaçırıldı ve 2 gün sonra cenazesi Musul’a yakın bir yerde bulundu. 

-13 Temmuz 2016 tarihinde Rojnews muhabiri Wedat Hisên KDP’ye bağlı güçler tarafından katledildi. 7 yıl geçmesine rağmen Wedat’ın katilleri cezalandırılmadı. Cezalandırılmadıkları gibi, KDP bu yıl mezarı başında anmasını yapmak isteyen gazeteci meslektaşlarını engelledi. 

-3 Mart 2017 tarihinde KDP güçleri Şengal’in Xanesor kasabasına saldırdı. Saldırıda 5 YBŞ üyesi yaşamını yetirirken, gazeteci Nujiyan Erhan yaralandı ve 20 gün sonra yaşamını yitirdi. 

-En son 4 Ekim 2022 tarihinde gazeteci ve araştırmacı yazar Nagihan Akarsel, KDP-Türk devleti işbirliği ile katledildi."

'RAPORLAR BASKILARI GÖSTERİYOR'

Metina, Kürdistan Gazeteciler Sendikası’nın raporuna göre 2020’de 365 gazeteci ve 47 medya kurumuna yönelik 138 kez hak ihlali gerçekleştiğine dikkat çekti. Metina, "Gazetecilerin Haklarını Koruma Komitesi–METRO Center’a göre 2022’de Federe Kürdistan Bölgesi’nde 301 gazeteciye yönelik 431 hak ihlali yapıldığı tespit edildi. Gazeteciler haber takibi yaparken 195 kez engellenmiş ve 68 gazetecinin malzemelerine el konuldu" dedi.

'EHMED İÇİN DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ'

Metina, konuşmasının sonunda Ehmed için dayanışma çağrısında bulundu: "Öncelikle biz gazeteciler, yine tüm Kürtler ve dostları, Silêman Ehmed’in yaşamına ilişkin bilgi almak istiyor. Burada bir kez daha meslektaşımız gazeteci Silêman Ehmed’in akıbetini soruyoruz ve bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Ayrıca başta gazeteciler ve basın meslek örgütleri olmak üzere tüm demokratik kamuoyuna çağrımızdır: Silêman Ehmed’in akıbetinin öğrenilmesi ve serbest bırakılması için daha güçlü ses çıkarılmalı ve dayanışma büyütmelidir." (DUVAR)