Gazeteci Sertaç Kayar beraat etti

Gazeteci Sertaç Kayar, yaklaşık 3 yıl süren yargılamanın sonunda beraat etti. Kayar'ın aynı isimle başka biriyle karıştırıldığı da belirtildi.

Sertaç Kayar (ortadaki) beraat etti. Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresine (DTK) yönelik Diyarbakır'da yürütülen soruşturma kapsamında gazeteci Sertaç Kayar hakkında, 2011-2012 yılları arasında haber takibi amacıyla 31 ayrı basın açıklaması, yürüyüş ve etkinliği izlediği ve DTK Daimi Meclis üyesi olduğu gerekçesiyle açılan “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” davasında karar duruşması görüldü.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası istenen gazeteci Sertaç Kayar ile avukatı Şivan Cemil Özen katıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) avukatı Ülkü Şahin ise duruşmayı izledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTK’de yapılan aramada el konulan materyaller üzerinde yapılan araştırmada Kayar hakkında herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığına ilişkin yazısı okunarak dava dosyasına eklendi.

Ardından savunma yapan Kayar’ın avukatı Şivan Cemil Özen, iddianamede yer alan DTK Daimi Meclisi listesinde ismi geçen “Sertaç” isimli kişinin müvekkili Sertaç Kayar değil, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen DTK davasında yargılanan başka bir kişi olduğuna dikkat çekti. Bu kişinin yargılandığı davanın esas numarasını ve mahkemenin bilgisini veren Özen, bu kişinin mahkemede yaptığı savunmasında DTK Daimi Meclis üyesi olduğunu kabul ettiğini vurguladı.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Söz alan duruşma savcısı ise davanın esası hakkında mütalaasını sunması için duruşmaya 5 dakika ara verilmesini istemesi üzerine mahkeme duruşmaya ara verdi. Aranın ardından esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, yargılama sonucunda gazeteci Kayar’ın DTK karar alma merci olan Genel Kurul, Daimi Meclis ve Komisyonlarda görev aldığı, diğer DTK üyeleriyle birlikte çeşitli toplantılar düzenledikleri ve örgütsel nitelikteki eylemlere katılarak diğer DTK üyeleriyle birlikte dört ülke toprakları üzerinde “sözde Kürt ulusal birliğini sağlamak” ve devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, toplumsal ayrışmaya sebep olmak, halk kitlelerini etkilemeye çalıştıklarını iddia etti. Savcı, Kayar’ın katıldığını ileri sürdüğü bu eylem ve etkinlikler nedeniyle “silahlı örgüt üyesi olmak” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

KAYAR: BEN GAZETECİYİM

Esas hakkındaki savunma için söz alan gazeteci Kayar, mütalaaya katılmadığını, daha önce yaptığı savunmaları tekrar ettiğini belirterek, “Ben daha önce de belirttim, ben gazeteciyim. Hiçbir şekilde DTK yapılanması içerisinde yer almadım. Sadece bu açıklamalara birçok meslektaşımla birlikte gazetecilik faaliyeti kapsamında takip ettim. Fotoğraflarda görüldüğü gibi elimde ya fotoğraf makinesi ya da kamera var. DTK Daimi Meclis listesinde ismi geçen Sertaç ben değilim. Avukatımın dikkati sayesinde bunu fark ettik. Listedeki Sertaç Kayar isminin karşısında yer alan T.C. kimlik numarası, anne ve baba isimleri ve doğum yerleri farklı. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

‘MÜVEKKİLİM DTK’Lİ DEĞİL, GAZETECİ’

Av. Şivan Cemil Özen ise, müvekkilinin Dicle Heber Ajansı (DİHA) muhabiri olduğu 2012 yılında FETÖ üyelerinin karıştığı KPSS kopya skandalı haberini yaptığı için hakkında soruşturma açıldığını ve bunun DTK dosyası ile birleştirildiğini hatırlattı. Davanın soruşturma sürecinde teknik ve fiziki takibi yapılan müvekkilinin T.C. Kimlik numarasının başka kişiye ait olduğunu dikkat çeken Özen, fotoğraflarına bakıldığında müvekkilinin DTK binasına gazeteci meslektaşlarıyla birlikte giriş ve çıkış yaptığını ifade etti. Müvekkilinin gazetecilik faaliyetlerinin terörize edilerek iddianameye yansıtıldığına işaret eden Özen, davada suç unsuru olarak listede yer alan “Sertaç” isimli kişinin müvekkili değil başka bir mahkemede aynı suçlama nedeniyle yargılanan başka bir kişi olduğunu hatırlattı.

Müvekkilinin, iddianamede suç unsuru olarak gösterilen 31 ayrı eylem ve etkinliğe gazetecilik faaliyeti kapsamında katıldığını, fotoğrafların tamamında müvekkilinin elinde ya kamera ya fotoğraf makinesi ya da not defteri olduğunu vurguladı. Özen, müvekkilinin DTK faaliyetlerini gazeteci olarak takip ettiğinin açıkça ortada olduğunu ifade ederek, bunların dikkate alınarak müvekkili hakkında beraaat kararı verilmesini istedi.

Mahkeme başkanının son sözünü sorduğu Kayar, beraatını istedi. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçunun gazeteci Kayar tarafından işlendiğinin sabit olmadığına hükmederek beraatına karar verdi. (DUVAR)