Gazeteci Rabia Çetin beraat etti

Deniz Poyraz'ın HDP İzmir İl Binası'nda öldürülmesiyle ilgili dava hakkında paylaşım yapan gazeteci Rabia Çetin beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Deniz Poyraz Davası" için açılan X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan bir paylaşımı retweet’lediği için yargılanan Rabia Çetin'in üçüncü duruşmada, "suçun unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle beraatine karar verildi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin aktardığına göre, HDP İzmir İl Binası'na yönelik, 17 Haziran 2021'de gerçekleştirilen silahlı saldırıda öldürülen Deniz Poyraz adına açılan sosyal medya hesabındaki bir paylaşımı retweet'lediği gerekçesiyle "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" ve "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçlamasıyla gazeteci Rabia Çetin hakkında açılan davanın karar duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Savunmasını Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin (MLSA) üstlendiği Çetin, avukatı Emine Özhasar ile duruşmada salonunda hazır bulundu.

Duruşma savcısı, 13 Eylül 2023 tarihindeki ikinci duruşmada açıkladığı esas hakkındaki görüşünü tekrarlayarak, gazeteci Rabia Çetin'in "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçlamasından cezalandırılmasını, "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçlamasından ise beraatini istedi.

ÇETİN: PAYLAŞTIĞIM TWEETTE HAKARET VE HEDEF GÖSTERME YOK

Gazeteci olduğunu belirten Çetin, "Paylaştığım tweette hakaret ve hedef gösterme yok. Sadece kamuoyunu bilgilendirdim." dedi.  

"Onur Gencer isimli şahsın HDP üyesi Deniz Poyraz'ı öldürmesiyle başlayan bir dosya bu. Ülke gündeminde büyük yankı uyandırdı ve birçok kişi bu konuda tweet attı. Aynı şekilde müvekkil de bu konuda tweet attı" diye konuşan avukat Emine Özhasar, aynı suçlamalardan beraat kararı verilen gazeteci Nazlan Ertan'la ilgili kararı mahkemeye sundu.

'AYM, SANAL DEVRİYE UYGULAMASINI İPTAL ETTİ'

Kolluk güçlerinin 2022 tarihli araştırma raporuna göre "Deniz Poyraz Davası" sosyal medya hesabından yapılan paylaşımı retweet eden herkese dava açıldığını dile getiren Özhasar, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 19 Şubat 2020 tarihli kararıyla kolluğun sosyal medya hesapları üzerinde 'sanal devriye' çalışması yaparak, delil toplamasına olanak sağlayan Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (PVSK) Ek. 6. maddenin 18. fıkrasını iptal ettiğini belirtti.

Çetin'in gazeteci olduğunu ve gazetecilerin halkı bilgilendirme hakkının olduğunu vurgulayarak konuşmasına devam eden Özhasar, "Müvekkilin sosyal medya hesabına bakılınca bilgi verme amaçlı paylaşımlar yaptığı görülecektir. İfade özgürlüğü ve basının bilgi verme görevini üstlenerek, haber vermiştir. Her iki suç bakımında suçun unsurları oluşmamıştır. Beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığından gazeteci Rabia Çetin’in beraatine karar verdi.