Gazeteci örgütlerinden 'Tasarruf Genelgesi'ne tepki: ‘Anadolu’da birçok gazete kapanır'

Kamu ve belediyelerin gazete aboneliğini ve ilan vermesini kısıtlayan maddeler içeren ‘Tasarruf Genelgesi’ne tepki gösteren gazeteci örgütleri, birçok Anadolu gazetesinin tehlikede olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Kamu kurumları ve belediyelerin gazete aboneliklerinde kısıtlamaya gidilmesini öngören, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanıp 17 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan, Tasarruf Genelgesi, basın meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.

‘BU GENELGE İLE BİRÇOK GAZETE YAYINA DEVAM EDEMEYECEK’

Türkiye’nin farklı illerinde genelgeyle ilgili iptal davaları açılırken, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Akdeniz Şube Başkanı Erdem Güner, genelgenin mali zorluklar karşısında ayakta kalma mücadelesi veren gazetenin varlığını ve halkın haber alma özgürlüğünü tehlikeye attığını söyledi.

Tasarruf Genelgesi’nin yürürlüğe girmesinin, birçok gazetenin yayına devam edemeyecek olması anlamı taşıdığını belirten Güner, nihai amacın basını susturmak olduğunu ifade etti. Güner, “En çok yerel gazeteler etkilenecek. Çünkü bu son genelgede yerel gazetelerin varlığını tehdit eden düzenlemeler var. Belediyeler başta olmak üzere kamu kuruluşlarının gazete satın almaları ve tanıtım amaçlı harcama yapmaları kısıtlandı. Sadece 2 bin ve üstü satışı olan gazeteler, kamu ilanlarından pay alabilecek mesela. Başlı başına bu madde, genelgenin yerel medyaya ağır bir darbe vurmasına yeter. Bu koşulu yerine getiremeyen gazeteler kamu ilanı alamayacak. Yani birçok gazete yayına devam edemeyecek” dedi.

'ÇGD GENEL MERKEZİ İTİRAZA HAZIRLANIYOR'

Yerel medyanın ulusal medyayı besleyen iletişim ağının en önemli parçası olduğunun altını çizen Güner, “Tasarruf bahanesiyle gazetelerimiz susturulmaya çalışılıyor. ÇGD Genel Merkezi bu konuda bir çalışmanın hazırlıklarını yapıyor. ÇGD Akdeniz Şubesi olarak bizler de yerel ölçekte gazetelerimize ve meslektaşlarımıza destek olacağız. Halkın haber alma özgürlüğünü öncelememiz gerekiyor. Buna karşı girişimlere itirazımızı gündemde tutmamız gerekiyor” diye konuştu. 

‘81 İLİN CEMİYET BAŞKANLARIYLA BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ’

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun hafta sonu yapılacak genel kurulunda genelgenin gündeme getirileceğini ve 81 ilin cemiyet başkanlarıyla mevzuatı eski haline getirmek için mücadele edeceklerini söyleyen Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş, basına yönelik tasarruf kararları hakkında şu açıklamayı yaptı: “Konuyla ilgili Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun bir çalışması var. Genel kurulda ortak karar alacağız ve ortak bildiri yayınlayacağız. Biz de değişiklik talebi hakkındaki açıklamamızı yapacağız ve konunun takipçisi olacağız.”