Gazeteci Muharrem Sarıkaya muhabire tokat attı

Gazeteci Talat Atilla, Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya'nın yanında çalışan muhabire vurduğu görüntüleri paylaştı. Sarıkaya herkesten özür dilediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Habertürk Ankara Temsilcisi ve yazarı gazeteci Muharrem Sarıkaya'nın, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile röportaj yaptığı sırada İhlas Haber Ajansı Gaziantep Muhabiri Ahmet Demir'e tokat attığı görüntüler ortaya çıktı. Demir, dava açacağını duyurdu.

Sarıkaya, eğilerek telefon ve kablolarla uğraşan muhabire çalıştığı esnada tokat attı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in ise şaşkın ve tepkisiz kaldığı görüldü.

Görüntüleri sosyal medyada paylaşan gazeteci Talat Atilla, "Rezalet! Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in karşısında Gazeteci Muharrem Sarıkaya ses teknikerine tokat atıyor. Yazıklar olsun!" yorumunda bulundu. 

SENDİKADAN TEPKİ: ÖZÜR BEKLİYORUZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan açıklamada ise "Gazeteci Muharrem Sarıkaya'nın İhlas Haber Ajansı Gaziantep Muhabiri Ahmet Demir'e yönelik çirkin hareketini en sert biçimde kınıyoruz. Sarıkaya'nın meslektaşımızdan özür dilemesini bekliyoruz" denildi.

'HABERTÜRK YÖNETİMİNDEN GEREĞİNİ YAPMASINI İSTİYORUZ'

Sendikadan yapılan bir başka açıklamada "İHA muhabiri, meslektaşımız Ahmet Demir'in yanındayız. Dava açmak isterse kendisine hukukî destek de sağlayacağız. Muhabiri, kameramanı ezen medya düzenini değiştireceğiz" denildi. 

Gazeteciler Sendikası daha sonra "Meslektaşımız Ahmet Demir, Salı günü Muharrem Sarıkaya hakkında hukukî süreç başlatacak. Bu davada sonuna kadar destekçisiyiz. Habertürk yönetiminden de gereğini yapmasını istiyoruz" paylaşımını yaptı. 

SARIKAYA: HERKESTEN ÖZÜR DİLEDİM

Gazeteciye vuran Sarıkaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada özür diledi. Sarıkaya şu ifadeleri kullandı:

"Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin ile yaptığımız canlı yayın sırasında ardı sıra tekrar eden ve yanını da sorunlu hale getiren teknik aksaklıklar sebebiyle bir an kontrolümü kaybettim ve yapmamam gereken, bana ve temsil ettim kuruma yakışmayan bir davranışta bulundum. Yayın biter bitmez İHA kameramanı Sayın Ahmet Demir’den ve o an orada bulunan İHA Bölge Müdürü Sayın Orhan Akın’dan ayrı ayrı özür diledim. Bu noktada kalmayıp, bir saat kadar sonra telefonda kendileri ile ayrı ayrı konuşup yaptığımın hata olduğunu belirtip özrümü her ikisine de yineledim. 
Olay kamuoyuna yansıdığı için şimdi de kamuoyu önünde İHA kameramanı Sayın Ahmet Demir, İHA Bölge Mürdürü Sayın Orhan Akın ile olaya tanıklık eden Sayın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’den ve kamuoyundan mazeretsiz özür diliyorum…"

GÖRÜNTÜLERİN DEVAMI ORTAYA ÇIKTI

CNN International'dan gazeteci Serhat Uçak, Sarıkaya'nın tokat attığı görüntülerin devamında yaşananları paylaştı. Videoda, Sarıkaya'nın çevresindekilerden bir şeyler istediği ve kâğıda not yazarak gösterdiği görülüyor. O esnada Fatma Şahin ise demeç vermeye devam ediyor.   


İHA MUHABİRİ: DAVA AÇACAĞIM

Bunun yanında Cumhuriyet’e konuşan İHA muhabiri Ahmet Demir, şunları söyledi: “Ben kameramanlık görevi yapıyordum. Muharrem Bey, kendi kanallarıyla irtibat kurabilmesi için kendi telefonunu kullanmak istedi. Kendi telefonumuzu vermek istedik ama kendisi ısrarla kabul etmedi. Kendi telefonu çekmeyince yayın esnafında sürekli hareket yaptı. Görevim olmasa da durumla ilgilenip telefonumu verdim ve sonrasında bana bu hamleyi yaptı. Çok zoruma gitti bir şey yapamamak ve karşındaki insanın bir şey yapmaması." 

Sarıkaya'nın özür dilediğini ifade eden Demir, şöyle devam etti:

"Benden özür dilemeye çalıştı. Müdürüm ısrarla kabul etmemi istedi ve ben de yaşına hürmeten kabul ettim ancak avukatımla görüştüm. Rencide olduğum için hukuki süreci başlatacağım. Salı günü dava açacağım." 

FATMA ŞAHİN: YANLIŞTI

Fatma Şahin, Twitter hesabı üzerinden Sarıkaya’nın özür dilediği tweetlerin ekran görüntüsünü paylaşarak şunları yazdı: “Habertürk TV canlı yayını esnasında Muharrem Sarıkaya’nın tepkisi kendisinin de dediği gibi çok yanlıştı. Zaten hemen sonrasında aramızda konuştuk ve ben de düşüncelerimi söyledim. @msarikaya6 kendi mesajında da yazdığı gibi sonrasında Ahmet Demir arkadaşımızdan özür diledi.” 


HABERTÜRK TV'DEN AÇIKLAMA

Habertürk TV’nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin'in konuk olduğu canlı yayında Ankara Temsilcimiz Muharrem Sarıkaya’nın gerçekleştirmiş olduğu kabul edilemez ve izahı olmayan davranışından ötürü İHA Gaziantep kameramanı Ahmet Demir arkadaşımızdan, ailesinden, çalıştığı kurumdan ve tüm kamuoyundan Habertürk olarak içtenlikle özür dileriz."

PROTESTO ÇAĞRISI

DİSK Basın-İş'ten de konuya ilişkin protesto çağrısı yapıldı: "Basın emekçisi Ahmet Demir'e atılan tokadı suratında hisseden herkese bir çağrımız var: Hepinizi, meslektaşımızın yanında olmak ve sorumlulardan hesap sormak için Beyoğlu'ndaki Habertürk binası önüne davet ediyoruz. 20 Aralık Pazartesi, 18.30 Habertürk Genel Merkezi." 


'EZME GİRİŞİMLERİ İÇİN DERS OLSUN'

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RFS) temsilcisi Erol Önderoğlu paylaştığı mesajında "Zalimane tavrı nedeniyle #MuharremSarıkaya’yı kınıyoruz; hiçbir şey olmamış gibi davranmayı sürdüren Sayın Fatma Şahin’e de tehessüflerimizi bildiriyoruz. İsmine bakılmadan hakkında işlem yapılmalı ki, sektör içi gazeteci ezme girişimleri için ders olsun" ifadelerini kullandı.

 
'ONUR KURULU GEREKLİ SÜRECİ İŞLETECEKTİR'

Gazeteciler Cemiyeti'nden de saldırıya ilişkin bir açıklama yapıldı. Cemiyet "Gaziantep’teki canlı yayın sırasında gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın İHA kameramanı Ahmet Demir’e şiddet uygulamasını kınıyoruz. Bu kabul edilemez davranış nedeniyle Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu gerekli süreci işletecektir." 


'AHLAKA, İNSAN ONURUNA SIĞMAYAN HAREKET'

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Haberleri Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği de ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Muharrem Sarıkaya'nın bir basın emekçisi meslektaşımıza yaptığı vicdana, ahlaka ve insan onuruna sığmayan hareketini şiddetle kınıyor, Muharrem Sarıkaya'yı bugün itibarıyla meslektaşımız ve 'gazeteci' olarak tanımıyoruz. Kameraların önünde insan hakları ve emek savunuculuğu yaparken kamera arkasında kameraman tokatlaması herkes gibi bizlerin de yüreğini sızlattı. Şiddetin her türlüsünü şiddetle reddediyor, şiddete uğrayan meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz."

'TEK KELİMEYLE HADSİZLİK'

İletişim Platformu Derneği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Sunucusundan şoförüne, medyada çalışan herkes değerlidir. Kamera arkasının görünmeyen kahramanlarının hakkı ayrıca önemlidir. Muharrem Sarıkaya'nın emekçi kardeşimize tavrı tek kelimeyle hadsizliktir. Platform olarak bu ve benzeri tavırları kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

TEPKİYE YOL AÇINCA HABERLEŞTİRDİ

İhlas Haber Ajansı'nın (İHA) Muharrem Sarıkaya'nın, muhabiri Ahmet Demir'e tokat attığı görüntüleri 2,5 gün sonra abonelerine servis ettiği ortaya çıktı. T24'teki habere göre Sarıkaya'nın, Gaziantep'in kurtuluşunun 100. yılı sebebiyle kente gittiği ve 17 Aralık Cuma günü canlı yayını gerçekleştirdiği ve İHA'nın olayı tepkiye yol açmasının ardından haberleştirdiği ortaya çıktı. 

İhlas Haber Ajansı, olayın üstünden 2 gün geçmesinin ardından bugün, "Gazeteci Muharrem Sarıkaya'dan İHA muhabirine tokatlı saldırı" başlığıyla abonelerine haber geçti. 

İHA: MADDİ MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIZ

Bu arada İhlas Haber Ajansı (İHA), Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya hakkında, maddi manevi tazminat davası açacaklarını duyurdu. İHA'nın, internet sitesinde yer alan açıklamada, "Gazeteci Muharrem Sarıkaya'nın, canlı yayın esnasında görevini yapmakta olan İHA Muhabiri Ahmet Demir'e yönelik çirkin saldırısı, tüm kamuoyu ile birlikte bizleri de derinden üzmüştür." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gazeteci arkadaşlarımız, görevleri gereği benzer saldırılara sık sık maruz kalsalar da son yaşanan olayın bir meslektaşımız tarafından gerçekleştirilmiş olması daha üzücü ve vahimdir. İhlas Haber Ajansı, Ahmet Demir'e yönelik sert tavra sessiz kalmayarak gazeteci Muharrem Sarıkaya hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacaktır. İhlas Haber Ajansı olarak, arkadaşımıza yönelik saldırıyı gerçekleştiren gazeteci Muharrem Sarıkaya'yı kınıyor ve takdiri kamuoyuna bırakıyoruz." (HABER MERKEZİ)