Gazeteci Metin Göktepe 25. ölüm yıldönümünde anıldı

Cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenazesini izlerken gözaltına alındıktan sonra polis tarafından dövülerek öldürülen gazeteci Metin Göktepe mezarı başında anıldı.

Fotoğraf: Evrensel gazetesi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe için katledilişinin 25. yılında, İstanbul Esenler’deki mezarı başında anma töreni düzenlendi. Kemer Mezarlığındaki anmaya Covid-19 salgını nedeniyle sınırlı sayıda kişi katıldı.

"Metin Göktepe ölümsüzdür”, “Evrensel yazıyor, Metin yaşıyor", "İnadına hepimiz birer Metin'iz", “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın”, “Metinler ölmez Evrensel susmaz” dövizleri ve Emek Partisi flamaları taşınan anmada Göktepe’nin mezarına Evrensel gazetesi ile birlikte karanfiller bırakıldı. Metin Göktepe'nin kardeşi Meryem Göktepe, pandemi nedeniyle anmaya katılamayan annesi Fadime Göktepe'nin mesajını okudu.

FATİH POLAT: MESLEĞİMİZ ÜZERİNDE AĞIR KUŞATMA VAR

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre etkinlikte konuşan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Göktepe'nin arkadaşı Fatih Polat, "Metin bizim için basın özgürlüğü açısından tutunma noktası. Çok sayıda gazeteci tutuklu. Ağır bir dönemden geçiyor Türkiye. Yeni açılan Olay TV yayın hayatını bir ay sürdüremiyor. Üç renkli bir şal nedeniyle, TELE1'e en ağır ceza veriliyor. Mesleğimiz üzerinde ağır bir kuşatma var. Metin'in haberi takip etme konusunda kararlı duruşuna sahip çıkan çok güçlü bir damar var şimdi. Metin'in şahsında, halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğimizi söylüyorum" dedi.

EREN: SARI BASIN KARTI YOK DEMİŞLERDİ

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, "25 yılda basın özgürlüğü konusunda bir adım atılmadı, geriye gidildi. Medyaya ve halka düşman bir iktidar var. 70 gazeteci tutuklu. Bugün de hâlâ gazeteciler gerçeğin peşinde olmaya devam ediyor. Metin bugün de yüzlerce, binlerce gazeteciye yol gösteriyor" derken DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren de, "Çeyrek asır oldu sevgili Metin'i kaybedeli. Her yıl geliyoruz. Her yıl daha ağır bir tabloyu anlatıyoruz. Çok sayıda gazeteci yargılanıyor. Bütün kurumlarıyla gazetecilere saldırıyorlar. Metin Göktepe katledildiğinde sarı basın kartı yok denilmişti. Bugün onlarca gazetecinin basın kartı yok. Van'da 4 gazeteci tutuklandı. Ayşegül Doğan hakkında, gazetecilik yaptığı için ceza verildi. Gazeteciliği devlet ya da iktidar tanımlayamaz. Her şeye rağmen haber yapan gazeteciler bizim umudumuz" ifadelerini kullandı

GÜLSÜM ELVAN: BİZ HEP ADALET DEDİK

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Metin Göktepe cinayetini 25 yıl önce verdiğimiz mücadeleyi yenilemeye, Metin Göktepe cinayetinde gelen adaleti bugünkü toplumlara anımsatmaya ihtiyacımız" derken Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da, "Biz o günden bu yana hep adalet dedik, hep adalet diyeceğiz. Bugün Berkin'in haberini yapanlar ceza aldı ama vuranlar ceza almadı" dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, "Metin gerçeğin peşinde koşarken katledildi. Gazeteciliğe başlamadan önce, üniversite gençliğinin mücadelesinde yanı başımızda, omuz başımızda olan Metin'i anmak istiyorum. Metin yaşıyor. Bugün üniversitesine sahip çıkan gençlerin mücadelesinde yaşıyor. Metin bize güç vermeye devam ediyor." dedi. 

Anma etkinliğine Metin Göktepe’nin ailesi, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP ve HDP milletvekilleri, Cumartesi İnsanları, Berkin Elvan'ın ailesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul İl Başkanı Erdal Avcı, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbarosoğlu ve gazeteciler katıldı.