Gazeteci Furkan Karabay tutuklandı

Dava dosyasına girmiş sanık ifadesindeki iddiaları haberleştirdiği için gözaltına alınan gazeteci Furkan Karabay'a 'dava dosyasına nasıl ulaştığı' soruldu. Karabay mahkemeye sevk edilip tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay, tebligat almak için gittiği karakolda gözaltına alındı. Karabay, savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklama talebiyle 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmesinin ardından tutuklandı.

Vatan Emniyeti’ne götürülen gazeteci Karabay’a "Terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme" ve "İftira" suçlamaları yöneltildi.

Gerçek Gündem'in haberine göre Emniyet'teki ifadesinde Karabay'a sadece yaptığı haber soruldu. Karabay'a yöneltilen sorularından birisi "Haberi siz mi yaptınız? Neden yargı mensuplarını hedef gösterdiniz" oldu.

Karabay bu soruya, "Haberi ben yaptım. Öncelikli söz konusu isimler hedef gösterilmemiştir. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve Barış Saral isimli şahsın sanık olduğu davada geçen ifadeler habere konu edilmiştir. Barış Saral isimli şahıs çeşitli iddialarda bulunmuş ve bu iddialar da mahkeme tutanağına geçmiştir. Haber de hiçbir özel yorum olmaksızın duruşmadaki ifadeler çarpıtılmadan, değiştirilmeden gazetecilik faaliyetleri kapsamında kamuoyuna duyurulmuştur" yanıtını verdi.

'DURUŞMA TUTANAĞINA HERKES ULAŞABİLİR'

Furkan Karabay'a "Dava dosyasında geçen bu beyanlarına nasıl ve ne şekilde ulaştınız? Özellikle böyle bir haber yapmanızda sizi kimse talimatlandırdı mı? Anlatınız." sorusunu yöneltti.

Karabay ise şu yanıtı verdi:

"Ben bir gazeteci olarak talimat ile değil kamuoyu yararı adına hareket etmekteyim. Barış Saral'ın mahkeme salonunda söylediği sözlerin yer aldığı kısa bir video sosyal medyada paylaşılmıştır. Adliye ve yargı haberleri yaptığım için de Barış Saral'ın mahkemede söylemiş olduğu sözler dikkatimi çekmişti. Bunun üzerine duruşma tutanağına ulaşıp konuyu gündeme getirdim. Basın kanunu kapsamında her ne kadar kaynağımı açıklamak zorunda değilsem de şunu belirtmek isterim ki söz konusu duruşma tutanağına herkes ulaşabilir."

Emniyet ifadesinde ayrıca haberlerin yayınlanma süreci de soruldu.

Polisler "Haber içeriğinde Barış Saral isimli şahsın dava dosyasına bakan mahkeme başkanının adını 'A.E.K.' şeklinde belirtirken neden Ş. Y. ve O. A.'ı açık bir şekilde belirttiniz? Bu çelişkiyi açıklayınız" sorusunu yöneltildi.

Karabay, şu yanıtı verdi:

"Öncelikle mahkeme başkanı bu haberin konusu değildir. Üstelik devam eden bir duruşma vardır. Bu nedenle kendisinin ismi kodlanmıştır. Ş. Y. ve O. A. devam eden mahkemenin bir konusu olmadığı için isimleri açık bir şekilde belirtilmiştir."

SAVCILIKTA AK PARTİ'DEN ADAY OLAN GEZİ DAVASI HAKİMİ DE SORULDU

Savcılıkta ise Karabay'a haberinde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısının HSK'ya yazdığı mektubu neden hatırlattığı ve Gezi Davası'nda mahkumiyet kararı veren, AYM'nin ihlal kararına rağmen Can Atalay dosyasını Yargıtay'a gönderen hakimle ilgili attığı tweet soruldu. Söz konusu hakimin AK Parti'den milletvekili aday adayı olması daha önce kamuoyuna yansımıştı. Karabay, paylaşımında sadece bu bilgiyi hatırlatmıştı.

RSF VE TGS'DEN TEPKİ

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Furkan Karabay'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Her rüşvet iddiasını gündeme getiren gazeteci, Furkan Karabay örneğinde olduğu gibi, böyle gözaltına mı alınacak? Gazetecilerin görevi temiz toplum için bilgi vermektir. Karabay daha fazla taciz edilmeden serbest bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası da (TGS) Furkan Karabay'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. TGS'den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "@gercekgundem muhabiri @FurkannKarabay aleni bir duruşma tutanağını haberleştirdiği için cezaevinde. Karabay’ın tutuklanması, yargıdaki yozlaşmanın geldiği noktanın kanıtıdır. Meslektaşımız cezaevinden çıkacak ve gözdağına boyun eğmeyip bu yozlaşmanın haberini yapmaya devam edecek." (HABER MERKEZİ)