Gazeteci Cengiz Altun mezarı başında anıldı

Batman'da 1992'de habere giderken öldürülen gazeteci Cengiz Altun için anma töreni düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

DUVAR - Batman'da 24 Şubat 1992'de habere giderken öldürülen Yeni Ülke gazetesi Batman muhabiri Cengiz Altun, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından mezarı başında anıldı. Hizbullah ile devlet bağlantısını haberleştirmesi sonrası öldürülen Altun'un anmasına HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, Barış Anneleri Meclisi ile Altun’un ailesi katıldı.

DFG Eş Başkanı Serdar Altan 30 yıl önce bugün habere gitmek için evden çıkan Altun’un karanlık göçler tarafından katledildiğini belirterek, “Kürtlere dönük katliamları haberleştiren Yeni Ülke Gazetesinde çalışan Altun, katledilmeden önce çok kez tehdit edildi. Ancak bu tehditlere karşı boyun eğmedi. Ve onu katlettiler. Cengiz’in katliamından sonra onlarca Cengiz, Cengiz’in mirasını devir aldı. Onun mücadelesini sürdürdü. Cengiz ve arkadaşlarının zor dönemde yaptıkları, özgür basının yolunu açtı. Katledilen yoldaşlarımızın mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.

HDP'li Mehmet Rüştü Tiryaki ise 90’larda 14 gazetecinin katledildiğini belirterek, Cengiz Altun’un aldığı tehditleri yetkililere bildirmesine rağmen bunun işleme konulmadığını ve gerekli tedbirlerin alınmadığını söyledi. Tiryaki, “Cengiz’i katleden silahın üzerinde bulunduğu kişi serbest bırakıldı. Aslında herkes biliyor cinayeti kimin işlediğini. Devlet katilleri muafaza etti. Katliamlara karşın gazeteciler geri adım atmadan gerçeği halka ulaştırdı. Cengiz arkadaş defnedilirken onu on binlerce kişi uğurladı. Aradan ne kadar zaman geçerse Cengiz’i unutmayacağız” diye konuştu. 

Cengiz Altun'un annesi Türkan Altun ise “Cengiz’im onurlu bir mücadele verdi. Kimseden korkmadan gerçekleri açığa çıkarmak için çalıştı. Bunun için katledildi. O gün Cengiz’imi katledenlere karşın bu gün yüzlerce Cengiz mücadele veriyor” dedi.