Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti

Gazeteci Celal Başlangıç bir süredir tedavi gördüğü Köln kentindeki üniversite hastanesinde gece saat 01.15'te hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artı TV ve Artı Gerçek'in kurucu yayın yönetmeni, gazeteci Celal Başlangıç, bir süredir tedavi gördüğü Almanya'nın  Köln kentindeki üniversite hastanesinde gece saat 01.15'te hayatını kaybetti.

Başlangıç, özellikle 1990'lı yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken cesur haberleriyle tanınmıştı. Şırnak'ın Cizre ilçesi Yeşilyurt Köyü'nde gerçekleşen ve askerlerin köylülere dışkı yedirdiğini ortaya çıkaran haber ile geniş kitlelerce tanınan Başlangıç, hazırladığı dikkat çekici haber dosyaları ve röportajlarla Türkiye basın tarihinde önemli bir yere sahip oldu.

Celal Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan 1978 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1975 yılında Ege Ekspres gazetesinde başladı. Daha sonra sırasıyla Demokrat İzmir (1977) ve Politika (1979) gazetelerinde çalıştı. 1981 – 1984 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin Adana Bölge Temsilciliği, İç Politika Servis Şefliği, Yazı işleri Müdürlüğünü yaptı. Evrensel gazetesinin kurucu genel yayın müdürü oldu. Radikal gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Başlangıç, Gazete Duvar, T24, bianet, Haberdar gibi yayın organlarında yazdı.

Çok sayıda gazetecilik ödülü sahibi olan Başlangıç’ın Kanlı Bilmece, Hayatın Rengi Gökkuşağı, Hayata Söylenmiş Şarkılar, Korku Tapınağı, Trilye’den Yusufeli’ne Adatepe’den Derik’e Hayat Ağacıyla Yaşayanlar isimli kitapları bulunuyor. Başlangıç, gazeteci Ayşe Yıldırım ile evliydi.

GAZETECİLİK MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN VE DEM PARTİ'DEN MESAJ

Başlangıç'ın vefatının ardından gazetecilik meslek örgütlerinden paylaşım geldi:

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: Gazeteci Celal Başlangıç, Almanya'nın Köln kentinde bir süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Başlangıç, gazeteciliği ile meslektaşlarına örnek bir gazeteciydi. Her daim özgür basın mücadelesinin yanında olan bir gazeteciydi. Hakikati kendisine ilke edinip sadece gerçekleri yazmakla kalmayıp aynı zamanda hakikat için mücadele eden bir gazeteciydi. Değerli meslektaşımızın vefatını üzüntü ile öğrendik, ailesine ve meslektaşlarına başsağlığı diliyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği: Hiç korkmadan, cesurca yaptığı haberleriyle genç kuşaklara örnek olan, Derneğimizin İstanbul Şube başkanlığı görevini bir dönem yürüten meslektaşımız Celal Başlangıç'ı kaybettik. Dostlarına ve ailesine baş sağlığı diliyoruz.

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan ise "Gazeteci Celal Başlangıç’ın vefatı nedeniyle basın camiasına, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Kürtlere ve muhaliflere yönelik hak ihlallerini haberleştiren ve takibini yapan mücadeleci bir iyi gazeteciydi. Devri daim olsun" dedi.

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da sosyal medya hesabından "Allah rahmet eylesin. Gerçek bir gazeteciyi. Gerçekleri yansıtmada dürüst, cesur ve onurlu. Usta gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti" diye yazdı.

CELAL BAŞLANGIÇ’IN ‘BU BİR VEDA YAZISI DEĞİLDİR’ BAŞLIKLI, GAZETE DUVAR’DAKİ SON YAZISI…

(HABER MERKEZİ)