Gazeteci Bülent Kılıç: Boynuma basan polis hala görevde, hangimiz kendisini güvende hissediyor?

Gazetecilik meslek örgütleri, İstanbul Valiliği önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Gazeteci Bülent Kılıç, "Boynuma basan polis hala görevde, hangimiz kendisini güvende hissediyor?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da gazetecilik meslek örgütleri Valilik önünde bir araya geldi. Onur Yürüyüşü sırasında AFP muhabiri Bülent Kılıç'ın ters kelepçelenerek boynuna basılması sonrası meslek örgütleri yetkililere, "Elinizi basından çekin" çağrısı yaptı. Saldırıya uğrayan Kılıç, "Boynuma basan polis hala görevde, hangimiz kendisini güvende hissediyor?" diye sordu.

Bülent Kılıç, o gün yaşadıklarını anlatırken farklı basın kurumlarında çalışan meslektaşlarının kendisini aradığını fakat bu durumu haberleştirmediğini söyledi. Kılıç, bunun bir mesleki dayanışma olduğunu söyleyerek şunları belirtti: "Bir insanın nefesinin kesilmesi kadar kötü bir şey yok. Maalesef bi gazeteci olarak buna şahitlik ettim. Görüntü o kadar ağırmış ki insanlar bu kadar reaksiyon verdi. Kısa bir mesaj veriyorum: dünden beri Anadolu Ajansı'ndan, çeşitli televizyonlardan arkadaşlarım arıyor çünkü birbirimizi tanıyoruz ama bazı televizyonlar bu haberi görmediler. Buna çok üzüldüm, bu mesleki bir sorun. Bugün bir doktor hunharca dövüldüğünde bütün doktorlar sahip çıkıyor, bir gazeteye sahip çıkılmaması... Beni arayıp soranlar kurumlarında bile bunu yayımlayamadılar. Boynuma basan polis hala görevde. Hangimiz kendisini güvende hissediyor? Böyle bir davaya yürekten. Sahip çıkanlara teşekkür ederim."

'CEZASIZLIK ZIRHINA GÜVENMEYİN'

"Nefes alamıyoruz", "Çek elini basından", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Özgür basın özgür ülke" sloganlarının ardından İstanbul Valiliği önünde basın açıklaması okundu. Gazeteciler adına basın açıklamasını okuyan Filiz Gazi şunları söyledi:

"Gazeteciliği boğamayacaksınız haksızlığa uğrayan, ormanına sahip çıkan insanlar polis ve jandarma şiddetine uğruyor. Meslektaşlarımızı toplum adına görevini yürütürken şiddetle karşı karşıyayız. İçişleri Bakanlığı'nın yasadışı genelgesinin ardından bu durum daha ağır bir hal almış durumda. Güçlükle nefes alamıyorum diyen Bülent Kılıç ölümden döndü. ABD'deki görüntüler tüm dünyada infial yaratmışken ülkemizdeki polislerin bunu örnek alması bizi derinden üzdü. Nefessiz bıraktıkları sadece meslektaşlarımızın değil halkın haber alma hakkıdır. Gazetecilik suç değildir, asla kabul etmeyeceğiz. Cezasızlık zırhına güvenmeyin mutlaka yargılanırsınız."

Basın açıklamasının ardından gazeteciler fotoğraf makinelerini valiliğin demir korkuluklarına astı.

'POLİSLER HAKKINDA İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI'

Bu arada Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan Bülent Kılıç'a yönelik polis saldırısına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklama şöyle: "İstanbul Valisi Sn. Ali Yerlikaya, üyemiz Bülent Kılıç’a saldıran polisler hakkında idari soruşturma başlatıldığını bize iletti. Bu adımı olumlu bulmakla birlikte caydırıcı cezalar beklediğimizi ve sürecin takipçisi olacağımızı ifade ettik. Cezasızlığa son!" (HABER MERKEZİ)