Gazeteci Ardıl Batmaz'ı darp eden polis, olayı hatırlamadığını söyledi

Gazeteci Ardıl Batmaz’ı darp eden Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın koruma polisi Ö.F.T. yargılandığı davanın duruşmasında olayı hatırlamadığını söyledi ve savcılık ifadesini tekrarladı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Elazığ'da 26 Nisan 2022 tarihinde haber takibi yapan gazeteci Ardıl Batmaz, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın koruma polisi Ö.F.T. tarafından eski bakanlar Süleyman Soylu ve Murat Kurum’un önünde darp edildi. Ö.F.T. hakkında “basit yaralama” suçlaması ile açılan davanın ikinci duruşması bugün Elazığ 5. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya Batmaz, avukatı Kader Arat ve sanık polis Ö.F.T. katıldı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada söz alan sanık polis memuru Ö.F.T, olayın üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesinden ötürü olayı hatırlamadığını belirterek savcılıkta verdiği ifadeyi tekrarladı.

Ö.F.T.'nin savcılık ifadesinde şu ifadeler yer alıyordu:

"Yaklaşık 3 yıldır Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın koruma polisi olarak görev yapmaktayım. Olay günü Mustafa Paşa TOKİ'lerde Çevre ve Şehircilik Bakanının ziyareti esnasında bir kişinin görüntü almaya çalıştığını gördüm. Görüntü alan şahsı daha önce hiç görmemiştim. İlgili kişiye niye çekim yaptığını sordum. Basın muhabiri olduğunu söyledi. Bunun üzerine basın kartını bize göstermesini istedik. Ben size kartımı göstermek zorunda değilim diyerek kartını ibraz etmedi. Sonrasında çekim yapmamasını istedik. Herhangi bir fiziki müdahalede bulunmadım. Kolunu ben bükmedim. Etrafımız çok kalabalıktı. Müştekinin kolunu kimin büktüğünü görmedim. Ben yakın koruma olmam nedeniyle belediye başkanının yanından ayrılmadım. Muhtemelen müşteki ile tartışmaya giren ben olduğum için benim ismimin verildiğini düşünmekteyim. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Ben yakın koruma polisinin yapması gereken işlemleri yaptım. Görevimin gereklerine uygun davrandım."

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU TALEP EDİLDİ

Ö.F.T.'nin ardından söz alan Batmaz, şikayetine devam ettiğini belirterek önceki beyanlarını tekrarladı. Avukat Kader Arat, Ö.F.T.'nin savcılık ifadesindeki Batmaz'ın basın kartını ibraz etmediğine dair beyanına karşın, "Soruşturma dosyasında bulunan kamera kaydında müvekkilin, 'Gösterdim kimliğimi zaten' ve koruma polisi Ö.F.T.'ye hitaben 'Sana kimliğimi göstermedim mi zaten' dediği duyulmaktadır. Ayrıca yine Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın Batmaz’a yönelik, 'Şu çakalı uzaklaştırın' sözleri de videoda sabittir. Ancak bilirkişi raporunda ve görüntü inceleme tutanağında bu hususlar görmezden gelinmiştir. Video kaydı izlendiğinde müvekkilin basın kartını gösterdiğini beyan ettiği, belediye başkanının hakaretine maruz kaldığı açıkça görülecektir. Bizim lehimize yer alan ifadeler tutanakta yer almamıştır. Bir nevi sanığı ve belediye başkanını korumaya yönelik rapor hazırlanmıştır" dedi. Arat, yeni bilirkişi raporu alınması ve soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu.

SAVCI, TCK 119'DAN EK SAVUNMA İSTEDİ

Batmaz'ın bölgede tanınan bir gazeteci olduğunu belirten Arat, Ö.F.T.'nin, Batmaz'ın basın mensubu olduğunu bilerek müdahale ettiğini söyledi. Dosyadaki videoda Batmaz'ın basın kartını göstermiş olduğunun sabit olduğunu belirten Arat, Anayasa Mahkemesi'nin Beyza Kural Yılancı kararına atıfta bulundu: "Ancak bir an için Batmaz'ın basın kartını göstermediği kabul edilecek dahi olsa bu, müvekkile müdahale edilmesini haklı kılmazdı. Toplumsal olayların haber takibi sırasında, kişinin taşıdığı mikrofon ve kameradan, dış görünüşünden gazeteci olduğu anlaşılmasına karşın kolluk müdahalesine maruz kalması halinde, gazetecilerin gazetecilik kimliği tartışılmamakta; müdahalenin hukuka aykırı olduğuna karar verildiği takdirde basın özgürlüğünün ihlal edildiği tespit edilmektedir. Müvekkil elinde kamerası ile gazeteci olduğu açıkça anlaşılacak şekilde gazetecilik yapmaktadır ve bölgede bilinen bir gazetecidir. Kaldı ki müvekkil gazeteci olduğunu defalarca video kaydından da duyulacağı üzere beyan etmiştir."

Savcı, koruma polisi Ö.F.T.'nin TCK 108 (Cebir) ve söz konusu suçun nitelikli hali olan TCK 119 (Kamu Görevinin Sağladığı Nüfuz Kötüye Kullanılmak Suretiyle İşlenmesi) kapsamında ek savunma vermesini talep etti. Ö.F.T., savcılık beyanlarını yeniden tekrarladı. Farklı bir bilirkişiden yeniden rapor alınması yönünde karar veren mahkeme, duruşmayı 23 Şubat'a erteledi. (DUVAR)