Gazeteci Ali Duran Topuz hakim ve savcının tayin haberi nedeniyle yargılanıyor

Gazeteci Ali Duran Topuz'a, gazetecilere soruşturma açan savcı ve tutuklama kararı veren hakimin tayin kararını yayınladığı gerekçesiyle dava açıldı.

Fotoğraf: MLSA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artı Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz, Diyarbakır'da 18 gazetecinin soruşturmasını yürüten savcı ve gazeteciler hakkında tutuklama kararı veren sulh ceza hakiminin tayin haberini yayınladığı gerekçesiyle "hedef gösterme" suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme karşısına çıktı. 

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nden (MLSA) Deniz Tekin'in haberine göre, Ali Duran Topuz hakkında Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/1 maddesinde düzenlenen, "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme" iddiasıyla açılan davanın ikinci celsesi, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

TOPUZ: BU SUÇLAMANIN CİDDİ OLDUĞUNU DÜŞÜNSELERDİ HABERE ERİŞİM ENGELİ GETİRİRLERDİ

Duruşmada savunmasını yapan Topuz, 35 yıldır gazeteci olduğunu, hakkında hazırlanan iddianameyi ve haberin neden suçlama konusu yapıldığını anlamakta güçlük çektiğini ifade etti. 

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yayınladığı kararnamelerin haber değeri olduğunu söyleyen Topuz, hakim ve savcıların verdikleri kararların altına imza attığını, yaptıkları iş ve işlemlerin aleni olduğunu dile getirdi.

"Terörle mücadelede görev almış kişiler" tanımıyla polis, asker ve istihbaratçıların kastedildiğine işaret eden Topuz, haberde savcı ve hakimin hedef olmasını sağlayacak bir kasıt veya cümle bulunmadığını, haberin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.

Topuz, "Bu suçlamanın ciddi olduğunu düşünselerdi habere erişim engeli kararı getirirlerdi. Ancak, haber yayınlandıktan 1 yıl sonra soruşturma açıldı" dedi.

'YARGI MENSUPLARINI TERÖRLE MÜCADELEDE GÖREV ALMIŞ KİŞİLER OLARAK GÖRMEK ÇOK TEHLİKELİ'

Söz alan Topuz’un avukatı Levent Kanat, "Yargı mensuplarını terörle mücadele görev almış kişiler olarak görmek çok tehlikeli. Yargının bağımsız ve tarafsız olması açısından da bu çok tehlikeli. Göreviniz terörle mücadele etmek değil adaleti dağıtmaktır" diye konuştu.

Avukat Mehmet Emin Aktar ise Basın Kanunu’nda süreli yayınlarda dava açma süresinin 4 ay olduğunu hatırlatarak, haber yayınlandıktan 1 yıl sonra soruşturma açıldığını bu nedenle dava açma şartının ortadan kalktığını ifade etti. Aktar, iddianamede mağdur olarak kimsenin gösterilmediğini, bu davanın "öylesine açılmış bir dava olduğunu" söyledi.

Avukat Mahsuni Karaman da savcı ve hakimlerin, "terörle mücadele eden kişiler" olarak gösterilmesinin yargıyı kirleteceğini ve yürütmenin talimatlarıyla hareket eden polis ve askerlerden farkı kalmayacağını söyledi.

Mahkeme, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dava dosyasının savcıya gönderilmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 27 Haziran 2024 tarihine erteledi.

(HABER MERKEZİ)