Gazete Duvar Muhabiri Ferhat Yaşar’a Kürtçe haberleri dolayısıyla plaket verildi

HezKurd, Kürtçe haberlerinden dolayı Gazete Muhabiri Ferhat Yaşar’a plaket verdi. HezKurd’a teşekkür eden Yaşar, “Kürtçe için yapılan çalışmalar çok kıymetli” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürt Dil Hareketi (HezKurd), Kürtçe haber yapan gazeteciler için İstanbul'un Maslak semtinde bir program düzenledi. Sivil toplum temsilcileri ve siyasetçilerin de katıldığı programda Kürtçe haber yapan gazetecilere ve Kürtçe ile ilgili haber yapan gazetecilere plaket verildi.

‘KÜRTÇENİN GELİŞMESİ İÇİN MEDYANIN ROLÜ BÜYÜK’

HezKurd’un Marmara Bölge Sorumlusu Makbule Serçe, burada Kürtçe yaptığı konuşmada, “HezKurd yeni bir hareket. Bu hareket sadece Kürt diline hizmet etmek için çalışmalar yürütüyor. Kuruluşundan bu yana yaklaşık üç yıldır Kürtçe için çalışıyor. Biz çalışmalarımızı tüm Kürtlere duyurduk. Kürtçenin gelişmesi için medyanın rolü çok büyük. Biz bu geceyi bu alanda çalışmalar yapan gazeteciler için düzenledik” ifadelerini kullandı.

‘KÜRTÇE ÇALIŞMALARA DESTEK VERİLMESİ GEREKİYOR’

Makbule Serçe’nin konuşmasının ardından plaketler gazetecilere takdim edildi. Kürtçe haberlerden dolayı Gazete Duvar Muhabiri Ferhat Yaşar’a da plaket verildi.

Plaketini Anne Çocuk Eğitim Yardım Derneği Genel Başkanı Aysel Sili’nin elinden alan Yaşar, HezKurd’a teşekkür etti. Yaşar, Kürtçe yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“HezKurd’un Kürtçe ile ilgili yapığı çalışmalar çok önemli. Bunlara destek verilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor. Çünkü Kürtçe için yapılan her çalışma çok değerlidir.”

‘KÜRTÇENİN HÂLÂ PAZARDA KARŞILIĞI YOK’

Rudaw İstanbul Muhabiri Ömer Sönmez’e de çalışmalarından ötürü plaket verildi. Sönmez, "Kürtçeye yaptığımız hizmet dolayısıyla bu plaketin bize takdim edilmesinden ötürü çok gururlandım. Kürt medyasında Kürtçe haber üretmek çok güzel bir duygu" dedi.

"Ama maalesef Kürtçenin hâlâ pazarda bir karşılığı yok" diyen Sönmez, "Bu anlamda ünlü Kürt filozofu Ehmedê Xanî'nin 400 yıl önce sarf ettiği bu sözler maalesef halen geçerliliğini koruyor. Xanî diyor ki; 'Çibkim ku qewî kesad e bazar/Nînin ji qumaşî ra xerîdar' (Neyleyeyim ki pazar çok kesattır, durgundur/Pazara getirilmiş bu kumaşın müşterisi yoktur'. Umarım artık bu durum değişir ve Kürtçe anayasal güvence altına alınıp, anadilinde eğitim başlar" ifadelerini kullandı.

Ödül alan kurumlar şöyle: Rudaw, Kürdistan24, Kurdistan TV, Basnews, TRT Kurdi, Haber Erciş, War TV, Amida Haber, Independent Türkçe, Artı TV ve Dengê Amerika.

Plaketlerin verilmesinden sonra dengbêj kilamlarıyla program son buldu.