Gamze Varol: Salgının kaderini aşısızlar belirleyecek

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, hastanelerin yoğun bakımlarında, aşısızlardan ya da eksik aşılılardan oluşan bir yoğunluğun yaşandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

TEKİRDAĞ - Sağlık Bakanlığı’nın 26 Ekim tarihinde açıklanan günlük Covid-19 tablosuna göre 18 yaş ve üzerinde en az iki doz aşı olanların sayısının yüzde 78,9’a ulaştığı görülse de vaka sayılarında artış devam ediyor.

Tekirdağ’da da artan vaka sayılarında aşı yaptırmayanların, 18 yaş altı aşılamanın düşük olması ve okulların açılmasının etkili olduğu ifade ediliyor.

‘AŞININ ZORUNLU KILINMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILMALI’

Aşı yaptırmak istemeyenlere ya da tereddüt edenlere ulaşılması gerektiğini belirten Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, aşısız nüfus sayısının fazla oldukça, hastalık oranının da artacağına dikkat çekti. Varol, ayrıca salgının kaderini aşısızların belirleyeceğini kaydetti. Varol, Tekirdağ’da aşılama oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen vaka sayılarında artış yaşandığını ve bunda okulların açılmasının da etkili olduğunu ifade etti. Varol, “Öğrenciler, sınıf arkadaşlarından ya da öğretmenlerinden COVID-19’u alarak, aile bireylerine bulaştırabiliyorlar. Kamu kurumlarındaki öğretmenlerin ne kadarı aşılandığının bilinmiyoruz. Toplumsal işlerde çalışan, örneğin öğretmen, sağlık çalışanı olan kişilere, aşının zorunlu kılınması için çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi.

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol

‘SAĞLIK PERSONELLERİNDE HASTALIĞIN GÖRÜLME SIKLIĞI ARTMAYA BAŞLADI’

Hastanelerin yoğun bakımlarında yaşanan yoğunluk yaşandığını belirten Varol, bunun nedenlerini ise şöyle anlattı: “Yoğunluğun yaşanması, aşısız ya da eksik aşılılardan kaynaklanıyor. Ayrıca, korona virüsü nedeniyle, hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğu aşı yaptırmayanlardan oluşuyor.” Sağlık çalışanlarının, hastanelerde ve yoğun bakımlarda Covid-19’lu hastalarla bir arada olduğunu ifade eden Varol, “Aşılı olmak hastalığın geçirilmesinde engel teşkil etmiyor ancak ağır geçirilmesini engelliyor, yani yaşamsal önemde. Sağlık personelleri arasında hastalığın görülme sıklığı artmaya başladı. Bu durumun hastalık yükünü arttırabilir, sağlık hizmeti sunumunda aksamalara yol açabilir ve ölümlere neden olabilir” diye konuştu.