Gamze Akkuş İlgezdi: Yoksulluk veba gibi artarak yayılıyor

Açlık sınırının 20 bin TL’yi, yoksulluk sınırının 57 bin TL’yi aştığını belirten CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, "Yoksulluk veba gibi artarak yayılıyor. Adeta açlık sınırı, sınır tanımıyor" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, mart ayında bin 125 TL artan açlık sınırının 20 bin TL’yi, yoksulluk sınırının ise 57 bin TL’yi aşarak rekor seviyelere ulaştığını kaydederek, “Ülkemizde yoksulluk veba gibi artarak yayılıyor. Bir ayda açlık sınırı bin 125 TL artarak 20 bin TL oldu. Son bir yıllık dönemi değerlendirdiğimizde açlık sınırı 9 bin 207 TL, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 18 bin 524 TL ve yoksulluk sınırı ise 27 bin 731 TL’lik artış yaşandı. Adeta açlık sınırı, sınır tanımıyor” ifadesini kullandı.

BES-AR’ın araştırmasını değerlendiren Gamze Akkuş İlgezdi, “Artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle 2024 yılında açıklanan asgari ücret rakamı açlık sınırının altında kalıyor. Emeklilerimizin yaşadığı bunalım, içler acısı durum hayal dahi edilemeyecek halde. Emekli maaşları ortada diyemiyoruz, maaşlar buhar oldu. Açlık sınırı mart ayında ilk kez 20 bin TL sınırını aşarken, yoksulluk sınırı da 57 bin TL’yi geçti. Mart ayında açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 5.9, yoksulluk sınırında ise yüzde 11 oranında artış yaşandı. Asgari ücret açlık sınırının altında, neredeyse her gün zam haberleriyle uyuyor, uyanıyoruz. Toplum olarak bir büyük bir yoksulluğun içine sürükleniyoruz, iktidar sarayda sefasını sürmeye devam ediyor” dedi.

'TÜRKİYE’DE UZAYA ULAŞMAK GIDAYA ULAŞMAKTAN DAHA KOLAY'

Gıdaya ulaşmakta vatandaşın büyük zorluk yaşadığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Alışveriş için tercih edilen marketlerin fiyatlarına baktığımızda, dengeli beslenme için yapılan harcamaların mart ayında rekor seviyelere ulaştı. Et, balık ve yumurta için aylık harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 527 TL artarak 5 bin 740 TL’ye çıktı. Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama mart ayında 411 TL’ye yükseldi. Vatandaşın gıdaya ulaşması gün geçtikçe zorlaşıyor, Türkiye’de uzaya ulaşmak, gıdaya ulaşmaktan daha kolay. Süt, yoğurt ve peynir gibi ürünler için yapılan harcama şubat ayına göre 76 TL artarak 4 bin 306 TL’ye yükseldi, dengeli ve sağlıklı beslenmenin temelinde yer alan meyve ve sebzeye harcanması gereken miktar meyve için 415 TL, sebze için ise 330 TL artarak 2 bin 797 TL oldu. Dört mevsimin yaşandığı, verimli topraklara sahip ülkemizde meyve ve sebze tüketmek adeta lüks oldu” diye konuştu.