Galata’da Filistin mitingi: Damatlar konuşmadı, çocuklar askeri düzende yürütüldü

Galata Köprüsü’nde gerçekleştirilen Filistin’e destek mitinginde Binyamin Netanyahu’nun fotoğrafları çiğnendi. El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise gençlerin ilgi odağı oldu.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

İSTANBUL – 2024’ün ilk sabahında Ayasofya, Süleymaniye, Sultanahmet ve Yeni Camii’nden sabah namazı sonrası çıkan binlerce insan, Galata Köprüsü’ne Filistin’e destek olmak için yürüdü.

Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) çağrısıyla Galata Köprüsü’nde kalabalık, köprünün her iki yakasına astıkları pankartlarla İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etti. Galata Köprüsü’nden yükselen tekbir sesleriyle İslam dünyasına yapılan çağrıda, İsrail’i destekleyen markaların boykot edilmesi istendi. Mitingde kürsü konuşmaları kadar, katılımcıların tepkileri ve taşıdıkları fotoğraflar da dikkat çekti.

EBU UBEYDE KOSTÜMLÜ YÜZLERCE GENÇ

Hamas’ın öncülüğünde Gazze Operasyon Odası’nın İsrail’e yönelik 7 Ekim 2023’te gerçekleştirdiği Aksa Tufanı saldırısında dünya kamuoyunda adından en çok söz ettiren isim El Kassam Tugayları’nın Sözcüsü Ebu Ubeyde oldu. Hamas’a bağlı bu güçlerin yüzünü göstermeyen sözcüsü Ubeyde, özellikle gençlerin dikkatini çekmiş görünüyordu. Öyle ki mitinge katılan ve yaşları 25’i geçmeyen gençler, Ubeyde’nin yüzünü göstermemek için kullandığı kefiyenin benzerini kullanarak Galata Köprüsü’ndeki mitinge katıldı.

NETANYAHU FOTOĞRAFLARI ÇİĞNENDİ

Mitinge camilerden katılan ve daha organize hareket eden kalabalık ve genellikle yaşı daha ileri erkekler ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya öfke gösteriyordu. Ellerinde Netanyahu’yu Hitler’e benzettikleri ve 'katil' yazan fotoğrafları yerlere atıp herkesin üstünden geçmesini isteyenler İsrail’e lanet okuyarak, yer yer cihat çağrıları yaptı ancak bu sloganlar kalabalığın geneline çok yayılmadı.

ERKEK KATILIMCILAR DAHA FAZLAYDI

Saç ve sakal kesimlerinin aynı olduğu ancak kimileri beyaz, kimileri siyah kıyafetli gruplar da dikkat çekiciydi. Erkek katılımcı sayısının çok daha fazla olduğu mitinge ailesiyle gelenler de vardı. Bu kişiler de sembolik kıyafetleri ve dövizleriyle benzerlikler taşıyor olsa da ortak hareket etmiyordu. Aynı zamanda çocuklar da başlarındaki orta yaşlardaki erkekler tarafından sloganlarla alana taşınıyordu. Askeri düzende yürütülen bu çocuklar sık sık tekbir getiriyordu.

İLAHİLER, DİNİ MARŞLAR VE TEKBİR KALABALIĞIN ORTAK SESİ OLDU

Mitingin yine organize görünseler sayıca daha az katılımcıları da kadınlardı. Yalnızca kadınların yürüdüğü ya da aynı yerde toplandığı kortejler de mevcuttu. Eminönü-Sirkeci yönünden Balat ve Eyüp yönüne doğru kalabalığın büyüdüğü mitingde ara ara 'Filistin’e selam direnişe devam' sloganları da duyuluyordu. Ancak, ilahiler, dini marşlar ve tekbir sesleri kalabalığın ortak sesine dönüştü.

‘CANI CEHENNEME UYUYANIN’

Galata Köprüsü’nden gökyüzüne bırakılan yeşil, beyaz ve siyah balonlar ile 'Filistin direnişi' selamlanırken, kürsü konuşmalarında miting saatinde uyuyanlara lanet okunuyordu. Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yaptığı konuşmada, “Canı cehenneme uyanın” diyerek kalabalığı da bu konuda yönlendirdi.

HİLAFET BAYRAĞI TAŞIYAN BİR KİŞİYE YUMRUKLU SALDIRI

Filistin-İsrail arasındaki savaşın yalnızca dini nedenlere dayandığına inananlar da vardı. Öyle ki miting alanına hilafet bayrağıyla gelenler de olmuştu. Ancak, hilafet bayrağı taşıyan bir kişi kendisine karşı çıkan ve ‘Türk’ olduğunu belirten bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı.

MİTİNGE ÇAĞRI YAPTI ANCAK KONUŞMADI

Mitingin bir başka dikkat çeken olayı ise günler öncesinden Galata Köprüsü’nde miting yapılacağını duyuran Berat Albayrak’ın konuşma yapmaması oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın konuşma yaptığı mitinge, son zamanlarda adı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçen Selçuk Bayraktar da katılmıştı, ancak Bayraktar da konuşmadı.