Gaia hipotezini bulan bilim insanı Lovelock doğum gününde öldü

Gaia hipotezinin yaratıcısı James Lovelock, 103. doğum gününde hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz bilim insanı James Lovelock, 103. doğum gününde öldü. Lovelock, Dünya'nın iklimi ve sistemleriyle kendi kendini düzenleyen bir organizma topluluğu olduğunu ileri süren Gaia hipotezi ile tanınıyordu.

NPR'ın aktardığı habere göre, Lovelock'un ailesi 26 Temmuz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Lovelock'un İngiltere'nin güneybatısındaki evinde "ailesiyle çevrili" olarak öldüğünü duyurdu. Aile, Lovelock'un altı ay önce kötü bir şekilde düşmesinin ardından sağlığının kötüye gittiğini ancak altı ay öncesine kadar "hala Dorset'teki evinin yakınında sahil boyunca yürüyebildiğini ve röportajlara katılabildiğini" belirtti. 

Lovelock'un ailesi yayınladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Sevgili James Lovelock, dün 103. doğum gününde sevdikleri yanındayken, evinde öldü. Dünya tarafından bilimsel öncü, ‘iklim peygamberi’ ve Gaia teorisinin yaratıcısı olarak biliniyordu. Bizim için, sınırsız bir merak duygusu, yaramaz bir mizah anlayışı ve doğa tutkusu olan sevgi dolu bir koca ve harika bir babaydı."

JAMES LOVELOCK KİMDİR?

1919'da doğup Londra'da büyüyen James Lovelock, İngiltere ve ABD'de kimya, tıp ve biyofizik okudu. 1940'larda ve 1950'lerde Londra'daki Ulusal Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nde çalıştı. Deneylerinden bazılarında sıcaklığın canlı organizmalar üzerindeki etkisin inceledi dondurulmuş hamsterları başarılı şekilde hayat döndürdü. 

Lovelock, 1960’larda California, Pasadena‘daki Jet Propulsion Laboratuvarı‘nda NASA‘nın ay ve Mars programlarında çalıştı. Kariyerinin çoğunu büyük akademik kurumların dışında bağımsız bir bilim insanı olarak geçiren Lovelock, atmosferdeki ozon tabakasına zarar veren kloroflorokarbonları ve hava, toprak ve sudaki kirletici kalıntılarını ölçmek için kullanılabilen oldukça hassas bir elektron yakalama detektörü geliştirmesiyle iklim bilimine katkı sundu.