YAZARLAR

Gaddar izleyicisini arıyor: Erkekler nerede?

'Gaddar', ortalama reytingle devam ederken henüz hak ettiği sayıda izleyiciyle buluşamamış gözüküyor. Farklı günde farklı rakiplerin karşısında yayınlamayı denemek için hala vakit var. Yoksa bundan sonraki sorumuz acaba yıldız oyuncu dönemi bitiyor mu olacak.

Çağatay Ulusoy, geçtiğimiz haftalarda hem dijital ekrana hem televizyon ekranına iki yeni diziyle geldi. Televizyon ekranına verdiği ara uzun olunca Ulusoy fanlarının heyecanla diziyi bekleyip sosyal medyada konuşması şaşırtıcı olmadı. Fox TV’de yayına giren Ay Yapım imzalı 'Gaddar' dizisi, ilgi çekici tanıtım videolarıyla da dikkat çekmişti. Hele ki dizinin ilk bölümüyle birlikte izlediğimiz jenerik ile dizinin müzikleri nefisti. 'Gaddar', 4. bölümüyle bu hafta ekrandaydı ancak hedeflenen izleyici kitlesi ekran başında 'Gaddar' izlemiyor. 'Gaddar’ın farklı gün, farklı kanal ama aynı yapım şirketiyle (Ay Yapım) 'Çukur' ve 'İçerde' dizilerinden miras erkek izleyici kitlesini hedeflediği aşikar. Ancak erkek izleyiciler 'Gaddar’ın reytinglerinde gözükmüyor. Peki nerede bu erkek izleyiciler?

Televizyon ekranının başında çoğunlukla kadınlar var. Eğer bir diziyi özellikle 45 yaş üzeri kadınlar beğendiyse ekran yolculuğu uzun oluyor. İzleyici ölçüm sistemindeki bilinmezler devam etse de reklam veren-kanal-yapımcı üçgeninde referans noktası olarak hala tek kriter reyting sonuçları. Reyting raporlarında kanallar ve yapım şirketleri dakika dakika ölçülen yani evinde ölçüm cihazı olan (peoplemeter) izleyicinin ne izlediğini, ne zaman izlediğini, ne kadar izlediğini ve kimin izlediğini görüyor. Buna göre hangi illerde, hangi yaş grubu aralığında televizyon ekranının karşısında kim var biliniyor. Gerçi Kantar Medya’nın izleyici ölçümünü Türkiye genelinde 40 ilde yaptığını ekleyeyim.

Peki televizyon ekranının asıl patronu kadınlarsa erkek izleyiciler nerede? Asıl patron kadınlar diyorum ama geçenlerde Tuğrul Eryılmaz Medyascope’ta katıldığı yayında emekli erkekler de televizyon izliyor dedi. Tuğrul Hoca haklıdır elbette; kadınlar, erkekler, çocuklar ve az da olsa gençler televizyon izliyorlar. Televizyon kumandasının yıllarca erkeklerin elinde olduğunu konuştuk, peki nasıl oldu da erkekler televizyon karşısında patronluğu kadınlara kaptırdılar? Hayatımıza ikinci ekranlar (second screen) girdikçe kumanda kadınların eline geçti, erkekler televizyon karşısında aynı anda cep telefonu ekranlarıyla ilgilenmeye başladılar. Bu durum erkeklerin de bol bol dizi izlediği gerçeğini değiştirmiyor.

Birkaç sezon önce pazartesi akşamları Show TV’de 'İçerde' ve 'Çukur' ile yakalanan erkek izleyici trendi 'Diriliş Ertuğrul’da, 'Payitaht Abdülhamit’de de vardı. Bu sezon yayınlanan diziler arasında 'Teşkilat', 'Kuruluş Osman', 'Selahaddin Eyyubi', 'Ben Bu Cihana Sığmazam' gibi diziler sürpriz olmayan bir şekilde erkek izleyici tarafından tercih ediliyor. Bazı dizilerin hedefinde erkekler olmasa da erkek izleyici reytinginin oldukça yüksek olduğu örnekler var; 'İnci Taneleri', 'Gönül Dağı' ve 'Kızıl Goncalar' gibi. Soruyu farklı şekilde sorarak izleyicisi en yüksek oranda erkek olan diziler hangileri dersek karşımıza yine 'Teşkilat', 'Kuruluş Osman', 'Gaddar', 'Ben Bu Cihana Sığmazam' ve 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' dizileri çıkıyor. 'Şahane Hayatım' ve 'Sandık Kokusu’nda ise erkek izleyici neredeyse hiç yok.

Çukur

Haftada yaklaşık 30 dizinin yayınlandığı, rekabetin yoğun olduğu televizyon ekranında izleyici sevdiği hikayeleri takip ediyor. Böylece aynı akşam yayınlanan birbirine rakip diziler yeterli (yeterli demek göreceli elbette) reyting sonuçlarıyla yayına devam edebiliyorlar. Bazen rekabetin yoğun olduğu bir akşam yeni bir dizi yayına giriyor ve o da ‘yeterli’ izleyiciye ulaşıyor. Bu da televizyon karşısında izleyicinin olduğunu, televizyondan vazgeçmediğimizi gösteriyor. Burada televizyon kanalları ile yapımcıların unutmaması gereken hali hazırda televizyon karşısındaki izleyiciyi kendi ekranlarına çekmek kadar, televizyonu açtırmak, ekran karşısına oturtmanın da işin önemli bir parçası olduğudur.

'Gaddar', ortalama reytingle devam ederken henüz hak ettiği sayıda izleyiciyle buluşamamış gözüküyor. Farklı günde farklı rakiplerin karşısında yayınlamayı denemek için hala vakit var. Yoksa bundan sonraki sorumuz acaba yıldız oyuncu dönemi bitiyor mu olacak. Benzer bir soruyu Kıvanç Tatlıtuğ ile Serenay Sarıkaya’nın başrolde olduğu 'Aile' dizisinin reyting sonuçlarında, 30 bölümde bitince de sormuştuk.


Aylin Dağsalgüler Kimdir?

Lisans eğitimini Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. City University of London’da Uluslararası İletişim alanında yüksek lisans yaptı. İstanbul Üniversitesi’nde Radyo-Televizyon-Sinema alanında doktora derecesini aldı. 2005 yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü’nde çalışıyor. Medyanın ekonomi politiği, ağ toplumu, televizyon kültürü ve izleyici çalışmaları alanında dersler ile medya için proje üretimi dersi veriyor, bu alanlarda akademik çalışmalar yürütüyor. Avrupa Birliği, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Poynter Institute destekli projelerde yönetici olarak çalıştı. 2015-2022 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı. Akademik çalışmalarına ek olarak RGB YouTube kanalında Diziwiz ismiyle dizilerle ilgili 45 bölümlük bir sohbet programını öğrencileriyle birlikte hazırlayıp sundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplum Ruh Sağlığı Bilim Kurulu üyesidir.