'G7 liderlerinin 1 milyar doz aşı bağışlama hedefi yetersiz'

G7 liderlerinin, yoksul ülkelere bir milyar doz aşı bağışlama hedefi eleştirildi. Oxfam, "11 milyar doz gerekli" açıklamasını yaptı. BM Genel Sekreteri de, "Küresel aşı planına ihtiyacımız var" dedi.

Oxfam, Cornwall'da düzenlenen G7 Zirvesi'ni protesto etti.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, yoksul ülkelere bir milyar doz aşı bağışlama konusunda anlaşma beklentisiyle başlayan G7 Zirvesi kapsamında bir araya gelen liderleri, devam etmekte olan Covid-19 salgınıyla mücadelede yeterli çaba harcamamakla suçladı. Oxfam'dan yapılan açıklamada, gelişmiş yedi sanayi ülkesinden oluşan G7’nin gelecekte karşılaşılacak salgınlarla daha hızlı mücadele edilmesine yönelik almayı planladığı prensip kararlarının sevindirici olduğu ancak hala mevcut salgınla mücadeleye ilişkin acil tedbirler alınmadığı ifade edildi.

Oxfam yetkilisi Anna Marriott, "Mevcut krizin sona erdirilmesi için alınması gereken acil tedbirler kaçınılmaz" dedi. Marriott, bazı Afrika ülkelerindeki enfeksiyon rakamlarının hızla arttığına da dikkat çekerek, insanlığın büyük bir kesiminin halen aşıya ulaşamadığını ve G7 ülkelerinin bir milyar doz aşı bağışının çok geciktiğini belirtti. Marriott, bir milyar doz aşı bağışının yeterli olmayacağını, kendi hesaplarına göre salgınla mücadele için bir değil 11 milyar doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

GUTERRES: DAHA FAZLASINA İHTİYACIMIZ VAR 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, G7 liderlerinin girişimini 'memnuniyetle karşıladıklarını' ancak daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Guterres, gelişmekte olan ülkelerde aşı kampanyalarının hızlandırılmaması halinde, mutasyonların çoğalabileceğini konusunda uyarıda bulundu. "Savaş ekonomisinin öncelikleriyle hareket etmeliyiz" diyen BM Genel Sekreteri, "Küresel bir aşı planına ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

 

G7 üyesi ülkeler, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) oluşuyor. İngiltere’de dün başlayan zirve, Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana düzenlenen ilk fiziksel buluşma. İngiltere‘de düzenlenen zirveye gündem ile bağlantılı olarak zaman zaman Avusturalya, Güney Kore, Güney Afrika ve Hindistan da dahil ediliyor. 

Gelişmiş yedi sanayi ülkesinin devlet ve hükümet başkanları dünkü ilk oturumda salgınla mücadele konusunu masaya yatırdı. Uluslararası yardım kuruluşları salgınla mücadelede kullanımına izin verilen aşıların patent hakkının kaldırılmasını, böylece yoksul ülke ve toplumların da aşıya ulaşımının kolaylaştırılmasını talep ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, korona salgınıyla mücadele amacıyla fikri mülkiyet hakkının geçici olarak kaldırılmasına sıcak baktığını açıkladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Birliği (AB) ise patent hakkının kaldırılmasının sorunun çözeceğine inanmadıklarını beyan etti. (DW Türkçe/DIŞ HABERLER)