G20 liderleri sıfır emisyon için takvim belirlemedi

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin lideri küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama ana hedefine bağlılıklarını teyit etti. Ancak sıfır karbon emisyonu konusunda bir takvim hedefi belirlemekten kaçındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya’nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 Zirvesi'nde bir araya gelen liderler küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama ana hedefine bağlılıklarını teyit etti. Ancak dünyada sera gazı salımının yüzde 80'inden sorumlu olan ülkelerin liderleri sıfır karbon emisyonu konusunda bir hedef belirlemekten kaçındı.

G20’den çıkan sonuç İskoçya’nın Glasgow kentinde bugün başlayan  Birlemiş Milletler İklim Zirvesi'nin başarılı olması için anahtar olarak görülüyor. Ajansların edindiği taslak sonuç bildirisinnde "1,5 derece hedefinin ulaşılabilir olması için anlamlı ve etkili eylemler ve bütün ülkeler tarafından bu hedeflere bağlılık gerekiyor" ifadeleri kullanıldı.

Diplomatlar Paris Anlaşması’ndan daha sert bir dil kullanıldığını savunurken, aktivistler ise sonuç bildirgesini "zayıf" olmakla eleştiriyor. Metne göre ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve AB liderleri bu hedeflere uygun net ulusal planlar yapılması konusunda çağrıda bulundu. Ancak uzmanlar küresel ısınmanın 1,5 derece ile sınırlandırılması hedefinin 2030 yılına kadar küresel emisyonların neredeyse yüzde 50 azaltılması ve 2050'de ise "sıfır emisyon" anlamına geldiğini belirtiyor. Ancak bildirgede net bir tarih hedefi verilmiyor sadece bu yüzyılın ortalarında sıfır emisyona ulaşılabileceği kaydediliyor.

Bildiriye göre liderler kömürle çalışan elektrik santrallerinin inşası için finansmanı 2021 yılı sonuna kadar sonlandırmak konusunda anlaştı.

Greenpeace sonuç bildirisini "zayıf, başarma tutkusu ve vizyondan uzak" olarak niteleyerek G20 liderlerinin "anı yakalamakta başarısız olduğunu" belirtti. Greenpeace yöneticisi Jennifer Morgan "G20  COP26  için bir kostümlü prova ise o zaman dünya liderleri repliklerini unuttu" ifadelerini kullandı.     

Yoksulluk karşıtı grup Global Citizen yetkilisi Friederike Roder ise G20'nin "somut eylemler yerine yarım önlemler" ortaya koyduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise haftalık Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte Glasgow görüşmelerini başarısız olarak görmek için henüz çok erken olduğunu belirtti.

İTALYA BAŞBAKANI DRAGHI: KADEME KADEME GERÇEKLEŞECEK

G20 Dönem Başkanı İtalya Başbakanı Mario Draghi, G20 ülkeleri liderlerinin küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması hususunda çalışma sözü vermesinin, bir başarı olduğunu söyledi.

G20 Liderler Zirvesi'ne başkent Roma'da ev sahipliği yapan Başbakan Draghi, bugünkü oturumları ve sonuç bildirisinin kabulüyle sona eren zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Draghi, G20 Liderlerinin küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması için "çalışma" sözü vermesine ilişkin, "İklim konusunda, G20 ülkeleri ilk kez, acil orta vadeli eylemlerle aşırı ısınmayı 1,5 derecenin altında tutma hedefine ulaşmayı taahhüt ettiler. Bu anlaşmaya ulaşmak kolay olmadı. Bu bir başarıdır" dedi.

Sıfır emisyon için son tarih olarak konulan 2050'yi onaylamayan ülkelerin olmasına da değinen Draghi, "Tüm ülkelerin sıfır emisyon için 2050’yi onaylamasını beklerdik ama bence bu kademe kademe gerçekleşecek" diye konuştu.

'YAPTIKLARIMIZ İÇİN YARGILANACAĞIZ'

Draghi, Paris İklim Anlaşması'ndan sonra Covid-19 nedeniyle emisyonların arttığına dikkati çekerek "Bazı endişeler var ve şimdi verilen sözleri yerine getirerek güvenilirliğimizi göstermemiz gerekiyor. Söylediklerimizden dolayı değil yaptıklarımız için yargılanacağız" ifadelerini kullandı.

Bu zirveyle daha adil bir toparlanmanın temellerini attıklarını söyleyen Draghi, bu G20 Zirvesi’nin çok taraflılık bağlamında olağanüstü bir sonuç elde ettiğini söyledi.

Draghi, iklim, sağlık ve yoksulluk konusunda işbirliği olmadan hiçbir yere gidilemeyeceğini belirtti.

Aşılar konusunda bu yıl taahhütlerinin dünya nüfusunun yüzde 40'nı, 2022 ortasında kadar ise yüzde 70'ini aşılamak olduğunu belirten Draghi, bunun çok büyük bir hedef olduğunu ancak herkesin de bunu onayladığını kaydetti.

Draghi, kısa süre sonra başbakanlıktan ayrılacak Almanya Şansölyesi Angela Merkel'e de katıldığı son G20 olması dolayısıyla ve bugüne kadar "çok taraflılık" hususunda gösterdiği liderlikten ötürü teşekkür etti.

İtalya, zirvenin sona ermesiyle G20 Dönem Başkanlığını Endonezya'ya devretti. (DW Türkçe /AA)