G20 Liderler Zirvesi boykot çağrılarının gölgesinde başladı

Korona virüsü salgını nedeniyle online ortamda düzenlenen ve Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı G20 Liderler Zirvesi başladı. Açılış konuşmasını yapan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, salgın sürecinde kaynaklara eşit erişim sağlanması için çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı G20 zirvesi, boykot çağrıları ve korona virüsü salgınının gölgesinde sanal olarak başladı. İki gün sürecek zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel, Çin Devlet Başkanı Şi Jingping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta gelmek üzere G20 üyesi 19 ülke ile Avrupa Birliği (AB) temsilcileri katılacak. Zirvede, 20 Ocak'ta görevini bırakması beklenen ABD Başkanı Donald Trump da son kez yer alacak. 

Salgın nedeniyle video konferans şeklinde yapılan zirvede, korona virüsü salgınının ana gündem maddelerinden biri olarak ele alınması planlanıyor. Müzakerelerin tele konferans yoluyla yapılacağı zirvede siyasi gözlemciler, ikili veya belli liderler arasındaki görüşmelerin yapılamayacağını belirtiyor.

KRAL SELMAN'DAN AÇILIŞ KONUŞMASI

G20 Liderler Zirvesi'nin açılış konuşmasını yapan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, Covid-19 salgınıyla mücadelede aşı ve diğer araçlara erişimin eşit şekilde sağlanması gerektiğini söyledi. Kral Selman, "Herkesin bu araçlara uygun fiyatlarda eşit erişim sağlayabilmesi için gerekli koşulları yaratmak için çalışmalıyız" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN-KRAL SELMAN GÖRÜŞMESİ

Zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kralı Selman ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve diyalog kanallarının açık tutulması konusunda mutabık kaldı. 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ile iki ülke arasındaki ilişkilerde gerginlik artmıştı.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN BOYKOT ÇAĞRILARI

İnsan hakları savunucuları, G20 zirvesinde insan hakları ihlallerinin de gündeme getirilmesi çağrısında bulunuyor. G20'nin ev sahibi Suudi Arabistan insan hakları ihlalleri konusunda eleştirilerin odağında yer alıyor. Özellikle de Veliaht Prens Bin Salman'ın İstanbul'da işlenen Cemal Kaşıkçı cinayetindeki rolü, zirve öncesinde de tartışmalara neden oldu. İlaveten ülkedeki düşünce özgürlüğüne ilişkin kısıtlamalar, temel hak savunucularının tutuklanması nedeniyle özellikle Almanya'da muhalefet partileri Başbakan Merkel'den bu konuda Riyad'a açık mesaj verme çağrısı yaptılar. Küresel ekonominin önemli organizasyonlarından biri olarak görülen G20 zirvesinin Suudi Arabistan'da düzenlenmesi nedeniyle küresel çapta boykot çağrıları da yapıldı. (Kaynak: DW Türkçe)