'Futbolun nesi güzel?' sergisi 25 Mart'ta Goethe Institut Ankara’da

Bir akademisyen ve bir sanatçının ortak projesi olan “Futbolun nesi güzel?” adlı sergi 25 Mart-25 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek. Resim, heykel, fotoğraf, seramik ve hazır malzeme gibi çeşitli türdeki eserlere sahip olan sergi, futbolda tarihsel olarak süregiden toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı bir taraf oluşturmayı amaçlıyor. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanatçı Aslı Tanrıkulu ve akademisyen Pınar Öztürk'ün ortak çalışması sonucu ortaya çıkan “Futbolun nesi güzel?” adlı sergi Ankara Goethe-Institut destekleriyle 25 Mart-25 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek. 

Serginin fikri, Pınar Öztürk'ün 2019 yılında futbolcu kadınların deneyimlerini araştırmak için Berlin’e gitmesiyle başladı. Öztürk, Almanya’da yaşayan Türkiyeli kadın futbolcularla bireysel görüşmeler yaptı, maçlarını izledi, alan notları tuttu, ailelerle ve antrenörlerle sohbet etti. Öztürk'ün alan çalışmasından edindiği izlenimler, kadınların futbol, aidiyet ve göç etrafında şekillenen çeşitli ve kesişen anlatıları sergideki eserler için bir zemin oluşturdu. 

Resim, heykel, fotoğraf, seramik ve hazır malzeme gibi çeşitli türdeki eserlere sahip sergide, Aslı Tanrıkulu, bir yandan futbolcuların sırf kadın oldukları için yaşadıkları ayrımcılığı ve eşitsizliği, bir yandan da memlekete özlemleriyle harmanlanan aidiyet hikayelerini görünür kılmayı amaçlıyor. Görünürlüğü güçlü kılabilmek için, bazı eserler futbolcuların alıntıları(1) ile birlikte sergilendi. Diğer eserler ise Aslı Tanrıkulu'nun futboldaki kadınları ve bir oyun olarak futbolu kutlamasına izin verdi.

Goethe-Institut Ankara işbirliğinde gerçekleşen sergi, futbolda tarihsel olarak süregiden toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı bir taraf oluşturmayı amaçlıyor. “Futbolun nesi güzel?” sergisi 25 Mart-25 Mayıs tarihleri arasında Goethe Institut Ankara’da ziyaret edilebilecek. 

.

1) Akademik araştırma kapsamında futbolcuların izinleri doğrultusunda bireysel görüşmeler yapıldı ve sergideki alıntıların sunumunda kişisel bilgileri korundu.