Futbol sevdası ve adli süreçler: Reuters'tan İmamoğlu-Erdoğan karşılaştırması

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı karşılaştıran Reuters'ta, "İmamoğlu, kenti 1990'larda yöneten Erdoğan'ın izinden gidiyor" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de gerçekleştirilen yerel seçimlere ilişkin bir analiz yayınlayan Reuters haberi ajansı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı karşılaştırdı. İmamoğlu'nun "Erdoğan'ın izinden giden belediye başkanı" sözleriyle nitelendirildiği analizde, seçim sonuçları da değerlendirildi.

'HER İKİSİ DE GENÇLİKLERİNDE HEVESLİ FUTBOLCULARDI'

Analizde, şu ifadelere yer verildi:

"Yeniden göreve seçilen İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saltanatının ana rakibi olarak ortaya çıktı. Ancak bazı açılardan bakıldığında, kenti 1990'larda yöneten Erdoğan'ın izinden gidiyor. Ülkenin en büyük kentini yönetmelerinin yanı sıra, her ikisinin de aileleri Doğu Karadeniz bölgesinde bulunuyor ve her ikisinin de siyasi kariyerlerinde adli engeller yer alıyor. Her ikisi de gençliklerinde çok hevesli futbolculardı.

Pazar günkü belediye başkanlığı seçimlerinde büyük bir zafer elde eden ve görevini koruyan 53 yaşındaki İmamoğlu, birçok analistin gözünde artık potansiyel bir cumhurbaşkanı."

'CHP'NİN YÜZDE 25'LİK DESTEK TAVANINI AŞMAYI BAŞARDI'

İmamoğlu ile Erdoğan'ın siyaseten birbirlerinden ayrıldığını yazan Reuters'ta, şöyle devam edildi: "İmamoğlu'nun başarısı, sosyal demokrat CHP'nin Türkiye'deki yüzde 25'lik destek tavanını aşabilmesi ve daha muhafazakar seçmenlere hitap edebilmesinden kaynaklanıyor."

İmamoğlu'nun 2019'da görülen mahkeme sürecinin, Erdoğan'ın 1999'daki mahkumiyeti ile benzerlik taşıdığı değerlendirmesinde bulunan haber ajansı, her iki liderin de 'adli sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını' yazdı.

'VİCDAN İTTİFAKI TARAFINDAN DESTEKLENİYOR'

İBB Başkanı'nın biyografisine de yer veren Reuters'ta, şu ifadeler kullanıldı:

"İstanbul Üniversitesi'nde okudu ve ailesinin inşaat işine girmeden önce, Erdoğan'ın belediye başkanı olduğu 1994 yılında işletme bölümünden mezun oldu. Evli ve üç çocuk babası.

Pazar günkü zaferi, 2019 ile tezat oluşturuyor. O zamanlar, geçen yıl genel seçim yenilgisinden sonra yıkılan muhalefet ittifakı tarafından destekleniyordu. Bu seferki desteğinin 'demokrasiye ve adalete susamış milyonların kurduğu güçlü bir vicdan ittifakından' geldiğini söyledi. Pek çok analist artık İmamoğlu'nun daha da başarılı olacağını öngörüyor."

Reuters, İmamoğlu'nun Erdoğan ile 'yollarının kesiştiği ilk anı' anlattığını da aktardı. Geçtiğimiz günlerde bir programa katılan İBB Başkanı, "Erdoğan ilk belediye başkanı olduğu dönemde benim lokantamda köfte yedi. Parasını almadım. Hayat boyu o borcu ödeyemeyecek" demişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)