Fuat Oktay: Bizim planımız da var, programımız da

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "Planımız da var, programımız da. 19 yılda ülkemizi büyüttük, güçlendirdik ve zenginleştirdik. Asgari ücretle hem işçimizin hem işverenimizin yüzünü güldürdük."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulu'nda, 2022 yılı bütçesinin tümü üzerinde hükümet adına söz aldı.

Oktay'ın konuşması sırasında "Yalan" ve "Palavra" sözleri geçen şarkıları hoparlör aracılığıyla dinleten TİP milletvekili Sera Kadıgil'e kınama cezası verildi.

TİP'li Kadıgil'in şarkı dinletmesi için "Meclis'teki bu durumu milletimize havale ediyorum. Korsan demokrasi olmaz" diyen Oktay'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

- "Oynasanız da hoplasanız da zıplasanız da isyan da etseniz, millete verdiğimiz hizmetleri anlatmaya devam edeceğiz"

'ASGARİ ÜCRETİ ENFLASYONUN 2.5 KATI BİR ARTIŞLA BELİRLEDİK'

-Asgari ücrette tarihin en yüksek artışlarından birini gerçekleştirdik, 4 bin 253 lira olarak belirledik. Böylece manşet enflasyonun 2,5 katı bir artışla asgari ücreti belirlemiş olduk. Hem artış oranları hem de asgari ücret tutarının vergi dışı bırakılması ile işverenin de işçimizin de yüzünü güldürdük. Ama milletin sevinciyle sevinemeyen bir kesim var.

- Hükümet tarafı olarak, belirlenen asgari ücret bizim de içimize sinmiştir. Biraz yerli milli olun. Artık milletin mutluluğuna ortak olmayı öğrenin. Asgari ücrette yüzde 50 oranında son yıllarda yapılan en büyük artışı yaptık. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu her ne kadar yadırgamıyoruz dese de çok da sevinmediği anlaşılıyor.

- Milletimizin CHP'den beklentisi milletin değerlerine avdet etmesidir ama samimiyetle. Yalanla, dolanla, hesapla, kitapla değil. Bizim planımız da var, programımız da. Biz burada Bütçe görüşmelerine devam ederken anlaşılan Kılıçdaroğlu tweet molası vermiş. Yaş aldıkça olgunlaşmasını beklersiniz insanoğlunun. Attığı tweetle anladığımız kadarıyla kendisini tarif etmiş anlaşılan. Kem söz sahibine aittir.

19 YILDA ENGELLERİ AŞARAK ÜLKEMİZİ ZENGİNLEŞTİRDİK'

- 19 yılda engelleri birer birer aşarak ülkemizi büyüttük, güçlendirdik, özgüven kazandırdık ve zenginleştirdik. Bunu biz yaptık. Cumhur İttifakıyla beraber yaptık. Cumhur İttifakı olarak milletimize fayda, ülkemize katma değer sağlayacak adımlara birlikte imza atmayı sürdüreceğiz. Siz isteseniz de istemeseniz de, rahatsız olsanız da olmasanız da. Sizler gibi öyle ittifaklarımızı da ortaklıklarımızı da kapalı kapılar ardında yapmayız biz. Şeffafızdır, açığızdır.

'ÇEVRECİYİZ DİYE BOŞUNA DEMİYORUZ' 

- Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) dönüşümünü gerçekleştirmek için Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi'ni devreye aldık. Çevreciyiz diye boşuna demiyoruz. Biz bir şey diyorsak devamını getiririz, yaparız. Bununla birlikte sanayide çevik dönüşüm ve dijitalleşme konularında gerekli destekleri üreticilere sağlamayı sürdüreceğiz.

'2022'DE TÜRK ASTRONOTUNUN EĞİTİM SÜRECİ BAŞLAYACAK'

- Milli Uzay Programı kapsamında 2022'de uzay aracı ve yerli itki sisteminin tasarımı tamamlanarak entegrasyon süreci başlatılacak. 2022'de Türk astronotun seçim süreci tamamlanacak, eğitim sürecine başlanacak. 

- (Kılıçdaroğlu'nun sözleri) Madem çiftçiye belediyeler üzerinden ücretsiz elektrik vermeyi düşünüyorsunuz, buyurun şimdi Adanalı, Antalyalı, Hataylı çiftçilerimizden başlayın. Niye başlamıyorsunuz, sizi tutan mı var?

- Sayıştay incelemeleri, CHP zihniyetiyle yönetilen belediyelerdeki CHP'li yönetimlerin, kaynakları nasıl sömürdüğünü ortaya koyuyor. Bu zihniyetin hangi skandal uygulamalarını anlatalım.

- Bu zihniyetin skandal uygulamalarının neler olduğunu anlatayım. Madem hazmedemeyeceksiniz sadece birkaç tanesini söyleyeyim o zaman. Ruhsatsız deniz taksilerle oluşturdukları korsan deniz taksi rantını mı anlatalım… Yaz mevsiminde kullanılıyor gösterdikleri kar küreme araçlarını mı sayalım… Sayıştay denetim raporlarının Belediye Meclislerinden kaçırılmasını mı örnek gösterelim…Belediye şirketleri üzerinden sigorta yaptırılan eş dost akrabaları mı sayıp dökelim… Önce 'Hiç kimse işinden olmayacak.' diye söz verip, şimdi de sözler veriyorsunuz ya, sonrasında binlerce insanı işten çıkartıp ve hemen akabinde de kat be kat fazlasını belediye kadrolarına doldurmaktan mı söz edelim… Yine 'israf' denilip meydanlara dizilerek şov yapılan araçların hem daha fazlasıyla, hem de katbekat daha fazla bedelle kiralandığını mı söyleyelim… İşte buyurun size CHP zihniyetinin yönetim anlayışından bir kesit. Bu zihniyet gelip de bize haktan, hukuktan, adaletten hiç bahsetmesin lütfen.

 

'İHRACATIMIZ HER AY REKOR KIRIYOR'

- Ülkemiz, düşük cari açıkla yüksek büyüme sağlayarak önemli bir başarı hikayesi oluşturdu. İhracatımız her ay yeni bir rekor kırıyor. Aylık bazda 20 milyar dolar seviyesine ulaşan ihracatımızın, bir zamanlar yüzde 60'ların altına inen ithalatı karşılama oranı ise yüzde 80 mertebesini geçti. Ekim ayı itibarıyla istihdamımız 29,5 milyonun, iş gücümüz ise 33 milyonun üzerinde yer almaktadır. 2020 yılının şubat ayıyla kıyasladığımızda istihdam artışı 2 milyonu bulurken sanayi istihdamında artış 746 bin ile ilk sırada yer aldı. Bu sonuçlarla, ekim ayında işsizlik oranımız yüzde 11,2'ye geriledi.

- Birçok ülkede son 30-40 yılın en yüksek enflasyon oranları yaşanıyor. ABD son 39 yılın, Almanya'nın ise son 29 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. İspanya'da ise açıklanan enflasyon verisi, gıda ve yakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle son 30 yılın zirvesine çıktı. 

- Hiç kimsenin şüphesi olmasın bu süreçte biz tüm aksiyonlarımızı serbest piyasa ekonomisi ve finansal serbesti ilkesi ile tam uyumlu şekilde atmaya devam edeceğiz. Ülkemiz köklü ve itibarlı geçmişiyle küresel ekonomiye tam entegre bir ülke olarak, yerli ve yabancı tüm yatırımcıya güven tesis etmeyi sürdürecektir. Finansal serbestiye aykırı bir uygulamanın gündemimizde olması mümkün değildir, olmayacaktır.

- Yaşanılan sıkıntılar geçici, elde edeceğimiz yapısal kazançlar kalıcı olacaktır. 

-Yeri geldi, ambargolarla, diplomasi kılıfında sunulan dayatmalarla uğraştık. Yeri geldi, darbeci teröristlerle, vesayetçilerle mücadele ettik. Yeri geldi sınırlarımızın hemen yanında baş gösteren insani krizlerle, mülteci akınlarıyla burun buruna kaldık. Yeri geldi ülkemizin gerçeklerine uygun, tam bağımsız politikalarımıza karşı yaptırım tehditleriyle karşılaştık. Bakanlarımızdan Savunma Sanayi Başkanımıza kadar pek çok kişiyi isim isim yaptırım listelerine eklediler, bunları yaşadık. Yetmedi üzerimize çeşit çeşit terör örgütünü, besleyip büyüttükleri tetikçileri saldılar. Ne yaparlarsa yapsınlar, milletimizin bize duyduğu güvenle tüm oyunları bozduk ve bugünlere Türkiye'yi ilerleterek geldik. Yetmedi, içeriden ve dışarıdan çarpıtma ve karalama rüzgarları estirdiler. Birilerinin çıkarına uyan siyasi ve ekonomik sınırların dışına çıkmayalım diye uğraştılar. Türkiye'nin elini kolunu bağlamaya çalışan tüm girişimlere karşı durduğumuz gibi bunlara da karşı durduk, duruyoruz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme odaklı ekonomi tercihimizle, kendi gerçeklerimize uygun bir rota benimsemiş durumdayız. Geçiş sürecinde yaşanan bu dalgalanma dönemini geride bırakacak, kimseye muhtaç olmadan kalkınma yolculuğumuzu sürdüreceğiz. 2022 bütçesiyle daha da güçlü temeller üzerine oturmuş, daha istikrarlı ve daha dayanıklı bir ekonomik yapıyla ülkemizin refah düzeyini hak ettiği seviyelere çıkaracağız. (AA)