FT: Büyükelçilerin sınırdışı edilmesi TL'ye daha da zarar verir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 ülkenin büyükelçilerinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklaması dünya basınında geniş yer buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Osman Kavala'nın AİHM kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısı yapan yedisi NATO müttefiki, altısı Avrupa Birliği üyesi 10 ülkenin büyükelçilerinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklaması dünya basınının da gündeminde. Financial Times gazetesi bu yöndeki bir adımın TL'de değer kaybına yol açacağı yorumu yaparken, BBC'den 'çok cüretkâr bir hamle' tanımı geldi.

FT: BATI'YLA İLİŞKİLERİ DÜZELTME ÇABALARINA ZARAR VERECEK

Financial Times'ın haberinde "Erdoğan 10 Batılı büyükelçiyi 'persona non grata' ilan etti. Cumhurbaşkanı'nın bu adımı ABD ve AB'yle gerilimleri alevlendirebilir, TL üzerindeki baskıyı artırabilir" denildi. Haberde, böyle bir adımın 'Türkiye'nin Avrupa ve ABD ile derin gerilimlere sahne olan ilişkilerinde yeni bir dip noktası olma riski taşıdığı' yorumu yapıldı; "Bu karar Ankara'nın Washington ve AB ile ilişkileri onarmak için son dönemde sarf ettiği çabaları mahvedebilir ve ekonomiye dair endişelerin ortasında son haftalarda sert düşüş yaşayan TL'ye daha da zarar verebilir" ifadeleri kullanıldı.

FT, yatırımcıların Erdoğan'ın para politikalarına müdahaleleri ve tüm ekonomiyi genel anlamda yönetme biçimi konusunda endişe yaşadığını, TL'de son haftalarda rekor seviyede değer kaybı görüldüğünü ekledi.

'TÜRKİYE STANDARTLARINDA BİLE ÇILGINCA'

Gazetenin görüşüne başvurduğu Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde kıdemli uzman ve Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü olan Soner Çağaptay ise büyükelçi kararını 'Türkiye standartlarında bile çılgınca' sözleriyle yorumladı. Çağaptay, "Sanıyorum Erdoğan, Türkiye ekonomisinin onarılamaz noktaya vardığı gerçeğini idrak etti. İşleri düzeltmek yerine de, Batı'yı suçlamaya çalışıyor" dedi.

BBC: ÇOK CÜRETKÂR BİR HAMLE

İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC ise şu an için söz konusu 10 ülkenin büyükelçiliklerine resmi bir bildirim gitmediğine ve durumun hâlâ belirsiz olduğuna dikkat çekti. Haberde, BBC Türkçe'den Ece Göksedef'in "Çok cüretkâr bir hamle" başlıklı analizi de yer aldı. Analizde, Kavala davasının hukukun üstünlüğü ilkesi açısından Türkiye hükümeti ile Batılı müttefikleri arasında bir gerilim kaynağı olduğu vurgulandı; "Bu çok cüretkâr bir hamle, muhtemelen bir güç gösterisi; özellikle de seçimlere bir buçuk yıl kala, iç politikaya yönelik" ifadeleri kullanıldı.

NYT: SOĞUK İLİŞKİLERE DÖNÜŞÜN GÖSTERGESİ

New York Times gazetesi ise 'Erdoğan 10 Batılı büyükelçiyi sınırdışı ile tehdit etti başlıklı haberinde, "Bu çıkış, yorumcuların Erdoğan'ın sendeleyen ekonomiye dair endişesiyle ilişkilendirdiği kısa süreli yumuşamanın ardından Batı'yla soğuk ilişkilere dönüşü gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

LE MONDE 'GRİ LİSTE'Yİ HATIRLATTI

Fransız gazetesi Le Monde, ilgili haberinde Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki AİHM kararlarını hatırlattı; Erdoğan'ın açıklamasının Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeledeki eksiklikleri gerekçe göstererek Türkiye'yi gri listeye (gözetim altına) almasından hemen sonra geldiğine dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)