Fransız Yetimhanesi'nin kapıları, gece yarısı demir bariyerlerle kapatıldı

Beyoğlu Belediyesi'nin el koyduğu eski Fransız Yetimhanesi, gece yarısı kapılar demirlerle kapatıldı. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen, 150 yıllık bina millet bahçesi yapılmak isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da, Beyoğlu Belediyesi, Sultan Abdülaziz'in 1866'da Fransız Katolik bir topluluk olan Daughters of Charity of Saint Vincent de Paul (Aziz Vincent de Paul’ün Hayırsever Kızları) adlı vakfa fermanla verdiği Fransız Yetimhanesi'nde millet bahçesi yapmak için 1 Haziran'da el koydu. Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu belediyenin kendilerine ait olan mülke el koymasını yargıya taşındı.

Yargı süreci devam ederken yetimhanede uzun süredir 'peyzaj çalışması' gerekçesiyle yıkım başlatıldı. Çalışmalar sırasında tarihi salon, duvarlar, salona inen merdivenler, seramikler ve bir dehliz ortaya çıktı. Zarar gören bu yapıların ortaya çıkması üzerine belediye yetkilileri çıkan kalıntıların üzerini toprakla ve betonla kapattı.

Dünyanın tek Kartonpiyer Müzesi olan eski Fransız Yetimhanesi binasında 3 bin kartonpiyer kalıp da sergileniyor. Bu kalıplar arasında İstanbul’da bulunan Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı gibi tarihi yapıların motif ve kartonpiyer kalıpları da bulunuyor. Yine bahçede 1870’li yıllarda inşa edilen yetimhanenin salonları yer alıyor. Müzede 1653 yılına dayanan ve sadece Türkiye’de bulunan, Hazreti İsa’nın çarmıha gerilişinin dört tasviri de sergileniyor.

MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Fransa Başkonsolosluğu bu çalışmaların engellenmesi ve el koyma işleminin sona erdirilmesi için mahkemeye başvurdu. İstanbul 2’nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak mahkemenin kararına rağmen dozerlere çalışmayı sürdürüyor.

Yapılan şikayetler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden bir ekip bölgede incelemeler yaptı. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, incelemenin ardından Beyoğlu Belediyesi'nden çalışmalarını ‘ivedilikle’ durdurmasını istedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de incelemeler yapmak için binaya geldi ancak Beyoğlu Belediyesi, içeriye girmelerine izin vermedi.

KAPILAR KİLİTLENDİ

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, bakanlık ve yargı kararını karşın, el konulan binada bulunan kiracıların bir an önce çıkmasını istedi. Yıldız, 11 Nisan’da kapıları kilitleme talimatı vererek içeriye kimsenin girmesine izin vermiyor.

Bunun üzerine Kartonpiyer Müzesi sahibi sanatçı Cemal Cinbiz, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına giderek suç duyurusunda bulundu.

Bunun ardından Beyoğlu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, bu gece eski Fransız Yetimhanesi binasına gelerek kapıları demirlerle kapattı. (HABER MERKEZİ)