Fransız gazeteci Etiyopya'da gözaltına alındı

Gazeteci Antoine Galindo'nun çalıştığı Africa Intelligence basın kuruluşu, gazetecinin 'kaos yaratmak için komplo' suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Etiyopya polisi, Fransız gazeteci Antoine Galindo'yu gözaltına aldı. Gazetecinin çalıştığı Africa Intelligence basın kuruluşu, Galindo'nun 22 Şubat Perşembe günü gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamasında, gazetecinin 'kaos yaratmak için komplo' ile suçlandığını bildirdi. Mahkeme, gazetecinin gözaltı süresini 1 Mart'a kadar uzattı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Antoine Galindo, başkent Addis Ababa'da görev başındayken gözaltına alındı. Africa Intelligence, Galindo'nun 'Etiyopya'da kaos yaratmak için komplo' şüphesiyle gözaltına alındığını ve 24 Şubat Cumartesi günü hakim karşısına çıkarıldığını belirtti. Kuruluş, avukatının da duruşmaya katıldığını ve suçlamaların taraflarına iletildiğini bildirdi. Açıklamada, "Africa Intelligence, bu haksız gözaltını kınıyor ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyor" ifadeleri kullanıldı. 

CPJ: AĞUSTOSTAN BU YANA EN AZ 8 ETİYOPYALI GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) kurumunun paylaştığı bilgilere göre, Etiyopya'da Ağustos 2023'ten bu yana en az sekiz Etiyopyalı gazeteci gözaltına alındı. Son yıllarda yabancı gazetecilerin ülkeden sınır dışı edildiği ya da kendilerine akreditasyon verilmediği haberleri de basına yansıdı. 2011 yılında Etiyopya'da iki İsveçli gazeteci gözaltına alınmış, ardından 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Gazetecilere 'isyancı bir gruba yardım ve destek' ile 'ülkeye yasa dışı bir şekilde girme' suçlamaları yöneltilmişti. İki gazeteci hakkında daha sonra af kararı verilmiş, bir sonraki yıl serbest bırakılmışlardı. 

Başbakan Abiy Ahmed, 2018 yılında göreve başladıktan sonra onlarca tutuklu basın mensubunu serbest bıraksa da muhaliflere göre, özellikle kuzeydeki Tigray'da çatışmaların başlamasıyla, hükümeti muhalefete yönelik baskılarını artırmış durumda.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)