Fransa'dan 28 İsrailli yerleşimci hakkında yaptırım kararı

Fransa Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan 28 İsrailli yerleşimcinin ülkeye girmesinin yasaklanacağını açıkladı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere ve ABD'nin ardından Fransa da işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulama kararı aldı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Fransa Dışişleri Bakanlığı, 13 Şubat Salı günü yaptığı açıklamada, "Fransa, Batı Şeria'daki Filistinli sivillere şiddet uygulamaktan suçlu bulunan aşırılıkçı yerleşimcilere yaptırım uygulayacak" ifadelerini kullandı. Açıklamada, "27 kişinin Fransa topraklarına girmesi yasaklanacak" bilgisi de paylaşıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada yaptırım uygulanacak kişilerin isimleri verilmedi.

Son aylarda Filistinlilere yönelik yerleşimci şiddetinin arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Fransa, bu kabul edilmez şiddeti sert bir şekilde kınadığını tekrar teyit eder" denildi.

ABD VE İNGİLTERE DE YAPTIRIM KARARI ALMIŞTI

ABD'nin ardından İngiltere de dün dört aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimciye yaptırım kararı aldığını açıklamıştı. İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimci şiddetinin daha önce görülmemiş seviyede arttığı belirtilmiş, alınan kararla dört isme seyahat ve vize yasağı ile mallarını dondurma yaptırımı uygulanacağı ifade edilmişti. Açıklamada, bu kişilerin silahla tehdit, Filistinlileri yerinden etmek için saldırı, mülklerin yok edilmesi gibi girişimlerde bulunduğu vurgulanmıştı. 

ABD de 1 Şubat Perşembe günü aldığı kararla, Batı Şeria'daki dört yerleşimciyi 'şiddet eylemlerine dahil olmak' ve 'Filistinlileri öldürmek' gerekçeleriyle yaptırım listesine almıştı. Açıklamaya göre isimleri David Chai Chasdai, Einan Tanjil, Shalom Zicherman ve Yinon Levi olarak açıklanan yerleşimcilere, Batı Şeria'da şiddet olaylarını başlatmak, Filistinli sivilleri hedef almak ve evlerini yakmak gibi suçlardan dolayı yaptırım uygulanmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)