Fransa'da Rıfat Esad'a verilen hapis cezası onandı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın amcası Rıfat Esad'a, Fransa'da kara para aklamak suçundan verilen 4 yıllık hapis cezası onandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın amcası Rıfat Esad'a "kamuya ait fonları kötüye kullanmak ve kara para aklamak"tan verilen 4 yıl hapis cezası onandı.

Paris Temyiz Mahkemesi, Paris Ceza Mahkemesi'nin Rıfat Esad'a 1996-2016 döneminde kamuya ait fonları kötüye kullandığı ve kara para akladığı gerekçesiyle verdiği 4 yıl hapis cezasını onadı.

Mahkeme, duruşmaya katılmayan Esad'ın, Fransa'daki mal varlıklarına da el koyma kararı aldı.

Rıfat Esad, Suriye devlet fonlarını yasa dışı yollardan kullanarak emlak imparatorluğu kurmaktan da suçlu bulundu. Esad'ın Fransa'daki mal varlığının 90 milyon Euro olduğu belirtiliyor.

Esad hakkında Fransa’da açılan soruşturma 2014 yılından beri devam ediyordu. Paris Ceza Mahkemesi, 17 Haziran 2020'de Esad'a 4 yıl hapis cezası vermiş, Esad'ın avukatı bu karara itiraz etmişti.

RIFAT ESAD KİMDİR?

“Savunma Birliği”nin (Saraya el Difa) başında olan Rıfat Esad, 1982'de Hama kentindeki Müslüman Kardeşler ayaklanmasını bastırma yöntemleri nedeniyle ‘Hama kasabı’ olarak anılıyor.

Rıfat Esad, 26 Haziran 1980'de dönemin devlet başkanı Hafız Esad'a düzenlenen saldırının ardından başka bir katliamdan da sorumlu tutuluyor. Suikast girişiminin ardından Rıfat Esad'ın emriyle helikopterle Palmira (Tedmur) Hapishanesi'ne giden özel birlikler Müslüman Kardeşler üyesi 550 tutukluyu hücrelerinde öldürmüştü. (*)

Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın devlet başkanlığı döneminde başkan yardımcılığı da yapan Rıfat Esad, Hafız Esad'ın kalp rahatsızlığını da fırsat bilerek 1984 darbe girişimine bulundu.

Hafız Esad hastalığı döneminde yönetimi 6 kişiden oluşan geçici yönetim konseyine devretti. Konseyde yer verilmeyen Rıfat Esad, emrindeki 50 bin askerle başkent Şam'da darbeye kalkıştı. Darbe girişimi başarısız olunca ülkeyi terk etti.

Avrupa’ya taşınmasından sonraysa 4 eşi ve 16 çocuğuyla sürdürdüğü lüks hayat dikkat çekmişti. Rıfat Esad’ın Paris’te biri 3 bin metrekare büyüklüğünde olmak üzere 2 evinin, 1 çiftliğinin, 1 şatosunun ve Lyon’da da 7 bin 300 metrekarelik bir ofis binasının sahibi olduğu belirtiliyor.

Ailenin İspanya’da 695 milyon Euro değerinde 507 adet mülkünün olduğu biliniyordu. İspanyol yetkililer, bu mal varlığına 2017 yılında el koymuştu. Rıfat Esad ise bu mal varlığını Suudi kraliyet ailesinin hediyeleri aracılığıyla edindiğini savunuyor.

Rıfat Esad'ın 2010'da Londra'da yaşadığı mülke 10,3 milyon dolar değer biçildi. 2014'te Paris'teki mülklerinin değerinin 100 milyon doları bulduğu belirtiliyordu. (DUVAR-AA)


* Kaynak: Fehim Taştekin'in "Suriye: Yıkıl Git, Diren Kal!" kitabı